Umeås Bästa simpolitik är att simsporten får SM-50:a, kommunen följer SM-krav i Badprospektet och SM-vecka nås

Umeås Bästa simpolitik är att simsporten får SM-50:a, kommunen följer SM-krav i Badprospektet och SM-vecka nås.

Så här fastslog kommunen i anvisningar i Badprospeketet 2008-02-15 att SM-tävlingar skall klaras.
 
Om detta har jag skrivit i tidigare bloggar och ett e-brevbesked från Svenska SImförbundet nyligen ger simsporten stöd för sina bassängbehov och bekräftar att nuvarande Nanna-50-förslag med utrymmen därutöver för tävlingar, INTE klarar de krav SSF sätter för att godkänna ett SM-arrangemang på långbana, 50 m.
 
MEN
Umeås politiker visste redan att kraven inte klarades, det fanns med i den utvärdering som gjordes av de två privata aktörers förslag för ett Nannabad, våren 2009. Se här om Lerstenen som fick uppdraget. Inte för stora mästerskap står det i klartext!

 
OCH
redan tre år tidigare fick Umeås politiker av Badutredningen i princip samma besked. att med aktuellt lokalprogram, dvs äventyrsdel, undervisnings- och djupbassäng, ryms inte 50:an för de krav den har, särskilt som tävlingsanläggning. Se här ur Badutredningens slutrapport 2006-04-20.
 
DÄRFÖR
blev utredningens besked till för dåvarande Planeringsutskottet 2006-05-02 följande
 
MEN
beslutet därefter, 2006-05-02, blev fortsatt utredning med näringsliv och kommers, allt om simtävlingar som betydelsefulla var borta, se här.
 
Något "andra hand" angavs inte i beslutet, det dök plötsligt upp ett halvår senare, då på Nannakvarteret som fick ju nej av Badutredningen tidigare. 
 
Det borde nu vara enkelt för både politiker och simföreträdare, att se riktlinjer och egna krav, och hur det blivit, precis som när det görs utredningar. Här är verkligheten denna "utredning", dvs 50-meters svenska mästerskap klaras inte.
 
VERKLIGHET OCH MAKTSPEL
En verkiighet som för simsporten i Umeå nu blivit att man pressas att acceptera något som är helt emot simningens tradition här, att inte få en modern simhall som ska "uppfylla Svenska Simförbundets krav på en tävlingsanläggning, se ovan.
 
Simsporten riskerar därför nu att bli en bricka i ett politiskt maktspel som inte vill inse att både kommers och SM-bassäng misslyckats. Och att simningen (även i hela Västerboten) riskerar sina önskemål och drömmar som man jobbat så länge för i, inte minst, Umeå SS.
 
ÖNSKEDRÖM STYRA PLACERINGEN 
Så här uttryckte Umeå Simsällskap denna politik i e-brevbeskedi fjol höst:
 
..USS absolut inte driver på med en 50:a på Nanna. Det är ett politiskt beslut. Det skulle vara en önskedröm att vi som ideell skulle kunna styra placeringen av bassängen samt storleken men så är inte fallet. 
 
OM
detta varit annan sport i Umeå än simning, t ex skidor, friidrott, fotboll och ishockey, hade "önskedrömmar" tagits på allvar, maktspel inte godtagits och media hade uppmärksammat mer än för simningen (se gymnastiken som till slut fått politiskt gehör med sitt idealläge, Nolia/Dragonfältet, och väntar på pengarbesked)
 
SM-veckan "oväntad spelare" 
 
Dock, nu har en oväntad "spelare" trätt in, för simningens bästa, SM-veckan sommar. Nästa år 2014 har Umeå SM-veckan vinter och siktar på 20 idrotter, med skid-SM som den största.
 
Riksidrottsförbundet som huvudorganisation för SM-veckor, visade med nej till Gävle för 2015 (Sundsvall erbjuds i stället) för att ute-50:an inte godkändes, att simningen är en avgörande sport.
Halmstad som i år har SM-veckan för andra gången, har
det nu 35 idrotter. Då Umeå för vinter-SM-veckan 2014 siktar på mer än Faluns 20 sporter i år, kan ju här 40 bli målet.
 
OCH
inte ska väl 39 idrotter drabbas av att inte vara med i en SM-vecka på sommaren i Umeå pga att en SM-underkänd 50-metersbassäng pressas in, bokstavligen och bildligen, på ett för sportanläggningar "omöjligt" Nannakvarter?!
 
Avslutningsvis, det mesta av ovan finns beskrivet i min bok från hösten 2011, se nedan titel, och finns intresse om den, så meddela. Så kan det bli en GOOD historia och framtidens simning skapas i Umeå, i en SIMARENA på Campus.
 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.