Umeås Stora Demokratiska Dilemma: Privat badaktör ger allmänheten demokrati i ny detaljplan. Kommunalt bolag gör inte det då gammal plan, 1948 års, används!

Umeås Stora Demokratiska Dilemma: Privat badaktör ger allmänheten demokrati i ny detaljplan. Kommunalt bolag gör inte det då gammal plan, 1948 års, används!

Ang. detta att Umeå kommun vill hindra allmänheten insyn och påverkan i Nannabadplanerna genom ingen ny detaljplan utan använda en ”uråldrig” från förra århundradet, svarade nyligen på förfrågan nuvarande regering genom Civildepartementet:

Om gällande plan anger markanvändningen ”allmänt ändamål” tolkas det normalt som en verksamhet som har kommun, landsting eller stat som huvudman. Det är emellertid inte regeringens uppgift att definiera gränsdragningen för när en markanvändning kan anses inrymmas inom ”allmänt ändamål”. I sammanhanget kan också nämnas att denna benämning inte normalt sett används i planer antagna efter 1987. 

DVS, om en privat badaktör i privat AB planerar, bygger och äger en bad- och simanläggning på Nannakvarteret, är detta INTE allmänt, så det måste till en ny detaljplan med öppenhet, insyn och DEMOKRATI.

MEN när en kommunal badaktör i kommunalt AB planerar, bygger och äger samma sorts bad- och simanläggning på Nannakvarteret anser samma Umeås politiker (en del sitter i det kommunala badbolagets styrelse f ö), att öppenhet, insyn och påverkan inte ska tillämpas, dvs INTE samma demokrati!

Med privata aktörer blir det för Umeås bästa, men för kommunala aktörer görs det sämsta!

Detta stora demokratiska dilemma uppstår med Umeå kommuns egenbedömda tillämpning av 1948 års detaljplan i strid 2014-årets dess budskap i ansökan om ”open source”, öppenhet, insyn och demokrati. Och med benämningen ”allmänt ändamål” som Civildepartementet förklarar inte används i detaljplaner sedan 26 år tillbaka!

OCH ÄN VÄRRE ÄR ATT ETT NANNABAD HAR UMEÅS BARNFARLIGASTE LÄGE FÖR EN BAD- OCH SIMANLÄGGNING SAMT SVERIGES SÄMST PLANERADE ÄVENTYRSBAD, INSTÄNGT MITT I BYGGNADEN! SE NEDAN.

Varför? Kan Umeås politiker svara på varför detta sämre med kommunalt badbolag än en privat badaktör?

Nanna 1948 trafik bad

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.