Umeås Bästa kommentarer från igår i VK om ”Tidigare badklart” var 100% emot Nannabad! Och nu också dyrare än privata aktörer!

Umeås Bästa kommentarer från igår i VK om "Tidigare badklart" var 100% emot Nannabad! 16 st (inkl tre egna) fick 179 "Gilla" (nu 20.06), där följande vann med 29: JA till badhus!! NEJ till den galna placeringen!! Och nu  också dyrare än privata aktörer!

Stimulerande var att en ville jag skulle initiera en folkresning och folkomröstning. Det senare har Kommunstyrelsen nyss avslagit, ett medborgarförslag här och jag har därför skickat vidare till Centerpartiet som förut önskat detta och kan behövs lite medvind i opinionen, både lokalt och riks.

"Röstandet"  på nätet kan sägas vara nästan 100-procentigt emot Nannabad. Och än har ingen politiker sagt sig vara för, för att det är bra och bäst med Nannaläge. Enda som sägs är att det är fattat ett beslut om Nannaläge, och då gäller det, här finns inget Bästa-före-datum verkar det. Och om det handlar nästa blogg idag, 10:45.

EKONOMIN STJÄLPER NANNABADPLANERNA

Annars så kan det bli ekonomin nu som stjälper Nannabadplanerna. Förutom att de inte redovisats före det ska gå till bygglov, fel och märkligt i sig, så skriver VF/Folkbladet idag om fördyringar i driften som är större än det Lerstenen hade och avbröts pga av för dyr drift.

Och investeringskostnaden lär också skjuta i höjden med mer ytor i Nannabadplanerna och alla kostnader för mark och trafik som tillkommer. Mer om detta i kommande bloggar. Kanske uppåt EN MILJARD till slut!

 

Visar 16 kommentarer

 •  
 • Periskop

  Vet inget om det nya badhuset men vill påminna om många äldre badhus har allvarliga fuktproblem. De har uppkommit genom att konstruktionen har undermåliga fuktspärrar för det högre ångtryck som vanligen förkommer i badhus. Problemen ökar snabbt med ökande vattentemperaturer i bassängerna.

  Om man har bassängvatten med 28 C bör man ha 30 C och 50 % RF i lokalen. Då är ångtrycket mångdubbelt mot det vanliga. Ytterväggar och tak skall därför inte utföras på vanligt sätt.

  Ett bra sätt undvika fuktproblem är att bygga dubbla väggar och tak med mellanliggande torrluftspalt som tar hand om den fukt som läcker i första inre väggskiktet. Det kräver ren torrluft som är brand- och röksäkrad. Tips är att det behövs ca 1 l/s torrluft per meter yttervägg.
  Ta detta på allvar så kommunen slipper framtida problem.Vid en lufttemperatur av 30 C och 50 % RF är daggpunkten 18,5 C. Därför fälls det lätt ut fukt på fönster om de inte är elektriskt uppvända eller dubblade med mellanliggande torrluft. Risk för kondensutfällning gäller även dörrar och karmar och invändiga kanaler med låga luftemperaturer.Lycka Till Umeå med ert badhus.

   
   

 •  
 •  
 • cyklist

  Var skriver jag på protestlistan?

   
   

 •  
 •  
 • Urban Bengtson, idékonsult

  Enligt det kommunala badbolagets hemsida http://www.umeabadhus.se/press…
  är nu bassängerna i markplan med teknik, mm under.

  Men i stället har badande/simmande och gymmande fått två våningar P-våningar över sig med sammanlagt drygt 200 bilar som mest. 

  Vilket som känns värst, vistas under bassänger eller bilar rakt över, bilar som med sina avgaser kör runt om och in i "P-badhuset nära människor, vet jag ej.

  Illa, mycket illa, är denna anläggning placerad för sport och hälsa och mest för barn och ungdomar, särskilt när så många bättre lägen finns, men aldrig fått prövas under över sex år av långbänksplaner.

  Än värre är nu att i kommunfullmäktige igår fick ledamöterna besked från badbolaget att handlingarna är "låsta". Dvs allmänheten med enskilda och skolor som står för merparten av besöken har inte fått se vad som nu bestämts för att lämnas ut till byggföretag i anbud.

  Bara 10-20 procent, simsporterna, har fått se och yttra sig. Var tog öppenheten från 2014-ansökan med Badpalats och Open Source vägen och varför blev det största slutenheten under dessa sex år av planering med ett kommunalt bolag? 

  Inte ens någon ekonomi finns redovisad innan beslut om bygglov ska tas. Hur kan kommunfullmäktigeledamöterna, som fick veta detta igår, acceptera denna odemokrati, slutenhet och brist på ekonomibesked för något som ytterst få umebor vill ha på Nannakvarteret?

