Umeå Bästa politiker blir Anders Ågren (M) om han säger samma om Nannabadplaner som om Kvinnohistoriskt museum, annars är det hyckleri!

Umeå Bästa politiker blir Anders Ågren (M) om han säger samma om Nannabadplaner som om Kvinnohistoriskt museum, annars är det hyckleri!

(Obs, ska inte uppfattas som att jag delar Ågrens uppfattning om KHM, detta kan nog passa i Kulturväven och gärna innehålla hur mansprojektet Nannabad med 11-1, män-kvinnor, i badbolagets ledning är en dagsaktuell historia om hur männen styr och ställer än idag och dessutom med okunskap som för bad/simning)

Så här skriver den moderata gruppledaren på sin blogg 10:18, tillika andra kommunalråd och med i styrelsen för Umeås Badbolag:

Projektet har också vuxit i kostnader, jämfört med vad vi var beredda att ställa upp på. Från 5 mkr till 8, som nu kanske är 11 mkr. Ingen kunde svara på vad den exakta kostnaden blir, när vi debatterade frågan i fullmäktige sist. Vi moderater har föreslagit att kontakt borde tas med Västerbottens Museum, för att de ska ta över projektet. Låt de som kan frågan om muséer, också hantera frågan. De har kunskapen och kompetensen att driva ett museum. Sammanfattningsvis: banta ner kostnaderna, banta ner volymerna för det planerade museet och låt Västerbottens museum ta över ansvaret för frågan.

Är man en ledande politiker måste man kunna diskutera, debattera och även vara beredd på att få kritik för den politik men bedriver. Detta gäller oss alla, och således även Vänsterpartiets gruppledare.

Och så här kan den moderata gruppledaren tillika andra kommunalråd i Umeå kommun och med i styrelsen för Umeås Badbolag skriva om han läst min tidigare blogg idag (finns också här nedan).

LÅT NY FRISTÅENDE SIMKONSTELLATION TA ÖVER  PROJEKET!

Projektet, en bad- och simanläggning på kv Nanna, har vuxit i kostnader, jämfört med vad vi var beredda att ställa upp på. Från 275 mkr 2006 till 400 kr i fjol, som nu kanske är 500 mkr. Ingen kunde svara på vad den exakta kostnaden blir, när vi debatterade frågan i fullmäktige sist.

Vi moderater har föreslagit att kontakt borde tas med universiteten, (Umu, SLU) IKSU, Sportcenter och nya Idrottshägskolan samt givetvis med simklubbarna i Umeå, för att en ny fristående simkonstellation ska ta över projektet och då flytta till campus vid utemiljö.

Låt de som kan frågan om badhus/simhallar, också hantera frågan. De har kunskapen och kompetensen att driva en simarena.

BEHÖVS VERKLIGEN ETT NYTT ÄVENTYRSBAD I UMEÅREGIONEN?

Sammanfattningsvis: banta ner kostnaderna, banta ner volymerna

Behövs verkligen ett nytt äventyrsbad i den nya Umeåregionen?

Som Öviksbo känner jag för att öka kontakterna i regionen och då passar Paradiset bra, liksom att Umeå har familjepopulära Aquarena i Holmsund och på somrarna finns ju Umelagun i "Umeåparadiset" för sol och bad, Nydala. Låt ovan simkonstalletion ta över ansvaret för frågan och bestämma inriktning och läge.

Är man en ledande politiker måste man kunna diskutera, debattera och även vara beredd på att få kritik för den politik men bedriver. Detta gäller oss alla, och således även mig som moderat gruppledare.

PS. Läs gärna Urban Bengtsons blogg tidigare idag, den ger informativt underlag i bad- och simfrågan. 

OBS! Ovan om fristående simkonstellation och ta över simprojektet till campus är skrivet av mig, Urban Bengtson.

 

Umeå Bästa är inte Nannabad jämfört  Borås-Linköping-Malmö av ekonomi-utformning-läge, utan dyrast och sämst och bör ej få bygglov!

 

Borås Simarena (http://www.borassimarena.se/?) stod klar 2009 med 50×25-metersbassäng och undervisningsbassäng 16,67×6 m. Om ekonomin, under 60 miljoner kr.

DUBBLA KVM-PRIS I BORÅS OCH 45% MER MOT BADUTREDNINGEN!

Nu planeras ett Bad på Nannakvarteret med bl a liknande i Borås för bassängdelen med en ekonomi beräknad till 400 mkr plus äventyrsdel, mer omklädning och gym. Dvs fördubblat kvm-pris till närmare 35 000 kr/kvm!

275 mkr beräknade Badutredningen 2006 för motsvarande innehåll och godtagits i Kommunfullmäktige Nu är det 125 mkr mer (troligen än mer i verkligheten) eller 45 % mer nu och utan bedömning eller beslut i Kommunfullmäktige!
Läget mitt i trafikbesvärligt centrum i Umeå, se trafiken på skissen t v är också sämre än i Borås, som inte har bliar/bussar i hårt trafikerade gator intill som för Nanna-50:a.

Läget för Borås Simarena är också bättre med intill fritidsanläggningar och utemiljö med Borås djupark i närheten. Där finns utromhusbassänger intill som ska renoveras och det ges ett simcentrum som motsvarar läge som campus och Nydala i Umeå.

NANNABAD EJ FÅ BYGGLOV PGA INGEN SOL IN OCH SKUGGAR BOSTÄDER

Läget vid P-husett Nanna t v i nedan bild, mellan gamla Gymnastikenhuset och bostäder (bakom badhusbyggnaden) samt bostäder vid ÖK och Mimerskolans höga hus söder om ger instängt läge utan sol in i 50:an på hela året, liksom att bostäderna bakom skyms för solljus stor del av året (nedersta kanske året om!),

Så illa kan det inte finnas någon ny stor simhall planeras i Sverige, och borde inte få det heller, dvs inte kunna beviljas bygglov.Liknande privata byggande stoppas säkert redan av handläggande tjänstemän.

LINKÖPINGS SIMARENA JÄMFÖRT UMEÅ – 600 MKR MOT 400 MKR!

Linköpings Simarena planeras också i fritidsmiljö med utvecklingsbarhet, har liknande innehåll och storlek som Nannabad. Planlösningen är bättre, direktgångar till de olika delarna, ingen 100-m korridor eller instängt äventyrsbad utan fönster, samt inget störande för grannar. Plus utvecklingsbart.

Och trots bättre byggförutsättningar och noggranna planer är budgeten nu på över 600 mkr (jämför Umeås 400 mkr med sämre för byggandet och utan budget)! 

I UMEÅ FICK SIMSPORTERNA INTE PÅVERKA – DÄREMOT I MALMÖ

För Umeå är planlösning/utformning och läge inget som simsporterna fått varit med om att påverka. Tvärtom kom man in först efter bestämt läge och innehåll. Och i e-brev förklarade Umeå SS:s ledning följande i höstas 2012:

USS absolut inte driver på med en 50:a på Nanna. Det är ett politiskt beslut. Det skulle vara en önskedröm att vi som ideell skulle kunna styra placeringen av bassängen samt storleken men så är inte fallet. 

Däremot i Malmö har nu Malmö KK (Kappsimningsklubb) fått lansera sin önskedröm med bästaläge utanför city och då utan äventyrsbad (som kommunen byggt centralare. Se nedan.

 

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.