Umeås Badpalats (2014-ansökan) med kommers och kontor blev ogodkänd 50:a och inga SM-veckor; där Sundsvall blir Sverigefrämst med tredje SM:et 2015!

Umeås Badpalats (2014-ansökan) med kommers och kontor blev ogodkänd 50:a och inga SM-veckor; där Sundsvall blir Sverigefrämst med tredje SM:et 2015!

Här är från Sundsvall med sporthall, inne-25:a, äventyrsbad (av klass, tre ggr Nannabads mer familjebad med rutschkanor), ute-50:a med godkänt publikutrymme och nödvändig utemiljö (inget Nanna-50:a har), värt att lära för Umeå kommun vid stopp av nuvarande bad/sim-bygge. På Nolia, Nydala och Campus finns förutsättningar att nå Sundsvallsklass, eller t o m bättre.

Nanna SM-vecka S-svall

Att Umeå missar ny SM-vecka vinter pga felplacerat Nannabad och bostäder på nödvändig skid-SM-yta vid skidstadion har visats i tidigare bloggar, liksom att icke SM-godkänd 50:a i badbygget mitt stan hindrar SM-vecka sommar.

Nedan (1) är om vikten av simanläggning som klarar SM-krav på längbana, 50 m och hur Gävle togs av SM-veckan 2015 (Sundsvall fick den i stället). Ur Dagens Nyheter 2012. Därunder (2) Idrottens Affärer om näringslivsplus för SM-veckan och sist (3). fakta om SM-veckan som RF (Riksidrottsförbundet) och SVT beslutar orter om.

(Så idag när Umeå kommunfullmäktigeledamöter träffas, kan SM-veckor diskuteras och att stoppa Nannabadbygget, helst före invigningen av 2014-året så slipper man svara för denna miss liksom politiker nu slipper frågor om annan miss, hundlatriner. Där nedläggningsbeslutet rivits upp och då kan badbyggbeslut också ändras, som är av vida större ekonomisk dignitet, i halvmiljardklassen mot 800 000 kr/år för hundlatriner.)

1. Gävle missar SM-veckan 2015

Nu är det klart att Gävle inte får SM-veckan sommaren 2015. Riksidrottsförbundet har i samråd med SVT tagit beslutet eftersom Gävle inte kommer att ha en simanläggning av SM-klass. Budet om att arrangera SM-veckan kommer nu i stället att gå till Sundsvall som var en av fyra kandidatstäder till att få SM-veckan sommaren 2015. Sundsvall har tidigare stått som värd för SM-veckan vinter både 2009 och 2010.

2. Här kan kommuner tjäna pengar

Allt flera kommuner inser hur idrottsarrangemang kan ge miljonintäkter. Kampen hårdnar och varje kommunalråd som inte redan förstår värdet börjar nu tänka om. En rapport från Handelns Utredningsinstitut, HUI, visar att  59 000 besökare vid SM-veckan 2013 i Halmstad genererade ett turismekonomiskt netto på över 60 miljoner kronor.

Det är inte pengar som i första hand går rakt ned i kommunens plånbok, men däremot in på de halländska handlarnas affärskonton. De största delarna i den s.k. turistkronan utgör logi, mat och shopping. Besökarna bodde i genomsnitt cirka fyra nätter på hotell och spenderade 669 kr per dygn, medföljande gjorde av med 851 kr per dygn, en åskådare 801 kr per dygn.

3. Fakta SM-veckan:
SM-veckan är ett samarbetsprojekt mellan Riksidrottsförbundet och Sveriges Television, som genomförs i samarbete med berörda specialidrottsförbund och arrangerande stad. Syftet med SM-veckan är att under en veckas tid, i en och samma stad, genomföra svenska mästerskap i olika idrotter. SM-veckan ska återkomma varje år, vinter och sommar, och ska genomföras på olika orter i Sverige. SM-veckan är öppen för de 70 specialidrottsförbund (SF) som är medlemmar i RF.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.