Umeås Bästa folkomröstning vore om Nannabadplanerna – läge och innehåll

Umeås Bästa folkomröstning vore om Nannabadplanerna – läge och innehåll. Men, än så länge, undviker merparten av Umeås politiska partier att låta Umeås befolkning få säga sitt om äverntyrsbad och 50-metersbassäng. Ja, den högsta politiska ledningen vill inte ens att de valda representanterna ska få säga sin mening i kommunfullmäktige i denna brännande och dyrbara bad- och simanläggningsfrågan.

Och det är ännu värre i demokratiskt hänseende i bad- och simplaneringen. Umeå Fritid med dess politiker i nämnden och tjänstemän i förvaltningen, har inte fått vara med i samband med beslutet i början på 2007.

MEN demokrati, insyn och folklig medverkan hade varit möjlig innan 2007-beslutet om Nannaäventyrsbad med 50:a togs, om man antagit Rättvisepartiets (idag Arbetarpartiet) motion i kommunfullmäktige den 18/12 2006 om placeringen av Badet. Här är VK:s reportage:

Endast Miljöpartiet stödde motionen, så det blev nej. Argumenten för var att frågan engagerar umeborna och då bör dessa få yttra sig om placeringen, en badutredning hade ju gett beskrivningar av för och emot här. En för idag intressant  kommentar då gjorde Vänsterpartiets Lasse Jacobson med:

"Rättvisepartiet kräver att vi ska folkomrösta under 2007. Det är inte ens säkert att vi är så långt framme i planeringen att det finns några tydliga alternativ då". Så så Jacboson trots en omfattande utredning som la förslag 2005 kring fler lägen och 2006 koncentrerat på tre av dessa, kajen, Nanna och Nolia.

Men nu finns ytterligare en chans för Umeås politiker att pröva frågan om kommunal folkomröstning. I medborgarförslag 9/9 2012 föreslår jag att vi får rösta

om placeringen på Nanna är den bästa från badutredningen, om planerna som avviker från kommunanvisningar och om kommunalt bolag ska få förverkliga Nannabad som ej följer stadsutvecklingsprojektet.

Se mer i detalj hela medborgarförslaget på www.umea.se och under kommunfullmäktige där medborgarförslagen finns. Slutligt beslut tas i Kommunstyrelsen (kan ej se när då inga föredragningslistor finns för kommande möten).

En gissning är att KS inte vågar och vill ge umeborna chans att ge sin uppfattning, dels av prestige genom nejet till Rättvisepartiet/Arbetarpartiet, dels genom att en folkomröstning troligen ger ett rungande nej till Nannaläget mitt i stan.

Fast, å andra sidan, ett sådant till NEJ ger ju politikerna en bra OCH demokratisk anledning att avbryta dagens bad- och simplaner och börja om med "råd i ryggen"!

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.