Umeås Bästa 50:a blir det inte av förbud att prata, hemlighetsmakeri, hot om 50:a-stopp och riskfylld placering!

Umeås Bästa 50:a blir det inte av förbud att prata, hemlighetsmakeri, hot om 50:a-stopp och riskfylld placering! För så är en del av historien av Umeå kommuns planering av den 50×25-metersbasssäng som det nu mer eller mindre gått "troll i". Men samtidigt mitt i denna olustiga planering finns lösningarna "runt hörnet".

Först om förbudet att prata. Igår ringde jag till det arkitektföretag som ligger bakom det senaste Nannabadförslaget med äventyrsbad, 50-metersbassäng, mm. Syftet var att söka kontakt med någon som kunde vara intresserade av mina simidéer. Här i Umeå har jag försökt flera gånger att få möta ansvariga beslutsfattare och planerare, men antingen fått nej eller inget svar alls. Utom en gång. Se parentesen här.

(Enda högt ansvarig jag fått möta var tidigare fritidsnämndsordföranden Lena Sandlin (S). Som tjänsteman ansåg hon 50:an passade bäst på campus vid IKSU:s simhall, 25:an där. Men som politiker måste hon underordna S-partiets ställningstagande om Nanna-50:a. Hoppas Sandlin nu som fri från direkt S-bindningar kan säga sin innersta mening här om 50:an.)

 

Tillbaka till förbudet att prata. Den personal på arkitektföretaget jag nådde, svarade, när jag sa om att jag är från Umeå och ville fråga om simidéintresse, att "vi är förbjudna att prata om Umeåprojektet." När jag förklarade att det var om att få resonera om idéer kring en simhall och innehåll, blev jag hänvisad till andra inom företaget. 

Hemlighetsmakeri kring 50:an i Umeås Nannaplanering har varit från "hemlig källa" i telefonsamtal till högsta ansvarig tjänsteman på Svenska simförbundet om 50:or inte intressanta längre till att företrädare för simsporten förbjudits av kommunplanerare att visa medlemmar framtagna skisser.

Hot om 50:a-stopp har jag skrivit om tidigare. Detta började redan vid beslutet om Nannaplacering i början på 2007. När kritik mot läget kom, yttrades från högsta politikerhåll att om blir det inget här, så blir det ingen 50-metersbassäng alls. Och för ett år sedan kom samma hot i samband med simdebatt i kommunfullmäktige, t o m att då blir det inget alls nytt BAD utan nuvarande simhall får räcka.

Riskfylld 50:a kan beskrivas på flera sätt. Och för att bättre förstå följande beskrivning och analys är här skissen från tidigare blogg om brister i planlösning/utformning,

Ett är det jag visat i tidigare bloggar om långa, besvärliga och halkiga kommunikationer mellan omklädning/duschrum och 50:an, uppåt 100 m eller rakt igenom äventyrsbadlanskapet fyllt med badande och besökare.

Andra risker är all den trafik av bilar ut och in till P-huset Nanna i korsningen där på Nygatan som blir det cykelstråk som alla till ett Nannabad ska tas sig. Det känns dåligt i magen bara man tänker på det. Stora entrén är just åt det hållet (se ovan t v med snurringång)

Hur tänker Umeåpolitiker när de menar att detta förslag är, nästan, alla nöjda med?

Vi i föreningar som ska nyttja en 50:a slipper dock dessa risker genom egen ingång och egen omklädning samt inga 100 m i riskfylld badkorridor utan direkt till 50:an. Men den ingången är direkt ut på trottoaren (se längst ner vid gamla Gymnastikenhuset) vid Skolgatan med alla dessa bussar (och än mer genom hyrda äventyrsbadbussar, som kan bli många).

Hur tänker ansvariga där för barn och ungdomar? Jag ryser även här bara vid tanken.

MEN, när det ser som mörkast ut, kan ljuset komma fortare än kvickt. Se nedan lösning. Genom att simning med 50:an, omklädning, föreningslokaler, mm är "isolerad" från allt övrigt innehåll med äventyrsdelar, mindre bassänger, etc, är det bara att "kiippa loss" SIM-delen från BAD-delen och placera den bredvid IKSU:s simhall med 25:a och undervisningsbassäng.

Och då Borås kommun i nära samarbete med olika aktörer skapat/byggt en 50×25:a plus mindre bassänger för 56 miljoner kr och detta "50:a-klipp" i Umeå är endast 50:an, borde det kunna bli än mer ekonomiskt, kanske bara 50 mkr.

Så Umeås politiker, med skapande av ett Simbolag i Umeå AB (se blogg 14/11) kan ni nu "klippa till" och göra så att en Campus-50:n står  klar under 2014 om ni lär av Boråsmodellen! På köpet fås nya ytor för att få plats med Spa, bastuland, mm som lockar mer i stan än en 50:a, fria ytor för solande, mm utanför det Bad som är kvar, och trygga infarter för alla samt slippa långa och riskfyllda badgångar till en stor bassäng.

Med en glasad loftgång över Skogatan till och från det blivande hotellet i Mimerskolan ges Umeå ett Badhotell och ett Badpalats på en och samma (loft)gång!! Kanske inte klart till 2014, men väl under byggnation och bra för att locka tillbaka 2014-besökare till år 2015, 2016……..

(Se nedan skiss som illustration till dessa idéer för Umeås Bästa..)

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.