Umeås Bästa-före-datum, finns det för Nannabad-anrättningen, som smakar sämre, receptet ändrats, hälften kvar, dyrare och ingen nöjd?

Umeås Bästa-före-datum, finns det för Nannabad-anrättningen, som smakar sämre, receptet ändrats, hälften kvar, dyrare och ingen nöjd?

Bara en är inte nöjd var offentliga uttalanden på högsta kommunalrådsnivå efter att Umeås nybildade kommunala badbolag i november 2012 presenterat i webbsänd presskonferens det senaste förslaget till i Nannabad. Underförstått var det övertecknad som menades.

POLITIKER OCH ANSVARIGA INTE HELLER NÖJDA

Och visst, det var rätt, mer än rätt, eftersom sämre lösning för 50:an, multibassäng, hopp/djup-bassäng samt äventyrsdelar hade aldrig visats förut i Umeå (och har beskrivits i tidigare bloggar).

Men närvarande politiker och ansvariga såg inte heller nöjda ut, vilket miner och kroppsspråk på några styrelseledamöter i badbolagsstyrelsen visar på denna bild från presskonferensen, fotad på datorn.

Längst t v är det Vänsterpartiets Lasse Jacobson som ser allvarlig ut, kanske för att han som Tekniska nämndens ordförande vet om trafikproblemen som kommer att öka. Hans fögderi Gator- och parker ger i detaljplaneyttrande skarp kritik särskilt om det kommer trafikalstrande anläggningar (som ju ett Nannabad blir). Han försökte också påpeka saker om trafiken, men blev tillrättavisad och tystnade därefter.

Rent bekymrad verkar Moderaternas Anders Ågren, tredje fr h, möjligen för att hans motion från 2004 om att bygga ny simhall på Noliaområdet hade varit så mycket bättre och då hade Umeå haft nytt för bad/simning redan 2008, för fem år sedan. Nu vet ingen när något kan bli klart, om ens det.

LIKA LITE SOM NÄR BADPLANERNA HÖLL PÅ ATT STOPPAS

Centerpartiets Mattias Larsson lyfter handen och förklarar att han varit på kvarteret och sett hur stort det är och att allt ryms. Men då har han inte upptäckt att badkonsulterna räknat drygt 30% för mycket på äventyrsbadytorna, ska vara 1100 kvm inte uppgivna 1482 kvm, lika lite som när badplanerna höll på att stoppas hösten 2011. Således ryms inte allt som tänkt.

Socialdemokraternas Lennart Holmlund och badbolags-VD:n Bertil Hammarstedt visar inte heller glada miner och inte VK:s reporter Anders Brodin som av någon anledning hamnat mitt bland politikerna (han har förklarat att han var där först och de övriga kom och satt sig runt om honom).

Hur "anrättningen" på Nannakvarteret ändrats och bara har hälften kvar syns  nedanstående collage av olika förslag som kommit under åren.

Från hela kvarteret, uppe t v, till bad på 2/3 och bostäder i övrigt, till nu på hela tomten. Bad nederst, sedan överst och nu i bottenplan igen. P-hus över, under, vid sidan och nu över bassängerna. Först handel och kontor över, sedan ner, därefter bort och nu inget. Badbyggnad med stora fönster, små fönster och nu för äventyrsbadet inga fönster (utom rutschkanerummet med utsikt över trafikkorsningen Nygatan-ÖK!).

NANNAFÖRSLAG MINST ATTRAKTIVT

För ovan bild av nuvarande Nannaförslag (det sjunde på sju år!) känns just vid åsynen minst attraktivt att smaka närmare på jämfört med ovan mer arktitektoniska byggnader.

Ganska självklart, kan inte ett sådant godkännas för byggnadslov, med så mycket sämre både invändigt och utvändigt samt runt om med trafik och problem. Politiker har ju uttalat att det estetiska och det man ser ska vara av hög klass. Det torde ge eko arkitektvärld och byggdito i Sverige.

Ty med all denna röra till planering och från ett av politikerna själva lovordat kommersiellt stadsutvecklingsprojekt, kallat Badpalats i 2014-ansökan, till nu ett trångt och instängt Bad utan utvecklingsmöjigheter, och inte för ögat attraktivt, är de bekymrade minerna i översta bilden förståeliga, också kanske beroende på en trötthet i att inte på sex år ha en godkänd ritning för bygglov.

BÄSTA-FÖRE-DATUM PASSERATS FÖR LÄNGE SEDAN

Så nog har Umeås Bästa-före-datum passerats för länge sedan för detta Nannabadprojekt, som inte heller Badutredningen 2005/2006 godkände. Se att inte är med fet stil för att budskapet riktigt ska nå fram politiskt.

ALLT DYRARE NANNABADPLANER, 600 mkr eller t o m 700 mkr!

Men inte nog för det bristfälliga i innehållet med ingen SM-50:a blir nu det nu allt dyrare Nannabadplaner (sades i kommunfullmäktige igår) som då drabbar mycket annat viktigt i kommunen.

Kanske 600 miljoner kr nu mot 275 mkr i Badutredningen. (Plus 100 mkr i förlorad alt.intäkt vid bygge i annal läge). Och driftskostnader som verkar bli högre än de 22 +- 2,5 mkr/år de privata aktörerna hade och var orsaken till att de fråntogs Nannaplanerna (sades det politiskt).

Då kan det vara värt att påminna att just för dyr drift fällde förra Nannabadsatsningen, Aktivariiet, år 2000. Ingen vågade driva det och Fritidsnämnden kunde inte garantera sina bidrag, precis som nu uttalas därifrån.

Frågan är nu bara NÄR beslutsfattarna vågar noga smaka på det man nu bereder, kollar prislappen och känner redan av åsynen att detta inte sväljs av umeborna (och inte har gjort det på hela tiden av opinionsundersökningar att döma liksom nätkommentarer)?!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.