Umeås Bästa SIMRESA: Finland, Laukas och Peurunka badhotell med SIMKANAL för Umeås simutveckling!

Umeås Bästa SIMRESA: Finland, Laukas och Peurunka badhotell med SIMKANAL för Umeås simutveckling!

Igår på bloggen om fd högre tjänsteman besviken och desillusionerad om hur lite Umeå kommun bryr sig om sakkunskap och därför ger mig alll stöd i debatt och att verka för Umeås Bästa för bad/simning, inte Nannabad.

Idag ett annat uppmuntrande brev, från en simaktiv med simhälsning från det badhotell i Europa jag tidigare visat ritning med simkanal jag vill få i Umeå. Nu med bilder och information att han/hon varit på träningsläger där. Se här och längre ner.

Simkanal Peurunka stor

Var? Ja, närmare än Umeås politiker kan ana, 30-35 mil från Umeå, över Kvarken. Så en resa via Vasa och deras 50:a inomhus sedan flera år (Vasa var också före Umeå med 25:a, minns det väl från min simtid på 60-talet.

Sedan vidare 20-25 mil till Laukas, en liten stad på knappt 20 000 invånare, tre mil norr om stora staden Jyväskylö, finns badhotellet Peurunka med ett sportcenter där man har den simkanal som Umeå kan bli först i Sverige med.

MEN, då måste ”stålbadet” först stoppa ett Nannabad. MEN, prestigen i kommunpolitiken stoppar just nu omtänkande då kommunpolitikerna i badbolagsstyrelsen vill köra över sig själva i kommunstyrelsen och få spaden i marken innan oktoberbudgeten och slippa stålbadande.

MEN, finns visionbenägna kommunpolitiker i Umeå så kika på nedan fyra ritningar där det är enkelt att se vem ska bort, nämligen Nannabadritningen nere t h. Den har inget av nytänkande och attraktionskraft genom placering i centrumläge utan utemiljö och utvecklingsmöjligheter.

Simarenor 4 Peu UBBI

Dessutom så illa utformad att den lilla (drygt 700 kvm) äventyrsdelen är instängd utan fönster utan och nödutgång (bara detta bör ge underkänt för bygglov). Därmed dyr pga sämre attraktion och dyraste läget.

Övriga tre är nere t v Linköpings planer på inne-50:a med äventyrsbad vida bättre än Umeås, utbyggbar och vid friluftsområde. Uppe t h är min simarenaidé med simkanal om 110 m  och flexibel med fyra 50 m banor samt äventyrs/upplevelsebad som ger helt unika ÄVENTYRSSIM (se i slutet av bloggen).

Längst upp t v finska simkanalen med strömmande och dessutom undervisningsbassäng i mitten och en större rutschkana (130 m) ihop med simkanal och bassänger, helt klart siminnovationer Sverige (och Umeå) har att lära av.

Peurunka collage

Ovan är bilder från Peurunkaanläggningen och längre ner är min simarenaidé och äventyrssim (ill Mats Edvardsson) resp design Samuel Bengtson. Därunder fem lägen i Umeå där detta ryms, Nolia, I 20, Haga/Gammlia, Nydala och Campus vid IKSU Sportcenter. Längst ner badhotellet i skön naturomgivning och karta över Finland där Laukas är mitt i, och Umeå syns t v.

Vill Umeå kommun ta del den finska verkligheten av att simkanal jag försökt få visa kommunansvariga, men än inte nått fram och ordna en studieresa dit? Nja, Jantelagen gör att Umeå kommun står man emot de flesta idéer från oss på hemmaplan.

Men kanske andra aktörer, t ex simorganisationer/klubbar vill resa över Kvarken. Kanske det finns näringsliv som vill Umeås Bästa… inte det sämsta. Och kan vara sponsorer?

Äventyrssim-lazy swimming

Simarena 5 lägen

Simkanal Peurunka karta

 

En kommentar

  1. Torbjörn Björnström

    En fantastisk anläggning som vi hade träningsläger vid redan 1985 !!!!!! Som dessutom har en basketplan direkt i anslutning till simanläggningen där vi spelade match inför flera hundra åskådare.. Strömmande vatten så att man kan simma med och motströms, en vatten kana på 130 meter som slår allt som jag har sett tidigare. Terrängbanor i direkt anslutning och fysiologer, terapeuter och läkarmottagning i huset. För att inte tala om den fantastiska restaurangen med mat för alla nordiska önskemål. Anläggningen är ett SPA för finländare i behov av rehab efter kriget och för alla som behöver professionell hjälp. Detta vore något för Umeå Norrlands riktiga huvudstad. Kolla gärna Peurunka SPA på nätet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.