   
   

 •  
 •  
 • Umebo

  En sak som aldrig tagigts upp i debatten är att placera en badbassäng på våning 2! Har aldrig planerarna och konstruktörer varit och besiktat under ett badhus!
  Fuktgenomslag ,mögel, rostiga armeringsjärn, betong/putssläpp,mögellukt  mm listan kan göras lång!
  Själv kommer jag aldrig att befinna mig under ett badhusbassäng! 
  Har sett för många dåliga exempel på detta! 
  Hälsning från en gammal "skadebesiktningsman"!

   
   

 •  
 •  
 • Mange

  Varför lyssnar inte dom folkvalda på folket ?? säger "vi" nej så gör dom tvärt om.
  Snacka om att vara ute och cykla med Nanna"platsen" 
  Ena dagen så vill dom förbjuda all trafik i "fyrkanten" sen ska vi förbjuda all tungtrafik genom stan och nu ska vi smälla upp en "LITEN" vattenpöl som inte kommer vara i närheten av Ö-viks badet, hur lite avgaser kommer inte alla dom bilar som ska dit dra med sig in i centrum ?  
  Sluta göra idiotiska beslut som vi skattebetalare måste betala för.
  Gör om gör rätt säger jag bara , lägg badet på ett ställe där ni/vi kan bygga ett "stort" bad och där det kan finnas utbyggnations möjligheter.. för just nu "OM" ni bygger där så bygger ni in er.

   
   

 •  
 •  
 • pwm

  En kommun har redan råkat ut för folkomröstning.

  Är det därför som man i Umeås maktkorridorer nu känner behovet av att springa snabbt, innan vi vanliga dödliga röstare blir för irriterade på det – i rätt mångas ögon – mindre lämplade stället att placera ett nytt badhus?

   
   

 •  
 •  
 • Student

  När jag var en knatte på 7 år och hade skolbad var det tal om att bygga ett nytt badhus- jag minns att det fanns bilder i foaljén på hur ett nytt badhus skulle kunna se ut. Umeå Simhall var utnött med råge redan då. Det är 14 år sedan. Varför har det tagit så lång tid, och varför inte bara bygga ett nytt badhus där det gamla står idag? Placeringen är ju galen, var ska alla besökare parkera?

   
   

 •  
 •  
 • Urban Bengtson, idékonsult

  Till Skattebetalare (och andra mot ett Nannabad), på min blogg http://blogg.vk.se/umeas-basta…, nu över 170 st sedan i april i fjol, försöker jag informera om alla brister (de blir allt fler) med Nannabadplanerna. Så sprids denna simblogg, ökar chanserna att  det når fram till Umeås politiker till slut.

  Folkomröstning hade jag som ett medborgarförslag i fjol och avgjordes nyligen i Kommunstyrelsen med ett avvisande. Men Centerpartiet kan vara värt att påverka. Man hade sådana förslag innan man band upp sig vid Nannaförslaget.

  Men då C har det knepigt i opinionen på riksplan och det spiller över på lokalplanet, kan en motion kommunfullmäktige om folkomröstning för att t ex öppet syna Nannabadplanernas senaste ritning, ta en time-out och ställa mot andra alternativ som får komma fram, vara det som ger ett lyft för Centerpartiet i Umeå och ge ringar på vattnet ända till Annie Lööf, centerledaren på riksplan.

   
   

 •  
 •  
 • Tryll

  Dags att Umeås politiker slutar slösa våra pengar på projekt som bara ett fåtal vill ha!! 

   
   

 •  
 •  
 • Skattebetalare

  Det verkar som om alla (nästan) av Umeås politiker har försetts med helstängt huvudlag!

  Umeå befolkning säger ja till ett badhus men nej till placeringen på Nanna men ingen politiker har sett eller hört detta verkar det som.

  En folkomröstning om placeringen av badhuset vid valet 2014 vore väl en självklar slutsats att dra för alla politiker som har den minsta förankring i verkligheten!

  Umebor mot placeringen organisera er och gör som Doroteaupproret starta en namninsamling för en folkomröstning – Urban Bengtsson kan inte du ta initiativ till en sådan folkresning till nytta för Umeå nu och i framtiden?

   
   

 •  
 •  
 • Peter

  Detta är så dumt så man tror det är dolda kameran! Drar en massa trafik in till centrala Umeå, anläggningen är en bråkdel så stor som paradisbadet vilket innebär att den inte drar några turister till stan. SUCK!!!!!! Största staden i norrland bygger minsta badhuset

   
   

 •  
 •  
 • Kalle X

  Om inte det ganska märkvärdiga badhuset i Ö-vik byggts skulle knappats det här blivit aktuellt. Mycket en tävling mellan kommunerna och politikerna.

