Umeås Bästa ”simmovation”, är en simkanal? Ja, om Umeå vill, d v s simsport, kommun och näringsliv, blir strömmande-vatten-idéer en succé!

Umeås Bästa "simmovation", är en simkanal? Ja, om Umeå vill, d v s simsport, kommun och näringsliv, blir strömmande-vatten-idéer en succé!

Simkanaler med strömmande vatten är bland det populäraste i äventyrs/upplevelse-bad, att glida med som i en flod, med eller utan flyttyg. Det är som att glida utför en slalombacke, man bara följer med och njuter.

PEDAGOGISK INNOVATION

Denna sköna känsla av att vara i strömmande vatten kan utvecklas till en pedagogisk innovation, att lära sig simma bättre, lättare och snabbare med vattnets flytkraft i strömmen. Därför har jag skapat en tydlig simkanal, t ex runt en bassäng, eller som i min simarena-idé här separat som en utsträckt nolla (0:a).

Här hänger den också ihop med en djupbassäng och med vattenfall (svag lutning) ner i ett strandbad, där man vilar skönt i grund vatten, idealiskt för små barn. Under denna nyskapande simarena, även med en 50:a, där flexibla läktare placeras ovanpå en övertäckt simkanal och därmed klarar krav på publik för SM-tävlingar (som en Nanna-50:a på stan i Umeå inte klarar). Djupbassäng, vanlig undervisningsbassäng och vattenrutschkanor ger en fullödig simarena, där omklädning, adm, teknik, mm tillkommer.

Simkanalens möjligheter är många. Här är fyra huvudändamål för att attrahera extra, motionssim, undervisningssim, elitsim och leksim.

* Motionssimning 0-ströms/O-ströms som i skidspår bredvid och efter varandra samt möjlighet att simma om på ett smidigt sätt, dvs spar utrymme och fler ryms än cirkelsimmande i traditionella bassänger.

* Undervisningssimning i medströms där simläraren kan följa på bassängkanten eller på avsatsen i mitten, eller kan en simlärare var i början och en på slutet.

* Elitsimning i motströms, som ger extra styrketräning i vatten, även medströms för att få fartkänsla, kanske också tävlingar i med- och motströms som alternativ träning.

* Leksimning medströms med flottar i ringar som i äventyrsbad och genom höj- och sänkbar kan få vågor i strömmen och göra flyt(t)andet i vattnet roligare och mer lockande.

Bakom denna simkanalidér står undertecknad, Urban Bengtson och Mats Edvardsson har illustrerat.

Nedan en strömkanal i verkligehten i nya Himlabadet i Sundsvall där jag kunde konstatera att strömmande vatten underlättade simmandet.

NOG SER VÄL DETTA HÄRLIGT UT OCH TÄNK ATT FÅ EN LIKNANDE I EN SIMARENA I UMEÅ OCH 100 M LÅNG (här i Sundsvall 30-40 m), VILKET BLIR HELT UNIKT I SVERIGE FÖR INOMHUSANLÄGGNINGAR!                                            

(Kanske först i världen också)

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.