Umeås 50×25:a i Nannabad riskerar bli öde ofta och dyrare än i idrottsläge med samverkan och utveckling, visar badmöte och Eriksdalsbads-50:a.

Umeås 50×25:a i Nannabad riskerar bli öde ofta och dyrare än i idrottsläge med samverkan och utveckling, visar badmöte och Eriksdalsbads-50:a.

I förra veckan var jag på badhusseminarium i Tyresö i Stockholm med landets främsta aktörer för badhus/simhalls-byggande. Tre saker blev klarlagda där.

1. En tävlings- och motionssimanläggning har inget i cityläge att göra, bäst och mest ekonomiskt är frilufts- och idrottsläge och där inte bostäder ska byggas, dvs även vid genomfartsleder, men ändå i stadsbebyggelse och med bra kollektivtrafik.

Nolia och Campus i Umeå uppfyller alla villkoren samt Nydala nästan. I centrum finns bara bussar som argument medan bilen blir svår då ”stan” och bad konkurrerar om samma tider för parkering.

2. Ekonomiskt är citylägen ”omöjliga” pga dyrbar tomt med hyror som slår igenom  och alternativintäkt missas om man inte bygger på billigare tomt, se 1 ovan. P-platser blir dyra att bygga och dyrare för besökare mot i idrottsområden, där IKSU har gratis för upp till 2 1/2 timmer dagtid vardagar och gratis annars. Som följd dyrare för simklubbar och andra som hyr där.

Mindre intäkter särskilt sommartid och färre turister som har husbilar/bussar och husvagnar samt alla som vill kombinera badande med solande och andra uteaktiviteter gör Nanna-50:an än mer öde.

Nanna Eriksdal-Valhalla

3. En 50×25:a är en mycket stor bassäng, 1 250 kvm och med hela bassängrummet över 2 000 kvm. Här ovan är Eriksdalsbadet i Stockholm, t v, och t h Valhallabadet i Göteborg, både icke i cityläge utan fritids/idrottsdito.

Nedan i bildcollaget, nere t v är bild från Eriksdaslbadet vid genomfartsled och vatten, tjusigt särskilt kvällstid. Nere t h från nya Tyresö Aqurena med 25×21:a. Notera det låga taket, 6 m, som ger en viss trång känsla (jfr t v om E-badet skulle ha så lågt i tak) mot IKSU:s 25:a i bild ovan t h och än mer t v Eriksdalsbadet höga, rymliga och luftiga med 12 m upp, dessutom välvda tak mot platt i Tyresö.

Och platt och lågt och inträngt och trångt med trafik och sämre luft även utomhus för att Nannabad nu (se översta bilderna), ger sämsta planeringen i Sverige nu, av döma av seminariets redovisningar och pågående utredningar och badbyggande i Sverige. 

Slutsats: Nannabads 50×25:a blir förlorare med risk för ödsliga ytor ofta och där äventyrsdelen med bara 850 kvm inte lockar som tre ggr större Sundsvalls Himlabadet och fem ggr större Öviks Paradiset. Enda vinnaren blir vi som vill simma 50:a/25:a och få egna banor, sådana lär det bli gott om. Men det var ju inte det som var tänkt utan att få många motionärer att simma mera. Nanna-50:as dyrare, trafikbesvärligare och luftmiljösämre lockar mindre, sommartid passar Vännäsbadets ute-50:a bättre och Nydala/Umelaguns 25:a liksom att IKSU och Holmsund har billigare och miljöbättre vid deras 25:or.

I morgon kommer en blogg som visar framtidens SIMHUS med simkanal och hälsosim, som fick gehör av intresserade vid badhusseminariet och där simkanalen med strömmande vatten och 110 m runt blir ett lyft för motionssimmare, rehab och vattenlöpare samtidigt som det finns flexibilitet för 50:a- och 25:a-banor. Läge vid IKSU ger mer allmänhetssim och går att bygga för SM-tävlingar också. Till hälften av pris för Nannabad totalt och halva driftskostnaden!

Nanna Eriksdal höjd

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.