   
   

 •  
 •  
 • snibb

  JA till badhus!!
  NEJ till den galna placeringen!!

   
   

 •  
 •  
 • Snubben i röda bilen

  Umeås folkvalda gasar på i snabb takt. När det gäller att driva igenom beslut som Umeåborna ställer sig negativa till går det minsann undan. Det känns onekligen som att de vill börja bygga så fort det bara går, för att inget ska kunna stoppa processen. Jag har fortfarande inte sett eller hört någon på ett trovärdigt sätt kunna presentera varför Nanna skulle vara den bästa platsen för detta bygga. Däremot finns det hur många argument som helst som visar på det negativa med lokaliseringen.

  Kära politiker vars väl tilltagna löner kommer från oss som bor och arbetar i den här kommunen, vänligen kom ihåg detta: Ni ska arbeta FÖR kommuninvånarna, inte EMOT bara för att ni ska få er egen vilja igenom.

   
   

 •  
 •  
 • Urban Bengtson, idékonsult

  Vad är detta för bild? På Umeå Badhusbolags hemsida är en helt annan. Och den arkitektfirma som anges i papperstidningen stämmer inte med den badbolaget anlitar. VK bör inte vilseleda på detta sätt.

  Se också människorna som strosar omkring som om det inte finns några bilar eller bussar runt om Nannakvarteret!! 

  Det är tvärtemot vad Gator och parker i Umeå kommun varnar för i detaljplanen för kvarteret intill om trafikalstrande anläggningar som i praktiken sätter stopp för dessa Nannabadplaner.

  Konsulterna räknar  med kortare byggtid nu. Men konsulter brukar i sådana fall utgå från ideallägen (och ska så, annars får de svårare att få uppdrag igen). Verkligheten förskjuter allt och har så gjort även här.

  På min blogg idag http://blogg.vk.se/umeas-basta…
  finns att läsa om sådana verkligheter och som beskrivs i kommunhandlingar som är offentliga, bl a riskerna för enkelriktad ÖK i framtiden, byggupplag som proppar igen kring Nannakvarteret under två års byggande samt överklagningar från närboende, m fl, som lär komma.
   
  På badbolagets hemsida finns bara skisserna från i november, med bygglovshandlingar nu ska väl dessa uppdateras och visas för allmänheten? Det talades ju i höstas så vitt och brett om öppenhet. 

  Där står f ö två uppgifter om badbygge klart, våren 2015 och slutet på 2015. Och i VK idag om att det sagts sommaren 2015. Vore därför bra med en tydlig tidsplan. 

  Det vore också dags för det viktigaste, en tydlig och väl dokumenterad ekonomisk plan, sådan har i omgångar utlovats, och denna ska väl redovisas innan något lämnas in för byggnadslov?!. Så är det ju för andra kommunsatsningar. 

  Nuvarande 400 mkr + 50 mkr kanske inte håller längre, det har tillkommit ytor och önskemål och byggproblemen kostar också. 

  Minns att Sundsvalls Himlabadet på halva ytan av Nannabad budgeterades för 200 mkr och det blev 400 mkr. Översatt till Umeå ger det 600 mkr och då är inte alternativintäkten på kanske uppåt 100 mkr för Nannatomten, inräknad, när man kan bygga för bråkdelen på andra platser, och bättre sådana för bad/simning.

  Och det måste väl finnas någon smärtgräns ekonomiskt för Umeås politiker. Kom ihåg att det är "bara" 275 mkr från Badutredningen 2006 och med hela kvarteret då, som egentligen är diskuterat och beslutat om i kommunfullmäktige hittills.

  Så dags för Umeås politiker att öppna korten här och göra byggplaner i rätt ordning, budget och ekonomi först, ritningar till beskådande och för allmänheten att ta del av ger synpunkter på och det innan man skicka in för bygglov!

   

   
   

 •  
 •  
 • Neo

  Umeås politiker har ingen "smärtgräns ekonomiskt", flytten av biblioteket till mindre och sämre och mindre tillgängliga men mycket dyrare lokaler bevisar det! Umeås polktiker klarar inte av det ansvar som det innebär att hantera andras, skattebetalarnas, pengar!
  Badhusplaceringen, och dragningen av fyrfiliga E4 rakt genom de östra stadsdelarna och biblioteksflytten till mindre o dyrare lokaler, är nog svenskt rekord i korkade kommunala felbeslut!

   
   

 •  
 •  
 •  

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.