Umeås Stopp av Nannadopp är Bad vid Krog som Regeringsrätt inte Godtog!

Umeås Stopp av Nannadopp

är Bad vid Krog

som Regeringsrätt inte Godtog!

Läs och begrunda vad i Umeå kan stunda då kommuner för svåra problem inte får blunda. Gäller både om idrott och alkohol som bloggen här och om budget och ekonomi som VK på ledarplats idag lär, se http://www.vk.se/989259/bygget-av-badhuset-pressar-anstrangd-ekonomi

Rättsregel: Enligt 8 kap 17 § alkohollagen får kommunen vägra serveringstillstånd om serveringsstället på grund av placering eller andra skäl kan befaras medföra olägenheter i fråga om ordning och nykterhet, eller medföra särskild risk för människors hälsa. 

Riktlinjer: Övergripande mål i kommunens strategi är ett minskat bruk av alkohol och tobak, ett samhälle fritt från narkotika och doping samt minskade skadeverkningar av överdrivet spelande.

Dessa övergripande mål gör att kommunen särskilt tittar på om det finns risk för störningar för omgivningen, inriktningen på serveringsstället, är det ett ungdomsställe eller ligger det i närheten av en idrottsanläggning, fritidsgård, annan ungdomsmiljö samt annan känslig kommunal verksamhet. 

NANNABAD/SIMHALL – KROGMILJÖER – SYSTEMBOLAG – RISK FÖR UNGDOMAR!

Nanna krog - version 2

*Regeringsrättens dom den 28 maj 2002, mål nr 4405-2001.

En näringsidkare ansökte om att få servera alla slag av alkoholdrycker till allmänheten i en bowlinghall som hyrdes av Tranås kommun. Lokalen är

belägen i Idrottshuset i Tranås. I lokalens närhet finns två skolor och en simhall. Skolorna och ett antal idrottsföreningar nyttjar lokaler i Idrottshuset för sin ungdomsverksamhet. I kommunens alkoholpolitiska riktlinjer bedöms risker för alkoholpolitiska olägenheter som störst i omedelbar närhet till bland annat skolor och inom idrottsanläggningar. Socialnämnden lämnade därför ansökan utan bifall.

Regeringsrätten konstaterade att kommunen haft stöd för sitt sällningstagande i sina egna riktlinjer och i polisens yttrande. Mot denna bakgrund och med beaktande av att ett av alkoholagens huvudsyften är att skydda ungdomar från skadeverkningar av alkohol fann Regeringsrätten att den avsedda serveringen kan medföra risk för alkoholpolitiska olägenheter. Socialnämnden hade således fog för sitt avslagsbeslut.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.