Umeås Bästa Simmovation: Simkanal med strömmande vatten, född i simhallen, växt fram i USA, förnyats i IKSUsim = ger Umeå simidéer på export

Umeås Bästa Simmovation: Simkanal med strömmande vatten, född i simhallen, växt fram i USA, förnyats i IKSUsim = ger Umeå simidéer på export!

(NI SOM LÄSER DETTA OCH GILLAR DET, SPRID GÄRNA DET VIDARE)

Den simkanalidé jag nu arbetar med kallas "Simmovation", en sim-innovation om att i strömmande vatten lära sig simma lättare och snabbare samt säkrare, helt enkelt bättre siminlärning, har en lång och gedigen bakgrund.

STRÖMMANDE VATTEN SKAPADES I LEK- OCH PLASK PÅ 70-TALET

Strömmande vatten skapade vi som ledare i Umeå Simsällskap i början på 1970-talet i Lek och Plask genom att sätta fart på vattnet, som här på bilden. Se lade vi oss, flöt med och kände flytkraften för att sedan vända oss och möta simströmmen.

USA MED WET´N WILD I ORLANDO OCH SIMKANAL OM 200 M – 80-TALET

I mitten av 1980-talet var jag och en son i USA, i Orlando i Florida och besökte badlandet Wet´n Wild, där av många simatraktioner var en 200 m lång simkanal, här nedan i en illustration av Lazy River. Och det var skönt att lata sig och åka med i medströms, simma på och slå rekord, samt vända sig om och pröva simmotståndet.

20 år senare, i mitten på 2000-talet, kom jag på under simmande på IKSU simhall att det skulle borde gå att skapa simströmmar i vanligs bassänger och pröva om att lära sig simma på ett lättare sätt därmed.

SIMMOVATIONEN "SIMLOS", SIMMA LÄTTARE OCH SNABBARE, 2008

Det blev 2008 simmovationen "SIMLOS", simma lättare och snabbare som prövades som ny affärsidé i tävlingen Venture Cup i Umeå. Det vann inget högsta pris men fick uppmuntrande utvärdering.

Detta inspirerade till att ta fram ovanstående illustratiom mha Mats och Fredrik Edvardsson, TI i Umeå och 2008 gav den andra pris i Umeå uppfinnareförenings Nåbelpris. 

Sedan renodlade jag själva simkanalen runt en 50×25-metersbassäng som här nedan i ett projekt med innovationsmedel, två år senare.

SUNDSVALLS HIMLABADET MED CIRKELFORMAD SIMKANAL

Hösten 2011 besökte jag Sundsvalls nya Himlabadet som i sitt äventyrsbad har en cirkelformat simkanal om sex-sju meter bred och 60-tal meter runt. Där testade jag mina egna hypoteser om SIMLOS genom att simma fjärilsim och  och motströms samt gå ut i ute-50:an och simma i stillastående vatten. Och dessa stämde!

INSPIRATION ATT TA FRAM LÄNGRE SIMKANAL

Svaret var tydligt, det kändes som jag lyftes fram i medströms och trycktes ner i motströms samt vanligt-mitt-emellan i 0-ströms. Det gav inspiration av ta fram en simkanal á la Sundsvallskanalen i ett äventyrsbad till en längre simkanal i bassängdelen. Och 2012 var den klar.

Se härunder för motion, elit, undervisning och lek.

100 M PÅ 1 VARV – FILMA I MOTSTRÖMS – FARTKÄNSLA MEDSTRÖMS

Här är illustration av elitsimning i motströms, här med 100 m för ett varv. I motströms kan kamera så fast och filma simmaren, även fler samtidigt med fler kameror.

Men även i medströms för att öva fartkänsla som kan bli "kryddan" som får denna simkanal att smaka bra hos beslutsfattare och investerare. Samt ge besökare från vida världen.

UTVECKLAS FÖR VATTENLÖPNING/SPRINGSIM OCH VANSBROSIM

Denna simkanal för simmande utvecklas nu 2013 för vattenlöpning/springsim, dels som alternativ träning för alla sporter, dels för rehabsim som blir allt vanligare för att komma igen efter skador, sjukdomar eller av andra anledningar för ett skonsamt sätt att träna upp sig.

Med nedsänkt temperatur för simning i öppet vatten, t ex inför Vansbrosim ger simkanalen säker inomhusträning för detta och bara det ge extra PR.

SIMIDÉER PÅ EXPORT!

I nedan skiss för ett SIMKANAL-HUS utvecklas nu pedagogiska, tekniska och flexibla lösningar för simkanalidéerna i syfte att skapa en affärsidé för ett förverkligande, i Umeå och annorstädes, kanske också på export.

OCH DE SOM KÄNNER FÖR DETTA ÄR VÄLKOMNA ATT HÖRA AV SIG, BÅDE FÖR IDÉFÖRBÄTTRING OCH I ATT KUNNA FÅ ETT BYGGANDE TILL STÅND.

Idé och konstruktion: Urban Bengtson, Umeå, [email protected] Illustration: Mats Edvardsson, Umeå

TILLÄGG:

Hur simkanalen integreras i en större simarena, här SIMMUM SIMARENA i ett simpussel (se under bilden), där också en simkanal om 200 m runt om en simbassäng, här 50×25 m, passar i utemiljö, separat eller bredvid en inomhusanläggning.

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.