Umeås Bästa vitalisering av demokrati/idéer skönjs nu då ”avhoppens” (undrens) tid inte förbi, ej ens i partierna i Nannabadplanerna!

Umeås Bästa vitalisering av demokrati/idéer skönjs nu då "avhoppens" (undrens) tid inte förbi, ej ens i partierna i Nannabadplanerna!

Avhoppens tid i Umeå verkar vara inne, igår Bertil Hammarstedt, VD i kommunala bolag i Umeå angående Kvarkentrafiksatsning, i förrgår moderatledamoten Tina Lindsten i styrgruppen för Kvinnohistorisk museum och tidigare projektledaren där Charlotta Gustavsson.

KLEV AV PGA HOT MOT USS OM INGEN 50.A VID KRITIK

Nyligen meddelade tidigare rektorn vid Umeå universitet och socialdemokratiska kommunpolitikern Inge-Bert Täljedal att han i höstas lämnade in avsked från S-partiet.

Själv klev jag av Umeå Simsällskap efter 50 år pga kommunens illa skötta bad- och simplaner på Nannakvarteret samt hot mot USS om ingen 50:an vid kritik.

Förhoppingsvis är inte avhoppens=undrens tid förbi i Umeå utan att ovan, vågar jag påstå, genomtänkta steg ifrån något man inte kan finna sig i, leder till fler "hopp" med både vitalisering och förnyelse av Umeå i allmänhet och kommunen i synnerhet.

SPÅDOMAR OCH FÖRUTSÄGELSER OM KOMMANDE AVHOPP

Här är mina spådomar och förutsägelser om därför kommande avhopp som gäller just ett av umebor allt mer ogillat Nannabad, och då i/av de politiska partierna i Umeå kommmun. Nedan i alfabetisk ordning.

AP-Arbetarpartiet behöver inte hoppa av, det fick inte ens "hoppa på" i badkarusellen i Umeå genom att man, som då Rättvisepartiet, inte bjöds in till det informella mötet i slutet av januari för över sex år sedan, där partierna valde Nannaläge för att man gillade det lika lite.

Centerpartiet och där gruppledaren Mattias Larsson hoppar av för att han varit med i Badutredningen och ute på badresor i Europa och funnit att äventyrs bad där placeras i motsvarande handelscentrum, inte i citykärnor. Och ML är den som flitigast haft kontakt med mig, C köpt min bok Umeå Bad Historia och Framtidens Simning.

Så när han och partibröder/systrar synar "badkorten" så vill dom inte sitta med Svarte Petter och bli förlorare, tvärtom vinnare i valet 2014, precis som C i Umeå vann röster på motstånd mot Kolbäcksvägen som genomfart (och fått rätt i efterhand).

AVHOPP ÄNDA TILL UNIVERSITETSCAMPUS

Folkpartiets nya gruppledaren Peder Westerberg har det enklast att hoppa av, då han inte var med vid informella beslutet 2007. Med förre universitetslektorn, tillika idrottsledaren, Peter Sedlacek i partiet, där PS var drivande i friidrottsarenan vid IKSU Sportcenter, har PW starka anledningar (är ju också idrottsengerad i Tegs SK som ordförande) att göra "avhoppet" långt, ända till universitetscampus.

Kristdemokraterna med förra gruppledaren Anders Sellström markerade viss ovilja till beslutet 2007, men låta köra det "till botten" först, innan nytt beslut. Nu kan det ha nått dit, t o m igenom när, plötsligt Fritidsnämnden bestämde att det ska vara kommunal drift i nytt bad och, glädjande nog, KDU-ordföranden Thomas Nordvall i sin blogg igår reagerade emot.

Veronica Kerr var nära avhopp i december 2011 genom interpellation i kommunfullmäktige om bl a för liten äventyrsdel. Med nu liten och sämre placerad för bra funktion, ska avhoppet i logisk mening vara given.

Miljöpartiet har det enklast att hoppa av. MP hoppade aldrig på "badtåget" 2007 utan markerade tydligt (genom dåvarande gruppledare Alireza Mosahafi) att Nannaläge är fel, farligt och dåligt. Tills nu, helt plötsligt, då man kastat sig på "sista vagnen" genom att i Fritidsnämnden godta kommunal drift och utforma verksamheten i en bad- och simanläggning på detta miljöfelaktiga läge.

Har man en övertygelse skulle man i stället ha reserverat sig. Så egentligen ska nya språkrören Ellika Nordström och Nasser Mosleh enkelt kunna ändra sig snabbt så prestigen inte låser fast och man riskerar miljöröster i valet 2014.

MODERATERNA MED TVÅ STORA SKÄL FÖR AVHOPP

Moderaterna och gruppledaren, tillika kommunalråd snart i åtta år, Anders Ågren har två stora skäl för avhopp från Nannabadplanerna.

1. AÅ ser att hans väljare inte vill ha badande/simmande i stan (jag vet flera som sagt det öppet) utan hellre ett högre hus på Nanna, bostads, eller något med mer vuxenattraktion och som gynnar handeln bättre, äventyrsbadare och simmare badar/simmar och sedan hem igen.

2. Fritidsnämndens "utsparkning" av fristående bad/sim-entreprenörer och som M-ledamöter verkar ha godtagit (kanske under press?), gynnar inte bilden av ett M-parti som så annars kritiserar vänstersidan för att inte konkurrensutsätta offentlig verksamhet.

