Umeås Bästa utvecklas ej av rädsla för 50:a-stopp och ej av rädsla att avslöja Kejsarens nya ”badkläder” utan med mod att skapa ny SimDress

Umeås Bästa utvecklas ej av rädsla för 50:a-stopp och ej av rädsla att avslöja Kejsarens nya "badkläder" utan med mod att skapa ny Sim-Dress!

Föregående blogg idag avslutades med en fråga om det finns ekonomiskt sinnade politiker som vågar räkna på alternativ att skilja äventyrsbadandet från bassängsimmadet, t ex med Bad ihop med hotell/kommers som för Pite Havsbad och Sim ihop med IKSU:s simhall på campus, allt för att spara 100-tals miljoner kr.

Eller om Umeås "adjutanter", här byråkratin kring politiken, likt i sagoförfattaren HC Andersens Kejsarens nya kläder, inte vågar avslöja "nakenheten" i Nannabadplaneringen. Här är en bild från sagan/äventyret från 1800-talet med dess då mindre öppenhet, yttrandefrihet och demokrati.

 

Tyvärr, det finns en rädsla, eller många rädslor, kring nuvarande bad- och simplanering i Umeå. Den började redan efter beslutet om Nannabad för sex åre sedan genom politiskt uttalade hot om att sades det nej från simsporten, skulle det inte bli någon 50-metersbassäng.

Detta har upprepats och så sent som 2011 i samband med interpellation om Nannaplanerna, där hotet förstärktes med att varken 50:a eller ny simhall alls. Detta har fått och får effekt på intressenter, så att Umeå simsällskap meddelade mig som medlem då, att ansvariga sagt att ingen information fått lämnas ut.

Ju längre planerna pågått och ju mer dessa ändrats, både att det inte blir ett kommersprojekt med bad och att synpunkter på innehållet förts fram, internt och externt, desto hårdare har styrningen uppifrån varit, även ute i de politiska partierna.

POLITIKER SOM DELAR MIN UPPFATTNING HYSSJAS TILL TYSTNAD

Många är de politiker jag mött, som helt delar min och den stora allmänhetens uppfattning att detta är helt fel plats för bad och simning i Umeå, men som mött motstånd från sina gruppledare, t o m hyssjats att inte prata mer om detta.

Det finns nya gruppledare efter beslutet 2007 som känner sig låsta av sina företrädarens Ja då, och inte förmår att följa sin övertygelse om att detta är inget bra läge för att skapa nytt badhus/ny simhall.

VARFÖR kan man fråga sig. Finns rädsla för att förlora makt och pengar? Rädsla, respekt eller underdånighet? Detta kan bara dom själva svara på. 

MEN, liksom i Kejsarens nya kläder, tiger dom still, både uppåt och utåt och vill inte följa varken "barnet" eller "folket" som i sagan.

INTE heller har det hjälpt att tala om ute i Sverige, här i en Expressen-insändare i fjol sommar när jag skrev om bortkastade 500 miljoner (som nu riskerar bli förlust på det dubbla, se tidigare bloggar i veckan).

Ett nytt Moment 22 eller kanske Moment 33?

OCH det har inte blivit mindre rädsla nu efter att ett kommunalt badhusbolag tagit över. Kritik utåt tystnat än mer, och det trots nya förseningar, nya fördyringar och nya försämringar. Nu har det blivit en form av teknokrati som ska effektivt genomföra det poltiikerna bestämt.

DVS samma politiker som bestämde 2007, bestämmer nu i en bolagsstyrelse att det inte ska redvovisas en budget med fullmäktigebeslut därefter och innan bygglov, anbud och driftsoperatör är klart, som var självklart när samma politiker hade Badutredningens material som underlag 2006. Ett nytt Moment 22 eller kanske Moment 33?

MÖRKRÅDSLA SOM FÖRSTÅRKER IFRÅGASÄTTANDET

Då är man inte rädd längre utan MÖRKRÄDD för en planerings- och beslutsordning som i praktiken låser in intressenterna och förstärker rädslan för ifrågasättande.

Denna utveckling, eller snarare avveckling, har nu påverkat mig så mycket att jag tvingats ta ett beslut jag aldrig tänkt mig i mitt aktiva simmarliv och simengagemang under över ett halvsekel sedan i Umeå SS 1960.

ÖVERVINNA RÄDSLA OCH NYA SIMTAG I NY SIM-DRESS

Om detta handlar en blogg i morgon om och även om hur rädsla kan övervinnas och nya "simtag" tas för ett bättre Sim-Umeå i en ny och innovativ Sim-Dress!!

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.