Umeå Bästa bad/sim-lärdom fås av att lära av andra, som Linköping om läge och ekonomi, som bör ge vissa tankeställare i Umeå

Umeå Bästa bad/sim-lärdom fås av att lära av andra, som Linköping om läge och ekonomi, som bör ge vissa tankeställare i Umeå. I gårdagens blogg 13/12, referades till nedan omfattande och välgjorda bad- och simutredning.

Utredning om ett bad och upplevelsecenter i Linköpnig(PDF, 2332 kB)

Här finns mycket att lära för Umeå kommun i allmänhet och det kommunala badbolaget i synnerhet,

dels hur Linköping ser på placeringen av sitt "bad- och upplevelsecenter"

dels hur Linköping beräknar ekonomin, investering och drift.

I både lägesfrågan och om ekonomin stämmer en hel del om Umeås badutredningar, 2005/2006, t ex att det förordas placering vid andra idrotter och med friluftsmöjligheter samt om vad tomtpriser ger med alterantivlägen. Dvs i Linköping skulle man inte välja ett cityläge som Umeå utan utveckllingsmöjligheter och med en så värdefull central tomt.

Nedan utdrag får stå för sig självt och med spridning av dessa kunskaper bör universitetsstaden Umeå kunna lära sig av "kollegorna" söderut i en stad på många sätt lik Umeå (men just nu väldigt olika i att se bad/simning för framtiden).

Till ekonomin bör sägas nu att Linköping fått ökade kostnader pga ökade behov med mer ytor och för grundläggningsfrågor utredningen missade. Också det lärdomar för Umeås planer.

Sammanfattningsvis är att lägen som diskuteras i många delar passar in i Umeå för ett Campus/IKSU-läge, vid Umeå simhall nu och delvis Nydala, men inte för ett Nannaläge.

Det blev Tinnerbäcksalternativet, utbyggnad vid deras nuvarande simhall (som då rivs). Se ritningen här. Också den bättre än Nannaskissen med störande genomgångar av äventyrsdelen och långa avstånd till 50:an. 

Under bilden utdrag ur Linköpingsutredningen.

Linköpings framtida huvudanläggning för bad och simsport bör minst innehålla de attraktioner som nuvarande simhall har, och ligga i anslutning till ett utomhusbad i en grön miljö. Förutom nuvarande badattraktioner bör den även innehålla en 50-metersbassäng för simsporten. 

Normal
0

21

false
false
false

SV
JA
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normal tabell”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:”Times New Roman”;
mso-fareast-language:JA;}

Utredningen har funnit två huvudalternativ för nybyggnation som ger goda förutsättningar att utveckla en samlad bad- och upplevelseanläggning för badäventyr, motion och simsport: Tinnerbäcksalternativet intill nuvarande simhall som då rivs efter att ett nytt badhus färdigställts, och Stångåalternativet på Kallerstad på bandyarenan intill Cloetta Center.

Ett nytt badhus enligt Tinnerbäcksalternativet intill Tinnis ger goda miljökvalitéer, ett brett badutbud och driftmässiga samordningsvinster. 

Renoverings-, om- och tillbyggnadsalternativet kostar (utöver underhåll inom befintlig hyra) cirka 190 miljoner kronor (mnkr) i investering, men har inte samma livslängd som nybyggnadsalternativen. De båda nybyggnadsalternativen kostar runt 500 mnkr att bygga. 

För Tinnerbäcksalternativet beräknas den årliga kostnaden bli cirka 41 mnkr, och för Stångåalternativet inklusive flyttad bandyarena cirka 46 mnkr. Högre exploaterings- värden på Folkungavallen minskar skillnaden ytterligare, medan högre markpriser på Kallerstad ökar skillnaden.

I nästa blogg i nästa vecka visas hur argument förr för ett Nannabadläge nu vänds i sin motsats genom framsynt politik.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.