Umeås Bästa lärdom av Nannasatsningar är att fritids/idrotts-anläggningar inte lönar sig där, ej 1987, ej 2000 och ej heller 2013!

Normal
0

21

false
false
false

SV
JA
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normal tabell”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:”Times New Roman”;
mso-fareast-language:JA;}

Umeås Bästa lärdom av Nannasatsningar är att fritids/idrotts-anläggningar inte lönar sig där, ej 1987, ej 2000 och ej heller 2013! Med 13 års mellanrum har det av Umeå kommun försökts/försöks planeras för fritid och idrott på grusplanen vid Mimerskolan.

SPORT- OCH KULTURCENTRUM PÅ NANNA

Första gången var 1987 för en ny sporthall kv Nanna (då kv Gymnastiken) om gamla Sporthallen (nu Gammliahallen) skulle rivas. Där försökte man lansera ett Sport- och kulturcentrum för att få ekonomi på hela bygganden på Nannakvarteret. Det gick inte och på Hedlunda/Nolia blev det inte heller utan, som bekant, renoverades Sporthallen och nu är den utbyggd med bl a nya innebandyhallar.

1996 drog Umeå kommun igång planering för en ny fritidsanläggning på Nanna, denna gång det s k Aktivariet, bad-vård-hotell-komplex i privat/offentlig satsning med kommersiell driftsanterprenör för äventyrsbad, Spa, mm, ej simbassänger.

Många var vi som såg omöjligheten och det var oenighet i politiken. S+M var hårt för med FP hårt emot. Även på VK:s ledarsidar var kritiken skarp och syns i nedan ledare den 1/2 2009, med bl a "Frågan är hur mycket det kostar att löpa den lina ut som kommunen redan står på." En fråga väl värd att resas av i dagens "Aktivarie-bad" på Nannakvarteret.

Aktivariet sjönk, pga ekonomin även denna gång, ingen ville/vågade driva det, och med VK-rubriken "Aktivariet går i graven" den 7/6 2000. Det blev fyra år av bortkastad planering.

MEN

någon lärdom verkar inte ha dragits, än, av badomöjligheterna där. Det är egentligen ännu värre med dagens Nannabad-"äventyr", då Badutredningen 2006 sa följande:

"Om antaget lokalprogram ska följas i övrigt kan en 50-metersbassäng inte (fet stil av utredningen, min anm.) inrymmas u de bad som är inritade i kv. Nanna."

OCH

året dessförinnan i delrapport 2005 beskrevs detta INTE med logistikproblem av bl a utredningsansvariga tjänstemän/chefer som idag ålagts av de politiker som sett de tidigare misslyckade fritidssatsningarna "gå i graven", att vara ansvariga och därmed idag måsta arbeta mot sin övertygelse från när de stod bakom "INTET" om Nannabad med 50:a.

INTE

att undra på att detta Nannabadprojekt försenas hela tiden och ytterligare ett halvår enligt besked i VK idag och då oräknat överklagningar från närboende (vi andra får ju inte yttra oss pga att detaljplan från 1948 används), frågetecken vid bygglovsprövning kring tillförlitlig till- och frånfart, trafikrisker (särskilt för barn/ungdomar), miljöbedömningar, mm.

Och då än dyrare…så att även detta "Aktivariet" sjunker och "går i graven".

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.