Umeås Bästa Bad är INTE på Nanna, bussåkande dit är FARLIGAST mot andra lägen och DYRASTE även människomässigt, men S-Holmlunds blogg om renoverad Umeå simhall och badentreprenörer är BRA IDÉER.

Umeås Bästa Bad är INTE på Nanna, bussåkande dit är FARLIGAST mot andra lägen och DYRASTE även människomässigt, men S-Holmlunds blogg om renoverad Umeå simhall och badentreprenörer är BRA IDÉER.

S-kommunalrådet Lennart Holmlunds blogg idag om bad- och simanläggning är välkommen (han är f ö den enda politiker genom åren som debatterat öppet baddebatten). Nedan är hans blogg (fet stil kursivt) och mina kommentarer (VERSALA BOKSTÄVER).

Det finns inget krav att en kommun ska ha ett bad

Av , 12 juli 2013 kl 08:53, Bli först att kommentera  0

Det finns inget krav att en kommun ska ha ett bad. Ibland verkar det finnas folk som inbillar sig att en kommun som Umeå är tvingade att ha en simhall men så är det inte.

JO, GENOM ATT SIMUNDERVISNING I SKOLAN ÄR OBLIGATORISK, MÅSTE UMEÅ KOMMUN HA BAD, OM MAN INTE SKA GÅ TILLBAKA TILL 20-TALET INNAN BADHUSET PÅ KUNGSGATAN BYGGDES 1930 OCH ALLA SIMSKOLOR VAR UTOMHUS.

Det är dessutom en av de dyraste anläggningarna man har.

JA, OCH DÄRFÖR SÅ VIKTIGT ATT DE BYGGS KLOKT, I BRA OCH SÄKRA LÄGEN, MED UTEMILJÖ FÖR UTVECKLING OCH I ICKE-DYRA CENTRUMLÄGEN.

En kommun bestämmer också vart man vill lägga sitt bad. En kommun bestämmer också själva det innehåll som badet ska ha. Nu har vi bestämt att det ska ligga på kvarteret Nanna då det är den bästa platsen och framför allt att alla från kommunen kan nå det genom att åka dit med vår kollektivtrafik. Vi vet idag att på nuvarande plats är det många extra bussar som måste hyras in för våra barn som ska gå i simskola. Till centrum går alla bussar så det är enkelt att komma dit med kollektivtrafik

FEL, SKOLBADEN MÅSTE HYRA BUSSAR, DET SA SKOLFÖRVALTNINGEN I REMISSVAR PÅ BADUTREDNINGEN OCH SEDAN HAR MAN INTE TILLFRÅGATS. SCHEMALÄGGNING OCH SÄKERHET KLARAS INTE MED ELEVER OM 20-30 SOM TAR SIG TILL ORDINARIE BUSSHÅLLPLATSER.

MED BAD I ANNAT LÄGE, KAN BADENTREPRENÖREN ORDNA GRATIS BADBUSSAR FRÅN VASAPLAN OCH BAKA IN DET I ENTRÉAVGIFT.

Nu har det blivit kärvare ekonomiskt och det gör att alla utgifter måste prövas. Skulle det hända något så att inte badet får byggas på Nanna som kommunen vill då får man hålla sig kvar på nuvarande plats en längre tid. Då får man se till att göra de nödvändiga tekniska förbättringar som gör att simhallen kan fortleva en 15 till 20 år.

BRA FÖRSLAG, DET ÄR MÅNGA SOM FÖRORDAR DETTA, OCH FÖR EN 50:A ÄR DET FÖRBERETT FÖR RÖRDRAGNING OCH UTRYMME FINNS, ÄVEN FÖR PARKERING.

Då får de som vill åka till ett äventyrsbad ta båten till Finland och Vasa eller tåget till Örnsköldsvik för att äventyrsbada. Då får Umeå inte den efterlängtade 50 metersbassängen. En 50 meters är ju i stort sett dubbelt så dyr då den är dubbelt så stor som en 25 meters och det är dubbelt av allt som ska värmas, renas och byggas.

BRA OCH FEL.

BRA ATT RESA TILL GRANNSTÄDER, DET GYNNAR ALLA.

FEL ATT 50:AN ÄR DUBBELT SÅ DYR, ENL. BADUTREDNINGEN VAR DEN 15 % DYRARE I INVESTERING OCH 10 % I DRIFT, EN UTREDNING SOM UMEÅ KOMMUN GODKÄNDE 2006.

Ingen kommun i Sverige är skyldiga att ha en sim hall och en kommun ska bestämma vart en sådan dyr anläggning ska byggas. Däremot om det finns entreprenörer som vill bygga en anläggning och driva den på kommersiella villkor ska vi pröva detta i positiv inriktning i en detaljplan.

FEL OCH BRA.

FEL, SE OVAN OM ATT EN KOMMUN MÅSTE GE SIMUNDERVISNING FÖR SKOLBARN.

BRA, ATT LÅTA ENTREPRENÖRER BYGGA ANLÄGGNING. T EX PÅ CAMPUS MED SPORTHOTELL OCH DÄR MAN KAN PROVA BAD/SIM-INNOVATIONER SOM SIMKANAL MED STRÖMMANDE VATTEN, FINNS I FINLAND OCH JAG HAR UTVECKLAT SÅDAN FÖR BÄTTRE SIMINLÄRNING, DET KOMMUNER MÅSTE HA OCH DRUNKNINGSTILLBUD VISAR MÅSTE FÖRBÄTTRAS.

Om S-kommunalrådet Lennart Holmlund är positiv här, är jag beredd att presentera närmare mina simidéer och under tiden renoveras Umeå simhall så att Nannakvarteret kan bebyggas med annat riktigtt passans som gynnar centrumutvecklingen samt undviker alla olycksrisker för de 100 000-tals barn och ungdomar som annars hamnar i Umeå farligaste trafikläge.

SÅ, KANSKE, KAN DÅ LENNART HOLMLUND OCH JAG BLI ÖVERENS TILL SLUT, EFTER 6 1/2 ÅR AV OLIKA UPPFATTNINGAR OM BAD/SIMNING SEDAN BESLUTET OM NANNABAD TOGS JANUARI 2007!?

2 kommentarer

  1. Leif

    Finns massor av kommuner som inte har ett eget bad. Så att det är ett krav verkar allt annat sant

    • Urban Bengtson (inläggsförfattare)

      Nej, det finns inte massor av kommuner som är utan bad, de är ett fåtal. I Västerbotten saknar Vännäs inomhusbad, annars finns i alla länets kommuner. Vännäs har tempererad ute-50:a. Och många kommuner har mer än ett bad, i kommundelar. Så det obligatoriska kravet från Skolverket manar då kommunpolitikerna att bygga även nya bad. Men i centrumläge som kv Nanna i Umeå är helt fel. Det förvärrar med de trafikrisker som uppstår, särskilt för bussåkande som inte får trafiksäkra gångvägar till badentrén. Vilket försämrar simkunnigheten med svårare att våga fara och bada, eller få göra det för föräldrar som inte kan skjutsa säkert.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.