Umeås Bästa för 50-m-SM-simtävlingar vill Umeå kommun, Umeå SS och Västerbottens Simförbund – vilket inte Nanna-50:a kan enl Sv. Simförb.

Umeås Bästa för 50-m-SM-simtävlingar vill Umeå kommun, Umeå SS och Västerbottens Simförbund – vilket inte Nanna-50:a kan enl Svenska Simförbundet.

I torsdagens, 17/1, blogg beskrev jag hur Svenska Simförbundet i e-brev markerat att en Nannabad 50:a inte godkänns för SM-tävlingar på grund av otillräckligt med publikplatser som ska vara c:a 2 000, inkl för deltagare.

Och att en ny 50:a måste klara alla SM-tävlingar framgår av nedan ur det badprospekt som gällde för de privata aktörerna och som då också gäller för nuvarande kommunala badbolag.

Umeå Simsällskap har sedan Umeå simhall invigdes december 1970 varit en flitig arrangör av Svenska Mästerskap på kortbana, 25 m, genom den, då, Sveriges modernaste 25-metersanläggning. i Västerbottens Idrottsförbunds 100-årsjubileumsbok, skrev jag simningens historia i länet.

Och bl a om Umeå SS:s alla 15 SM under åren 1972 – 2006

Således SM av olika slag, vilket visar på en bredd och ett förtroende från Svenska Simförbund om USS som en kunnig och pålitilig arrangör och där, kan jag intyga, Umeå kommun som bra samarbetspartner. Även Umeå universitet har medverkat med information, särskilt vid junior-SM då de yngre simmarna är intressanta att informera om vad universitetet har att erbjuda.

En viktig förutsättning vid SM-arrangemang är att hela länets simning ställer upp och där också genom Västerbotten Simförbund. Och VSF hade en utförlig bilaga till Badutredningen i Umeå 2005 och ett avsnitt beskriver vikten av att få en SM-godkänd 50-metersanläggning. (Se längst ner)

Där nämns om "Umeå SS är en av Sveriges bästa arrangörer på simtävlingar. Och att "SSF (Svenska Simförbundet) ger föreningen förtroende att arrangera Svenska mästerskapen för juniorer (JSM) i kortbana…"vid ett flertal tillfällen.."

VSF påpekar vikten av både läktarplatser och utrymmen runt omkring, inte minst med många deltagare som behöver utrymme. Behovet av att ha tävlingar i 50:an nämns också med:

"Vi vill påpeka vikten av att bassängen som byggs även blir en tävlingsanläggning." 

"Ifall behovet av en tävlingsanläggning inte skulle tillgodoses så är det omöjligt att ha en aktiv simförening."

Och så visar Umeå simhistoria liksom på andra håll i Sverige. De som kan, vill och får arrangera SM, är ofta simklubbar som ligger i topp. Och i målsättningen att vara en storklubb ligger också att kunna vara en storarrangör.

SÅ OM NU UMEÅS POLITIKER SLAGIT FAST EN 50:A FÖR SM-NIVÅ PÅ TÄVLINGAR LIKSOM VÄSTERBOTTENS SIMFÖRBUND GJORT OCH UMEÅ SS I PRAKTIKEN UTFÖRT I KORTBANA (25 M) ÄR DET SJÄLVKLART ATT DETTA SKA GÄLLA I LÅNGBANA (50 M). NÅGOT SOM SVENSKA SIMFÖRBUNDET SÄKERT UPPMUNTRAR TILL.

VILKET DÅ GÖR DET MÖJLIGT FÖR UMEÅ ATT FÅ SM-VECKAN SOMMARTID (SOM DEN SM-VECKA VINTERTID SOM GÅR I UMEÅ 2014). MEN UTAN EN SM-GODKÄND 50.A GER RIKSIDROTTSFÖRBUNDET DEN STADEN INTE SOMMAR-SM-VECKAN (Gävle missade den 2015 pga otillräcklig 50:a så nu får Sundsvall SM-veckan då, i en ute-50:a)

BESLUTET ATT AVBRYTA NANNA-50.AN KAN DÄRFÖR ENKELT TAS IFALL UMEÅS POLITIKER STÅR FÖR SINA ÅTAGANDEN MOT SIMSPORTEN OCH FÖR ATT KUNNA GE ANDRA SOMMARIDROTTER I UMEÅ (UTÖVER SIMNINGEN) CHANS ATT FÅ HA EN SM-VECKA I FRAMTIDEN.

(Men med Nanna-50:an nu går det inte!!)

adsd

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.