Umeås Bästa simhallsjämförelse: Universitetsstaden Linköping med ”Gammlia-läge” och ”Nolia-läge”, men ej i centrum!

Umeås Bästa simhallsjämförelse: Universitetsstaden Linköping med  ”Gammlia-läge” och ”Nolia-läge”, men ej i centrum, läs och lär ur reportage i Östgötacorrespondenten (www.corren.se)

1. April 2012, efter utredande av 50:a och äventyrsbad i Linköping väljs vid utemiljö, motsvarande Gammlia i Umeå. Även viktigt med en vacker byggnad på en vacker plats, enligt politikeruttlalande.

2. April 2013 tänker Linköpingspolitikerna till och är nu inne på nytt läge, Cloetta center, ett konferensområde liknande Nolia i Umeå och med motsvarande avstånd. En orsak är att man får ut mer för bostäder i tidigare beslutat område då marken där är så värdefull. Att jämföra för Umeå med att kv Nanna har den dyrbaraste tomten.

SE NEDAN UTDRAG UR REPORTAGE I CORREN I LINKÖPING SÅ FINNS PARALELLER MED UMEÅ OCH MYCKET ATT LÄRA, SOM DÅ BLIR ATT SKROTA NANNALÄGE, BYGGA BOSTÄDER DÄR OCH SE PÅ NYTT LÄGE SOM I LINKÖPING.

OMSATT TILL UMEÅ, FÖLJA DE HÖGSTA TJÄNSTEMÄNNENS FÖRSLAG I ”STÅLBADET” OM ATT SKJUTA PÅ BADPLANERNA I TVÅ. DÅ GES TID TILL EFTERTANKE OCH NYA FÖRSLAG, SOM NU I LINKÖPING.

OCH DÅ I ÄNNU BÄTTRE LÄGE, PÅ SVERIGES BÄSTA IDROTTSCAMPUS, VID IKSU SPORTCENTER, SÅ KAN LINKÖPING LÄRA AV UMEÅ!

Historiskt beslut: Ny simhall i Linköping

Klockan 19.18 den 24 april 2012 slog Ann-Cathrine Hjerdt ordförandeklubban i bordet för ett historiskt beslut i Linköpings kommunfullmäktige: ”Vi ska bygga en ny simhall i Linköping och den ska ligga vid Tinnerbäcksbadet”.

Den gamla simhallen är helt enkelt uttjänt efter 50 år och Linköping behöver en ny.

Samtliga talare för olika politiska partier pläderade för bifall till förslaget. Alltså fanns det ingen partipolitisk prestige utan en mycket bred politisk enighet i frågan.

Den nya simhallen är inte tänkt som något ”skrytbygge”. Däremot kommer den att utformas som en väl fungerande simhall för en stad som strävar mot att nå 150 000 invånare. Bland annat kommer den att innehålla en inomhus 50-metersbassäng.

Många av talarna gjorde också mycket tydliga kopplingar till Tinnebäcksbadet, man vill mycket gärna bevara detta bad som är ett av Europas mest unika utomhusbad.

Anna Steiner Ekström talade mycket varmt om gestaltningen i närheten av det vackra Tinnebäcksbadet:

– Det är mycket viktigt att det blir en vacker byggnad eftersom den kommer att stå på en så vacker plats.

Ny simhall blir granne med Cloetta C

2013 4 apr 12:40, uppdaterad 25 apr 13:38
Frågan om var den nya simhallen ska ligga verkar inte alls vara löst,trots beslut i fullmäktige för drygt ett år sedan.
Nu tas Kallerstad upp som ett möjligt alternativigen.

Alltmedan stans simhall faller ihop bit för bit, har frågan om en ny simanläggning diskuterats i många år. Nu ser en byggstart ut att skjutas på framtiden ännu mer. Orsaken är placeringen. I april förra året sa fullmäktige ja till både ny simhall och till placeringen i närheten av dagens simhall. Sedan dess har de beräknade kostnaderna – över en halv miljard kronor – fått ansvariga politiker att bli aningens skakis och i höstas tillsattes en styrgrupp som skulle titta över läget.

Nu är det gjort och gruppen, med kommunalrådet Christian Gustavsson (M) i spetsen, har kommit fram till att frågan om att istället placera simanläggningen nära Cloetta center måste utredas ordentligt. Partierna har nu fått några veckor på sig att titta på det förslaget.

Anledningen till kovändningen handlar om flera saker enligt Christian Gustavsson. Bland annat att en ny anläggning behövde bli större än planerat och att fråga om parkeringsplatser är knepig att lösa. Men framför allt ser det ut att handla om att marken är väldigt värdefull.

Byggs ingen simhall på Folkungavallen betyder det att man kan bygga ytterligare 270 lägenheter. Han medger att möjligheten för byggherrar att få bygga lägenheter i det populära exploateringsområde som Folkungavallen är, skulle kunna ge en extra skjuts till byggande i den planerade Vallastaden. Ett projekt som ännu inte lockat några stora skaror av intresserade byggherrar.

 

2 kommentarer

  1. Urban Bengtson (inläggsförfattare)

    Tack själv och säg till fler samma och till politikerna, de är påverkbara,
    och om ett år är det val, så då kan påpekanden har effekt redan nu.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.