Umeå Bästa badmisslyckande (kan man säga så?) är Aktivariet på kv Nanna som gick i graven 2000 pga ekonomisk omöjlighet – dvs som nu

Umeå Bästa badmisslyckande (kan man säga så?) är Aktivariet på kv Nanna som gick i graven 2000 pga ekonomisk omöjlighet – dvs som nu.

Så här såg det ut och här i ledare i VK om att betala en miljon kr för att dra sig ur projektet och att det nog är bättre än att löpa linan ut, dvs bygga och stå utan någon driftsoperatör.

DÄRFÖR kan Umeå kommun lära sig av sin egen badhistoria på Nannakvarteret och av ett äventyrsbad, då också i kombination med annat, vård och hotell. Det gäller det privata projeket Aktivariet som Scandic Hotel skulle ro hem, från 1996 till 2000, det gick inte heller.

Så här står det i framlidna Karin Hörnfeldt artikel 7/6 2000.

Aktivariet går nu definitivt i graven. Eftersom det finns inte någon som vlll driva badet i Aktivariet faller hela projektet.

Om nu badbolaget och styrelsen börjar räkna ut den budget man undanlåtit att göra hittils och finner att de ekonomiska smärtgränserna är för länge sedan nådda, kan det bli som för förra badsatsningen på kv Nanna, Aktivariet för 13 år sedan, det finns ingen som vågar driva det.

MEN problemet idag är att det inte är ett helt privat projekt där man tar ansvar för både byggande och drift med ett kommunalt bestämt driftsbidrag. Som ju Nannabadplanerna började med och de privata aktörerna hade att följa.

IDAG är det omvänt, nu vill Umea Badhusbolag bygga, utan budget och oavsett kostnad verkar det som, inte ens om det blir EN MILJARD KR, se tidigare blogg idag 08:45.

IDAG har politikerna inte klart om hur en driftsoperatör ska ordnas, före byggande utifrån en budget och med ritningar som underlag för att bjuda på. Eller bygga först för EN MILJARD KR och sedan gå ut med anbud på driften.

DET FINNS HELT ENKELT INGEN PLAN FÖR DETTA SOM VAR MENINGEN NÄR STADSUTVECKLINGSPROJEKTET ANNONSERADES OM 2008-02-15, SE NEDAN. OCH NU NÄSTAN HELT "GÅTT I GRAVEN" REDAN MED BARA BAD/SIMNING, ETT P-HUS OCH HOTELL KVAR.

MEN nu med Tagebad fastighetsbolag som konsult för bl a innehållet och dotterbolag till Tagehus AB, som också äger Medley AB, Sveriges enskilt största bad- och simentreprenör och driver Umeå simhall och Umelagun, blir det naturligt att se en kombination här.

MEN jag vet att Medley AB håller en rågång till sitt "syskonföretag" som planerar nu. Så Umeås badbolag har en delikat uppgift att se till att det inte blir gynnande eller jäv vid en upphandling.

MEN allt detta kan badbolaget undgå genom att när ett bygge står klart, sälja hela huset och Tagebad/Tagehus köper och Medley driver. Eller Medley köper själv.

BEHOV AV DETALJPLAN KRINGGÅTTS – OLUSTIGT FIXANDE

DÄRMED har behovet att ny detaljplan kringgåtts då badbolaget är allmänt under planering/byggande och då används 1948 års detaljplan om "Allmänt ändamål" och sedan övergås till privat vid försäljning och blir privat som inte är allmänt som det var med Lerstenen som fick lämna ifrån sig badprojektet 2011.

DETTA är ett olustigt fixande med samhällets regler som politiken ska stå bakom, inte gömma bort eller trixa under mottot "ändamålet helgar medlen".

INTE SÄLJA TOMTEN TILL VAD SOM HELST enl M-L Rönnmark (S)

7/6 2000 i VK tyckte kommunalrådet Marie-Lousie Rönnmark (S) inte det var ett misslyckande, men fastslog "Vi kommer inte att sälja tomten till vad som helst", det ska vara av intresse för umeborna.

Men det blev ju "bad som helst" igen. Och som inte varit av intresse för umeborna, kan man säkert fastslå idag. Det blev inget Badpalats som i 2014-ansökan och nu ser det ut att bli ett Badpladask på god väg mot en Badkollaps.

BADKOLLAPS

Hur denna Badkollaps ska undvikas kommer i morgondagens blogg 08:45 och handlar om en helt ny simväg för Umeå, men väl bekant i SImSverige.

PS

Notera i VK-artikeln 2000 att UMI Fastighetsutveckling med Krister Olsson lagt bud för en "attraktion" på tomten. Därav blev intet. Och inte heller nappade Umeå kommun på KO och Balticgruppens bud på 150 mkr för både Mimer- och Nannakvarteren när badprojektet presenterades 2008. Därav blev intet, något nu kanske en del Umeåpolitiker ångrar.

MEN, ingenting är försent än. Nannabadplanerna seglar nu iväg till miljardkostnader och när dessa "går i graven" som förra badsatsningen Aktivariet, kanske Balticgruppen bjuder igen, eller andra gärna gör det och hundratals miljoner kronor kan trilla in i en kommunkassa som då kan användas till det som är "av intresse för umeborna".

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.