Socialdemokraterna kan i förstone kännas ha svårast för att hoppa av Nannabadprojeket, då man där genom kommunalrådet Lennart Holmlund, initierade detta läge, med stadsutveckling som sprack och med privata aktörer som avfördes och nu privata badentreprenörer som det inte ska bli, trots att det hela tiden sagts att kommunalt ska inte ett nytt badhus/en ny simhall drivas.

Å ANDRA SIDAN, S-PARTIET MEST ÄNDRINGBENÄGEN

Å andra sidan, visar dessa ändringar, att just S-partiet är mest ändringsbenägen. Och det är säkert många socialdemokrater som ogillar badplanerna på stan och kommer att uppskatta ett nytt plötsligt beslut i sitt parti, avhopp

 

Vänsterpartiet har redan "avhoppare". Örjan Mikaelsson, andra vice ordförande i Byggnadsnämnden har motionerade om bad ihop med evenemangsarena på Hamrinsberget (Balticgruppen-förslag). Annika Herrström reseverade i Näringslivs- och planeringsutskottet sig mot P-hus vägg-i-vägg med Nannabad och klev av NP.

Gruppledaren Tamara Spiric har aldrig gillat Nannaläget, uttryckte det redan vid beslutet 2007, med att det är en "liten plupp" till yta, men fann sig i fortsatt planering ändå. Och Lasse Jacobson som ordförande i Tekniska nämnden anser nog att trafikproblem måste lösas före ett bad. Och att hoppa av och få bort ett Nannabad löser detta genast.

UMEÅS BÄSTA AVHOPP OCH SÄKRASTE ÄR FRÅN UMEÅ FRITID

Umeå Bästa avhopp och säkraste för framtiden är dock att Fritidsnämnden och fritidskontoret stoppar pågående planer att kommunalt driva ett Nannabad, som också kan ifrågasättas om man får när ett aktiebolag (kommunalt) ansvarar, det hade inte gått att göra så här om aktiebolaget varit privat.

I alla fall, flera säkra källor, direkt från Umeå Fritid, politiker och tjänstemän, liksom personal på simhallen, säger att man aldrig gilla läget på Nanna, men som underordnade politiken högre upp, måst "gilla läget" och bara sagt kritiken i tysthet.

Därför har nu UF möjlighet att sätta Umeå på bad- och simkartan igen (var ju 1970 då Umeå simhall var Sveriges förnämsta anläggning med 25-metersbassäng och åtta banor (sex st var vanligast annars i landet). Detta genom att initiera ett samarbete med universiteten (Umu och SLU), IKSU och fastighetsägarna för att skapa Umeå Bästa för bad/simning där.

Nästa vecka kommer uppslag för detta "bästa" i nya beskrivningar av de simkanalidéer jag arbetar med och vinner allt mer gehör bland intressenter.

Se nedan, "drömlösning" som en från Umeå SS tyckte när jag fick visa mina simidéer, men då menade att det nog bara var drömmar. Som genom "avhoppare" ändå kan resultera i "Dreams come true" som i en låt av Hammerfall.

 

2 kommentarer

 1. Jan-Erik Brännström

  Hej Beslutsfattare

  Min hustru och jag bor ca 300 meter från det tänkta fantastiska badhuskomplexet. Vi borde således applådera. Tyvärr badar vi inte längre. Troligen åldersbetingat. Men vi tänker på barnen. Så nära. Vi ska inte gnälla. Tyvärr finns det inga barn i centrumfyrkanten. I vår BRF med 96 lägenheter finns det ett barn under 5 år.
  För att någorlunda fylla detta badhus måste folket komma utifrån. Bil, buss, cyklande, knappast gående eftersom centrum är fyllt av gammelfolk som vars största problem är att ta sina piller vid rätt tidpunkt.
  Skippa planerna, det är ingen prestigeförlust utan snarare ett bevis på sunt tänkande.

 2. Urban Bengtson

  Visst är det så, till äventyrsbad och simbassänger kommer man i bil och utflyktsbussar, de senare blir många och från långt håll med en 50:a först i Norrland. Även cyklandes som gör det än farligare i detta läge.

  Men politiken vidtar bort med att det blir kommunala bussar man åker. Visst, men än mer utifrånfordon. Och detta varnas också för i kommunens eget material.

  Detta är en ”trafikalstrande anläggning” som Umeå kommun självt säger genom kritiken från Gator och Parker (sakkunskap således) med bl a

  ”i takt med att andra förtätningsprojekt tillkommer inom centrumfyrkanten, lyfta blicken och noga väga nytta mot intrång speciellt vad gäller trafikalstrande anläggningar.”

  Det är yttrande från i år 23/1 på detaljplan för Mimer 1, men med ovan yttrande handlar också om Nanna 7. Men då kommunen nu använder 1948 års detaljplan kan man ”formellt” strunta i dessa påpekanden och så har man gjort.

  Det är varken planering efter dagens verklighet som ett Nannabad ställs mot utan 1948 års eller den verklighet som ni som bor i närheten, som kommunen går vidare, nu med att godta bygglovsprövning utan allmänhetens insyn och påverkan.

  Kanske närboende kan få yttra sig, men då ska de, av kommunen, prövas om de är sakägare. Så illa går det till och än mer nu med att genom bonusmiljoner för att bygga snabbare, något som då blir slarvbygge precis som nu en slarvplanering. Se i VF/Folkbladet igår http://www.folkbladet.nu/360101/badhusbygge-snabbas-pa-med-miljonbonusar#comment-148404

  Men politikerna är påverkbara, t ex med att man nu börja prata om valet 2014 med partierna och om just denna bristfälliga och trafikfarliga anläggningen. Vi kan alla bidra här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.