Umeås 50:a och Västerbottens Sim-förbunds remissvar 2006: ”Till alla politiker i Umeå som ska besluta i Simanläggningsfrågan.” ”Nu eller aldrig i Simsportens framtid i Norra Sverige.”

Umeås 50:a och Västerbottens Simförbunds remissvar 2006: ”Till alla politiker i Umeå som ska besluta i Simanläggningsfrågan.” ”Nu eller aldrig i Simsportens framtid i Norra Sverige.”

Badutedningens i Umeå kommun slutrapport våren 2006 med det viktigaste remissvaret från simsporten, Västerbottens Simförbund med alla länets simklubbar, inklusive Umeå Simsällskap, samt med stöd av Svenska Simförbundet, ansåg Noliaområdet var det bästa då. Längst ner är hela remissvaret, dubbelklicka för att lättare läsa.

Nanna Dimab 4

Ovan är avslutande ord, läsvärda för tillväxtfrämjande politiker om ”positiva effekter för idrotts- och näringslivet i Umeåregionen” och det 8 (!) år före SM-veckan vinter och ekonomivinster. Här tre olika lägen för en bad- och simanläggning på DIMAB, Dragonens Idrotts- och Mässcenter AB, ”Noliaområdet” (skisserna är från 2005 med 25:a, men 50:an ryms i alla lägena).

Nanna Nolia Dimab 3

Närings- och Planeringsutskottet lyssnade delvis till simningens begäran om läge och utredde vidare Kajen och Nolia. Men kunde inte enas eller rösta för ett bästaalternativ, så kohandel om det sämsta, Nannakvarteret (som Badutredningen sagt nej till), för att bli eniga av partierna S-V-M-FP-C-KD. Vilket simledningen i Umeå SS kommenterade till mig i e-brev hösten 2012.

”……. USS absolut inte driver på med en 50:a på Nanna. Det är ett politiskt beslut. Det skulle vara en önskedröm att vi som ideell skulle kunna styra placeringen av bassängen samt storleken men så är inte fallet.”

Missen med att lägga 50:an i Nannaläge kan vändas till vinst i idrottsområde, även campus/IKSU har samma fördelar som Nolia, genom att först noga studera detta remissvar, avveckla 50:an ur Nannabad och bygga den i sportläge, som kan klaras för under 100 mkr om man följer ”Borås simarena”. Pengar som kan fås om Nannabad- och P-bygget säljs till privata aktörer (Hotell Mimer och upplevelsebad i 50:a och loftgång över?) som bygger attraktivt för centrum (50:a är det inte).

En ny simhall ska stå i 40-50 år, över det politiskt viktiga 2050 där en del tror på 200 000 umebor (jag gör det inte, och 150-160 00 är gott nog). Att med Nanna-50:a inte klara SM-kraven visar att politikerna inte läst VSF:s remissvar, i alla fall inte brytt sig.

Men genom att läsa på och våga tänka om, kan 50:an i idrottsläge och SM-godkänd ge Umeå möjligheter till flera SM-veckor sommar under dessa 40-50 år.

Nanna Nolia Dimab 2

Nanna Nolia DImab

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.