Umeå Bästa Idrottssatsning: SM-vecka Sommar när Nanna-50:a sjunkit och Campus-50:a dykt upp vid Friidrottsarenan + 20-talet sporter

Umeå Bästa Idrottssatsning: SM-vecka Sommar när Nanna-50:a sjunkit och Campus-50:a dykt upp vid Friidrottsarenan + 20-talet sporter.

Redan nästa år tar Umeå första steget mot detta när Kulturhuvudstadsåret 2014 inleds med skid-SM i januari ingående i SM-veckan vinter med målet 20 olika sporter, se nedan ur VK och Folkbladet i lördags 26/1.

Nästa mål för idrotts-Umeå blir då att få en SM-vecka sommar med 20-talet idrotter och med de två stora sommartid, friidott och simning.

Om detta skrev jag redan för över ett år sedan i min bok Umeås Bad Historia och Framtidens simning, se mer under denna bild.

På sidan 77 står om en vision med ett Ume Sports Camp för IKSU-Campus och Nydalaområdet och om SM-veckan sommartid som Halmstad hade 2011 med 20 olika sporter.

UMEÅ UTESLUTET FÖR SM-VECKA MED OMÖJLIG NANNA-50:A

Men då simningen enligt Riksidrottsförbundet är avgörande för att tilldelas SM-veckan (RF underkände Gävles ute-50:a och fråntogs 2015,) är Umeå uteslutet pga ej SM-möjlig 50:a på Nannakvarteret, se nedan på de två senaste förslagen med 50-metersbassäng.

T v är det upphandlingsförslag Umeå kommun gick ut med i fjol sommar och t h det som det kommunala badbolaget visade november 2011. Det förra kunde nå 1 400 publikplatser och det senare bara drygt häflten, men båda under de c:a 2 000 Svenska Simförbundet (SSF) har som krav för långbane-SM (50 m).

SIMARENAIDÉ MED SIMKANAL KLARAR SM-KRAV

Däremot klaras pubklikkraven med smarta lösningar invändigt och flexibla läktare som i min simarenaidé i form av simkanal med strömmande vatten som jag beskrivit i tidigare bloggar. Nedan beskrivs detta i en idé av mig och illustration av Mats Edvardsson, också Umeå.

T v finns 50×25:a, simkanal, djup- och undervisningsbassäng plus en äventyrsdel. Vid SM-tävlingar täcks simkanalen över, se skissen t h, och flyttbara läktare sätts in så att 2 000 platser erhålls. Plus nära till bassänger för av- och insimning, utrymme att röra sig på land inomhus och utomhus om arenan är vid utemiljö

Just det sista, en tillräcklig utemiljö intill, är självklart vid 50:a-SM i simning. För Nannakvarteret finns inte sådan och då lär inte långbane-SM för SUM-SIM (ungdoms-SM), junior-SM och senior-SM godkännas ändå. Och därmed ingen SM-vecka sommar till Umeå.

Däremot på Campus vid IKSU Sportcenter och nya Friidrottsarenan går detta utmärkt, se nedan.

I mitten syns IKSU-hallarna och ovanför friidrottsarenan. Däremellan en streckad byggnad för simarenan, som även kan ha alt. läge på andra sidan vägen och t h om friidrotten.

En inne-50:a för långbane-SM samordnas med friidrotts-SM bättre än med två uteanläggningar med tanke på ljus och temperatur. Här kan simningen ha finaler på kvällen, 20 – 22 och försök 12 – 15, medan friidrotten "saxar in" med försök på fm och finaler 17 – 19.

IMPONERA PÅ RIKSIDROTTSFÖRBUNDET

Arrangemangen flyter då smidigare, kommunikationer och parkering likaså, TV-sändningar samt för den publik som vill följa båda sporterna. På campus, i IKSU-hallarna, på Nydalaområdet, i sjön och runt omkring, får andra sporter, (mer än 20 ?) närhet som gör att detta sommar-SM-upplägg bör imponera på Riksidrottsförundet.

Lägg därtill hela universitetet med möjligheter till billig inkvartering och ett Universum som klarar alla måltider, ges ett arrangemang som är en succé redan i planerna.

Kan ett tidigare lanserat Idrottshotell bli till (se streckad höga byggnaden här) och Umåevisioner om en spårtaxibana på pelare byggas mellan Campus och Nydala, då blir detta ett arrangemang som sätter Umeå på "sportvärldskartan".

SM-VECKA SOMMAR 2017 ?

När då? Ja, 2015 blir SM-veckan sommar i Sundsvall, i st f Gävle (se ovan). 2014 har Borås och i år Halmstad igen. 2016 kan bli Jönköping som tävlade med Borås.

Så varför inte sikta på 2017 och vara ute i god tid.

Men då måste Nanna-50:an bytas ut till en Campus-50:a. Detaljplan för idrott finns där och tidigare IKSU-hallar har byggts snabbt, så en simarena ska kunna vara klar 2015.

Ser Umeås styrande, simfolk och näringsliv att mina simarenaidéer då är intressanta, välkommen att höra av Er!

PS

Ny simarena (med 50:a) på universitetscampus ger alla andra idrotter simmande, vattenlöpning och rehabsim, som ingen annanstans i Sverige. Och det skapas möjligheter för  "training camps", lägervistelser, året om och från hela Sverige som en sommar-SM-vecka då ger PR för.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.