Umeås Bästa 50:a 1933 var USS-idé, Nydala simstadion. 2013 är drömmen inte Nannaläge utan för simsporten i Norrland är Campus-50:a bäst!

Umeås Bästa 50:a 1933 var USS-idé, Nydala simstadion. 2013 är drömmen inte Nannaläge utan för simsporten i Norrland är Campus-50:a bäst!

Det Umeås styrande på 1930-talet insåg och själva ville, skapa en 50-metersbassäng utomhus, hamnade i dåtidens bästa läge, Nydalasjön, då Taflesjön. Se nedan bild.

Det var dåtidens USS-ledare och styrelse som arbetade fram förslaget till simstadion. 1988 presenterade Umeå simällskap ett utförligt förslag till en inomhus-50×25:a i utbyggnad vid dagens Umeå simhall från 1970.

Här är tidningsurklipp ur VF (nu Folkbladet), 7/6 1988:

Nu brydde sig inte Umeås styrande, man tog emot förslaget vid uppvaktning av simföreningens ledning. Men kommunen bjöd aldrig tillbaka för diskussion om möjligheter och ekonomi. Det blev tyst.

Sedan var det tyst i 29 år, till 2007, då Umeå kommuns politiker plötsligt beslöt att lägga 50:an ihop med ett äventyrsbad mitt i city, i det trafikfarliga läget på kv Nanna vid Mimerskolan.

Nu sex år senare och trots ideliga förseningar och ändringar samt vetskap om att Umeå simsällskap aldrig genom åren aldrig förordat bassängeläge i centrum där klubben svarade mig så här i höstas i fjol:

 

Tack för ditt mail. Tänkte bara säga att USS absolut inte driver på med en 50:a på Nanna. Det är ett politiskt beslut. Det skulle vara en önskedröm att vi som ideell skulle kunna styra placeringen av bassängen samt storleken men så är inte fallet. 

 

Så här trafikfarligt och miljö-ovänligt är läget nu:

Så har det gått till under 80 år av simbyggande i Umeå, från lyssnande till avvisande. Men när det är som mörkast kan ljuset komma fortare än man anar. 

I år starats vid Umeå universitet en Idrottshögskola som Umeå kommun, näringsliv, allmänheten och sporterna kan få stor glädje av genom utbildning och forskning därifrån.

Det innebär att anläggningsfrågor också kan få uppmärksamhet med ny kunskap, här då för bad/simning, t ex i projekt som tar fram bättre och innovativa bassänger. Och vända sig till fler simklubbar än Umeå SS som är den enda i Umeå Nannaplaneringen hört med. 

Även IKSU-sim är en förening som är tävlingsaktiv. Och Sandviks IK har ungdomar som har gläjde av 50-metersbassäng. Liksom simklubbar i Umeåregionen och Västerbotten.

Ja, faktiskt hela Norrland ser fram emot den första norrländska inne-50:an, närmast är i Uppsala och Älvdalen i Dalarna.

I ett idrottsanläggningsprojekt kommer dessa simföreningar                  inte godta avsaknad av utemiljö intill,                                                    inte godkänna trafikfarligare läge än man själva har och                      inte acceptera svårigheter som att  P-platserna inte räcker till, särskilt vid tävlingar, där en Nanna-50:a konkurrerar med alla som ska till centrum av andra skäl.

Norrlands-50:an

Säkert är också att man vill ha en simhall/simarena där andra idrotter finns. Och främst i Umeå är då idrottscampus med senast friidrottsarenan just norr om IKSU-hallarna. Närheten till universiteteten, UmU och SLU, samt Uminova Innovation och nu också en Idrottshögskola, stärker skäl att det här "Norrrlands-50:an" ska ligga.

I skissen nedan ligger en simarena alldeles bakom IKSU-hallarna, streckad figur. Alternativa lägen är t h om Friidrottsarenan uppe i mitten eller nere t v om IKSU på grönområdet.

Den långdragna streckade linjen är visionerna om spårbll/taxi mellan Nydala och Centrum via Campus, med början mellan de båda idrotts- och friluftsområdena. 

Kanska något för ett innovationsprojekt vid Idrottshögskolan?

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.