Umeås Bästa SM-klubb i idrott i antal arrangemang sedan 70-talet är Umeå Simsällskap, men med Nanna-50×25:a blir det inga fler!

Umeås Bästa SM-klubb i idrott i antal arrangemang sedan 70-talet är Umeå Simsällskap, men med Nanna-50×25:a blir det inga fler! Under åren 1972 – 2006, 35 år var det 15 olika SM-arr., dvs nästan ett vartannat år! Se här:

Efter senaste JSM:et presenterade Badutredningen 2006 det lokalprogram som gällde, äventyrsdel, mindre bassänger och en 50:a för att klara SM. så kan inga långbane-SM. Men i Kommunstyrelsens planeringsutskotts protokoll 2006-05-02 på sid 4(25): skrev man

En 50-metersbasssäng går inte att bygga på kv. Nanna, men goda möjligheter finns på Dragonens Idrotts- och mässcentrum och på kajen (här med en kombibassäng utanför byggnaden med 50:a, lades till, min anm.)" 

Nedan är den skiss det erfarna arkitektföretaget PP Arkitekter I Göteborg tog fram då. Där syns att SM-krav på för publikkapacitet på 2 000 platser och deltagautrymmen inte kan nås i 50:a på sommaren för Sumsim, JSM och senior-SM. 

Samma gäller nu för det förslag som det kommunala badbolaget låtit det mindre erfarna på bad, fastighetsbolaget Tagebad AB ritat fram, se nedan. Särskilt här då inte hela kvarteret fullt ut nyttjas (inkl Gymnastikenhuset) som för Badutredningen.

INTE HELLER KORT-BANE-SM 25 M

Men inte heller kortbane-SM, 25 m, lär godkännas i konkurrens med Sveriges rätt många 25::or som har bättre logistik, mer publikplatser och, framför allt, ger en utemiljö att kunna vara i mellan tävlingspassen samt avskilt och inhägnat. Detta går ju inte här vid Nannakvarteret!

Dessutom, trafikriskerna, om ändå simmarna tar sig ut i den friska luften (som i centrum inte heller är så frisk), hindrar ett godkännande. Samt att när ett SM går på, to – sö, kan P-platserna vara upptagna av bilåkande stadsbesökare stor del av tiden. Och därmed försvåra SM-arrangemang.

Och utan SM-möjigheter har Nanna-50×25:an spelat ut sin roll för simsporten! 

INTE HELLER BRA FÖR TRÄNINGSLÄGER

Den fungerar inte heller bra för träningsläger, som ska vara lockande med enda inne-50:an i Norrland, genom avsaknad av utemiljön som då verkligen behövs för att få annan träning och verksamhet än i bassängen. Detta klarar Sveriges nu nordligaste inomhus-50:or, i Uppsala och Älvdalen, Dalarna, vida bättre.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.