Umeås Bästa 50:a för SM-tävlingar visade Umeå SS och Svenska Simförbundet för en positiv Fritidsnämnd vintern 2001

Umeås Bästa 50:a för SM-tävlingar visade Umeå SS och Svenska Simförbundet för en positiv Fritidsnämnd vintern 2001.

Det var ett nytt försök som USS drog igång sedan det tidigare förslaget 1988 på en 50×25:a i utbyggd Umeå simhall inte godtogs av kommunledningen.

Bättre var det 2001, i en aktiv dialog med Fritidsnämndspolitiker och möten. Nu var också förre förbundskaptenen, numera TV-kommentatorn, Hans Chrunak med i planerna. Vid en offentlig presentation för medierna i februri är här fr v USS:s ordförande Pekka Karelmo och Hans Chrunak tillsammans med fritidsnämndsledamöterna Gottner Holmberg (C) och Lennart Johansson (M).

Här betonar Chrunak vikten av tävlingar och berömmer Umeå som en "lättkommunicerad" stad och "att tävlingar här är ett bra, kanske det enda! sätt för" sina landsmän/skåningar att få se Norrland (med ett leende enligt reportaget).

Och USS-ordföranden tar fram bra träningsmöjligheter i att koppla ihop med universitetsstudier, alla för att locka fler studenter till Umeå.

I faktarutan nedan om detta simhallsprojekt visas hur genomtänkt och seriöst det var menat i samarbetet mellan USS och Simförbundet. Och att det skulle avhandlas med både poltiiker och företaget Serco som hade övertagit driften från kommunen. Efter behandling i Fritidsnämnden var meningen att Kommunstyrelsen sedan skulle behandlas förslaget.

Så här såg det förslag som blev det Umeå Simsällskap och Svenska Simförbundet rekommenderade. Det var som i USS-förslaget 1988 också vid nuvarande 25-metersbassäng upp mot Gammliaskogen. Nytt var utrymme för en utdragbar läktare på en yta som annars är ett motionsutrymme. Allt för att klara alla slags SM-tävlingar publikmässigt genom denna flexibla lösning.

Till ovan illustration fanns nedan som rubrik "Simsporten lanserar nu ett eget förslag" och förväntningarna var nu stora för att äntligen det skulle bli en 50×25-metersbassäng inomhus, den första  i Norrland då (och även idag f ö).

Här nämndes också USS:s ambitioner att få SM-tävlingar på alla nivåer och att Umeå kunde bli en av de framtida klubbarna för detta i en plan med utvalda orter. Man var inne på, förutom nationella seniormästerskap, även internationella sådana. Det jag minns var t ex GP-tävlingar i 50:an.

En rekreationsdel fanns också, t ex uppevelesebad och parkeringen planerades på grusplanen intill mellan simhallen och Gammliavallen. Så allt var förberett för ett nytt  lyft för simsporten i Umeå (och Norrland), som 1970 när Umeå simhall då var Sveriges främsta, och sedan dess haft 15 olika SM.

Men som bekant, inget politiskt gehör. Och idag, visserligen politiskt beslut om en 50:a, men nu i ett läge mitt i stan, som inte klarar de SM som förut genom åren varit självklart för politiker och simklubbar här samt Västerbottens simförbund. Ja, även politiska beslut har tagits här. 

Och nu, rimligen, ska då simföreträdare lokalt och på riksnivå samt politikerna själva underkänna nuvarande förslag på kv Nanna och börja om, i annat läge.

Lägen som kommer att redovisas i kommande bloggar och kan ge Umeå den simstatus som USS genom åren strävar efter, 1933 med Nydala Simstadion och 50:a utomhus, 1988 med 50:a-förslag inomhus och detta 2001.

För nog ska Umeå ha minst lika höga ambitioner idag, för framtiden, som simledare i Umeå, och politiker, hade förr?!! Så är det ju i andra sammanhang och andra idrotter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.