Umeås Simchans utan Nannabad: Simhus med simkanal och hälsosim. På campus!

Umeås Simchans utan Nannabad: Simhus med simkanal och hälsosim. På campus!

Det handlar om min simidé om simhus som fick gehör i samband med badhusseminarium i Stockholm (Tyresö) nyligen med landets främsta aktörer i badbranschen. Här nedan är simkanalen med 110 meter ”runt” eller simbanor på vardera sidan om mittgång för instruktörer, plus fem meter sväng i vardera änden.

Simhuset är flexibelt för fyra 50-m-banor med isatta väggar samt så också för åtta 25-m-banor. Halvmånepoolerna är för vila och omsimmande vid simkanalsimning och vid bansimning blir de för familjesim med baby- och minisim.

Bättre siminlärning på tre sätt, medströms, motströms och oströms (= stillastående vatten). Rehabsim bra i medström liksom vattenlöpning för alt. träning och där springsimmande efter varandra är som i skidspår.

Simhus simkanal text

Från skidfronten med sprintlopp skapas innovationen simsprint i 50.an med heat individuellt, rangordnat för kvartsfinal, sedan semifinal och final, med publik nära. En annan uppfinning är att handen i kaklet försvinner och ett chip under badmössan (eller i simglasögonen) registrerar målgången och simmaren stannar upp i halvmånepoolen.

Effektivare simträning med snabbträning medströms och tung träning motströms plus möjlighet att filma med kameran stilla. Bekvämare motionssim i att glida med och jobbigare en stund i motströms samt vanligt ”stillaströms”, omväxling som ger roligare simmande. Roligare och bättre ger det nya ”Hälsosim”. Och större attraktion som ger fler simbesökare.

Plus em tävlings-25:a intill på 1 500 kvm (25×25 m och landytor + omkl, etc) och 3 500 kvm totalt blir prislappen 150 mkr, mot Nannabads mer än det dubbla samt driftskostnad på cirka 15 mkr kr per år (halva Nannabads). Än lägre kostnader i läge på campus i sportområdet där. Även 50:a i st f 25:a kan byggas till för 25 mkr.

Och förverkligas genom OPS-modell, offentlig-privat samverkan, som var badhusseminariets tema där nu Tyresö Aquarena har en driftskostnad säkrad på 14 mkr/år i 30 år för skattebetalarna där. Samma är fullt möjligt för detta Simhus, t o m lägre vid gynnsam synergi på campus.!

Nanna simkanal Finland

Då kan Umeå kommun blir först med denna, nästan, världsunika innovativa simkanal (finns liknande i Finland i ett badhotell i staden Laukas mellan Vasa och gränsen mot Ryssland), se ovan. Som för övrigt har bollhallar och bowlinghall och är ett sportcenter à la IKSU:s.

Eller om olika aktörer för universitetscampus i Umeå vill bli föregångare för simhuset. Med bad- och simforskning i simkanalen, kan fler intressenter medverka. Även investerare för ett Sporthotell ihop, eller SimSportHotell, första i Sverige säkert.

Intresserade är välkomna för samarbete och gärna  också med medel (t ex crowd funding) för mer och bättre underlag inför förverkligande samt att utveckla med oss, Urban Bengtson, upphovsman och Mats Edvardsson illustratör, företagare i Umeå.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.