Umeås P-kaos idag kring kv Nanna ger föraning om hur näringsidkare, stanshandlande, badutövare, simsporter, m fl centrumbesökare blir förlorare med ett Nannabad.

Umeås P-kaos idag kring kv Nanna ger föraning om hur näringsidkare, stanshandlande, badutövare, simsporter, m fl centrumbesökare blir förlorare med ett Nannabad.

Häromdagen fick jag höra om hur näringsidkare som har P-plats genom UPAB (parkeringsaktiebolaget) på P-huset Nanna, men under julhandeln mötts av upptagna platser och i stället hänvisats längre bort, även stadshusets P-platser.  Under övriga året har det fungerat bättre.

Men med ett jättebadhus på över 11 000 kvm för äventyrsbadarfamiljer, simsportutövare, gymfolk, relaxbesökare och alla som skjutsar, både bilar och utflyktsbussar, blir detta ”jul-P-kaos” året om.

Se nedan med ett fåtal platser kvar redan vid lunchtid och bilen som hämtar upp folk, som det lär bli mycket av vid ett Nannabad med allt skjutsande av barn/ungdomar (något f ö inget nämnts om under snart sju års planerande!)

Nanna P och trafik 2

För precis som med andra viktiga delar av Nannabadplaneringen, ytor, innehåll och driftskostnader, finns inga beskrivningar, beräkningar, analyser och beslut därefter tagna, offentliggjorda och debatterade sedan de privata aktörerna togs av badprojekter och Umeå kommun genom nybildat badbolag tog över december 2011.

De uppgifter som kom fram under det påbörjade detaljplanearbetet hade en del skarpa skrivningar om detta P-kaos, bl a från Länsstyrelsen ang. trafikinfarkt och från Gator och parker i kommunen. Genom att S, V, M, FP, C och KD som partier beslöt att avbryta ny detaljplan och använda sig av 1948 års stadsplan, stoppades då all kritik så att medier och allmänhet inte fick veta detta.

Men verkligheten går inte att stoppa som att de 4-500 nya P-platser kring kvarteren Mimer och Nanna i det numera stoppade stadsutvecklingsprojketet nu är nere på 200 i ett nytt P-hus ritat ovanpå äventyrsdelen och omklädningen, dvs en ganska brant uppfart och från den allt mer trafikerade Östra Kyrkogatan.

Under tiden har Nannabadbygget växt med 35 %, 3000 kvm, Utopiagallerian tillkommit, nya ”Scharinska”-aktiviteter plus mer och året om i Vasaskolan, gitarrmuseum, restaurang, mm som drar folk och bilar, är på gång, samt senare ett hotell i Mimerskolan. Plus om två år än mer trafik och P-behov för de som far ÖK till och från ett Ikea på Söderslätt samt vill köra fram och tillbaka för att kolla varor och priser.

Nanna trafikfarligt - mörk

Så ovan bilder som idag är bara förnamnet till vad som blir i morgon om inte Nannabadet stoppas och något annat som inte alstrar P-behövande badbilar, badbussar och badskjusande föräldrar byggs där. Slutsatsen är enkel, en bad-, sim- och både barn/ungdoms- och vuxen-idrotts/motions-anläggning hör inte hemma i cityläge. Det gör inte det i övriga landet och inte utomlands heller.

Det vet de från Umeå kommun som gjort badresor i Sverige och ute i Europa, både tjänstemän och politiker som nu är ansvariga för detta blivande Nanna-P-adkaos, bl a Centerpartiets gruppledare Mattias Larsson en av styrelseledamöterna i Umeå Badhus AB och därmed bör vara den som har hög auktoritet ifall han nu tar initiativ till ett badbyggestopp för att syna ovan P-risker som näringsidkaren påpekade för mig.

 

 

2 kommentarer

    • Urban Bengtson (inläggsförfattare)

      Ett Nannabadbygge som blivit 35 % större och 100 mkr dyrare samt ökar driften med 3-4 mkr/år utan att det finns Kommunfullmäktigebeslut för detta som badbolagets bolagsordning kräver för så stora ändringar, är värt att påpeka oavsett var i processen ett bygge är. Särskilt som dessa fördyrande överytor också förstärker P-kaoset som denna blogg handlar om. Det borde fler umebor ”gnälla” över. Och till mig gör många det så det är också en vidarebefordran av andras åsikter detta gäller.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.