Umeås Bästa inom bad/simning fås om medborgarförslag där fullmäktige beslutar – som Nydala

Umeås Bästa inom bad/simning fås om medborgarförslag där fullmäktige beslutar – som Nydala. Det handlar om de två medborgarförslag som idag i kommunfullmäktige ska beslutas om beslutsinstans för.

Det ena

är om utställning av det kommala badbolagets förslag, utseende, innehåll och pengar samt effekter på trafik och miljö. Dvs som det görs i en ny detaljplan. Men då Byggnadsnämnden accepterar (än så länge) en 64 år gammal detaljplan med dennas uppfattning om allmänna ändamål, undviks att pröva vad som gäller för något som ska stå i 100 år efter 1948 års detaljplan.

Även av andra skäl är utställning viktig, nämligen att tidigare badutredningar visats publikt, även vid Umeå kommun Öppna Hus i januari. Det är ju ett bygge som kan hamna i halvmiljardklassen om man räknar i alternativintäkten för Nannakvarteret om man bygger ny bad- och simanläggning annanstans.

Det andra

medborgarförslaget som idag beslutas om beslutsinstans för, följer av utställningsförslaget, nämligen att beslut om Badhus/Simhall/Simarena, ska tas av och i kommunfullmäktige. Det gäller ju stora pengar och stora konsekvenser för framtiden. Och Nydalaområdets framtid beslutas det om idag just i fullmäktige och med nya planer som grund, inte en från annu-dazu-mal, dvs från decennier tillbaka.

F ö är det intressant

att se hur viktigt det var att ha enighet i fråga om ett BADs framtid, så viktigt att Umeå kommuns partier (utom Miljöpartiet och Rättvisepartiet/Arbetarpartiet) t o m beslutade om ett sämre förslag än sina bästaalternativ för BAD inomhus, medan man för Nydala (som nog berör fler umebor och besökare än innebad) idag ska besluta med, kanske, en rösts majoritet samt med vardera sidans bästaförslag.

Det borde vara TVÄRTOM,

en ny simhall ska beslutas om bästa-alternativ och i sista hand genom omröstning i kommunfullmäktige. Däremot ska Nydalaframtiden hellre ha en enighet som står sig över nya val och majoriteter.

Dvs bordlägg Nydalafrågan, ta en promenad runt sjön och finn, kanske, att i södra delen passar nytt och gammalt boende, hus och stugor, bättre ihop än vid norra Nydalasjön.

Gör sedan gärna samma promenad runt Nannakvarteret, så inses nog snart att här kan inte en utvecklande bad- och simanläggning ligga, särskilt som bad- och simfolk, många i unga år kommer skjutsandes i bilar och bussar.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.