Umeås Bästa badpolitik blir av kunskap/erfarenhet från badutredning – använd denna!

Umeås Bästa badpolitik blir av erfarenhet från badutredning – använd denna! Så blir en slutsats av Umeås bad- och simhistoria just nu. Och en bild nedan, av två bilder, säger mycket här (mer än tusen ord som det heter). Ovanbilden är ritning ur Badutredningen i Umeå (Badum) 2005/2006 och nederbilden är skiss från Badbolag i Umeå AB (Badum).

Om utredningens förslag skrevs 2005-04-25: "Utredningen gör den bedömningen att det inte är helt omöjligt att inrymma en 50-metersbassäng i ett centrumläge, men att det ger negativa konsekvenser för tillgänglighet och kommunikationsstruktur i anläggningen."

Och sedan: "I det fall 50-metersbassäng ska ingå i en ny anläggning föreslås därför lokalisering i Nolialäge."

I slutrapporten, 2006-04-20, var man än tydligare: "Om antaget lokalprogram ska följas i övrigt kan en 50-metersbassäng inte  (fet stil av utredningen för att ge eftertryck åt slutsatsen, min anm.) inrymmas i de bad som är inritade i kv. Nanna. Ord och inga visor således.

MEN, till stor del samma politiker/partier som 2006 sade INTE till Nannabad med 50:a sa OK till Nannabad med 50:a ett drygt halvår senare, februari 2007.

Då togs beslutet oförberett och plöstligt medan 2006 beslöts efter utredning och noga överväganden. 2006 hade en tydlig ritning och med remissvar som underlag. 2007 fanns inget sådant, och än inte efter snart sex år då endast en skiss nu redovisats.

Om logistiken i bad- och simanläggning gav "negativa konsekvenser" för Nannabad 2006 är detta flerdubbelt negativt för Nannabad 2012. Det förra har nära och enkelt från omkl/dusch till 50:an, medan i det senare är det långa avstånd (uppåt 100 m) och störande passager. (Fler brister beskrivs i tidigare bloggar).

Badutredningen bedömde inte kommunikation och tillgänglighet TILL/FRÅN ett Nannabad. Detta hamnade då i problem med entré till en bussgata som Skolgatan. Men det blir än värre i nuvarande Nannabadförslag intill in- och utfart till P-huset Nanna, läs mer i blogg 15/11. P-hus-öppning uppe t v.

Så blir det när kunnighet/erfarenhet i badutredning inte används. Detta är inte värdigt ett kunskapande Umeå med slogans som Umeå Vinner och VILL MER.

Nannabad vinner INTE i Sverige utan VINNER gör Umeå om det planeras som förr, Umeå simhall, vid idrotter och utemiljö liksom andra sporter får det. Det insåg Badutredningen, f ö med ledamöter som nu finns med i planerandet.

PS Problemen för entréerna i båda Nannaförslage visar hur fel och illa ett bad- och simläge är så här mitt i ett trafikbesvärligt centrum, även med dess dåliga lufmiljö. Men inget utredande har skett kring denna avgörande logistikdel, varför studier här måste till innan det ritas på nytt, igen. Tar man sig dåligt till/från ett Nannabad, rent olycksfarligt, ska planeringen stoppas. Annars riskeras ekonomin i ett bad som inte blir attraktivt därav.


 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.