Umeås Bästa lärdomar av Nannabadplaneringen är att lärdomar inte används från badutredning, badprospekt och badtrafikanalys

Umeås Bästa lärdomar av Nannabadplaneringen är att lärdomar inte används från badutredning, badprospekt och badtrafikanalys.

Idag, onsdag 20/2, har Byggnadsnämnden i Umeå kommun detaljplanen för kv Mimer 1 på dagordningen.

Trots att Gator- och parker i kommunen har skarp kritik av trafiksituationen om att en noll-tillväxt inte har enkla lösningar, trafikregleringar inte kan lösa problemen och varnar för trafikalstrande anläggningar (menas Nannabadplanerna intill på kv Mimer), så kommenteras inte detta av plansidan.

HÄNSYN TILL CYKELPROBLEM MEN INTE TILL BIL/BUSS-PROBLEM

Däremot tas hänsyn till påpekande om otillräckligt kring cykelparkeringar och planbeskrivningen ska kompletteras därför. Det stora om besvärlig trafiksituation med bilar och bussar lyssnas inte till, men däremot det mindre som berör cyklar.

Detta "olyssnande" är mer regel än undantag under sju år av bad- och simplanerande, här med tre exempel.

BADUTREDNING SA NEJ TILL NANNABAD OCH POLITIKER SA JA!

1. Badutredningen 2005/2006 sa, se ovan ur utredningen, nej till bad- och simanläggning på Nannakvarteret pga att lokalprogrammet med äventyrsbad, 50:a, undervisnings- och hopp/djup-bassäng var för stort för kvartersytan. Nolia/Dragonfältet ansågs klara utrymmena.

Resultat: Poltikerna avvisade Nolia och föreslog det underkända, Nannatomten, dvs sade ja till det utredningen sa nej!

BADPROSPEKT HADE SM-KRAV SOM INTE HÖLLS MEN GODTOGS

2. Badprospektet 2009 angav för de privata aktörernas att Svenska Simförbundets regler för tävlingar "skall" uppfyllas, dvs SM på långbana, 50 m, ska kunna arrangeras. När två anbud kom noterade Umeå kommun i sin bedömning att inget förslag klarade stora mästerskap.

Resultat: Poltikerna beslöt att godkänna båda förslagen och antog sedan det med fastighetsbolaget Lerstenen, m fl, trots att SM inte kunde klaras.

BADTRAFIKANALYS GER SKARP KRITIK MEN INGEN ÄNDRING

3. Badtrafikanalys 2012 som av Gator- och parker i kommunen ger skarp kritik mot Nannabadplanerna med yttrandet

"Men det är ändå viktigt att ha med sig att marginalerna är små och i takt med att andra förtätningsprojekt tillkommer inom centrumfyrkanten, lyfta blicken och noga väga nytta mot intrång speciellt vad gäller trafikalstrande anläggningar." (dvs ett Nannabad)

Resultat: Att yttrandet inte föranleder ändring av detaljplanen.

SÅLEDES INGA LÄRDOMAR AV LÄRDOMAR

INGEN REGEL UTAN UNDANTAG – SIMSPORTERS NEJ GAV JA

Men ingen regel utan undantag. Hösten 2012 kom de nya badkonsulterna med samma förslag som i upphandlingsunderlaget. Då sa Umeå Simsällskap nej och även undervattensrugbyns Isbjörnarna. Tidigare på våren när samma ritningar visades gavs samma kritik, men inga besked om ja eller nej från kommunen.

Men USS sade sedan ifrån med ett NEJ och så blev det 50×25-m-bassäng och tio banor (förut 21 m och åtta banor). UV-rugbyn gjorde likadant, godtog inte en djupbassäng i 50:an utan krävde en egen. Se nedan, upphandlingsförslaget t v och t h det som gäller nu från nya badkonsulter.

RISK ATT NANNABADPLANERINGEN SKULLE SPRICKA

Och trots att båda föreningarna tidigare ställt samma krav men inte fått gehör, blev det gehör snabbt i höstas. Förklaringen var att politiken och nya badbolaget (som tagit över från Lerstenen) såg risken i att hela Nannabaplaneringen skulle spricka och inget nytt Bad till 2014 som utlovats i kulturhuvudstadsansökan, och den prestigeförlusten ville man undvika. 

I praktiken hade det omvända skett. Dvs ända sedan det plöstliga beslutet 2007 om Nannabad med 50:a, mm, har simsporterna fått höra att om man sa nej, så skulle det inte bli någon 50:an och kanske ingen ny simhall alls.

Således hot som sedan upprepats, i media och i andra offentliga uttalanden, bl a i samband med fullmäktigedebatt, december 2011, om minskat äventyrsbad som hotade stoppa hela Nannaprojektet.

(Nu har jag visat i tidigare bloggar att det är lika liten äventyrsdel och dessutom sämre planlösning, men inga politiska reaktioner, än så länge)

I höstas, 2012, blev det kommunansvariga som kände "hotet" att det inte skulle bli Nannabad om man inte godtog simsporternas krav. Därför genast stopp av upphandingsförslaget och helt nytt måste snabbt ritas fram.

NEJ IGEN TILL NANNABAD GER CAMPUS SIMARENA

MEN, det man nu fick (se ovan t h), för simningen 100 m badkorrridor till ett trångt bassängutrymme och inga SM-50:a-möjlighter och för uv-rugbyn ett trångt hopp/djup-bassängutrymme, finns all anledning att säga NEJ till igen.

Också för det sämre äventyrsbadet, med störande genomgångar och instängt utan fönster, något inget annat förslag haft under alla badårsplaner. Dessa problem och förseningar gör att nu kan inget nytt Bad vara klart 2014.

Därför borde Umeås poltiker lyssna än en gång och snabbt se till att nytt bad- och simläge utreds så att det under under 2014-året kan presenteras ny och bättre simarena med en SM-50:a, toppmodern hopp/djup-bassäng samt utvecklingsmöjligheter på en tomt som klara trafiksituationen och har utemiljö intill, där då campus vid IKSU Sportcenter är bästa idag och för framtiden.

Om detta nya och bättre förhandlingsläge för simsporterna vid ett nytt NEJ, i morgondagens blogg.

OCH DÄRMED DRA LÄRDOMAR AV LÄRDOMAR

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.