Umeås Moderatutspel i idrott, sam-nyttande vid nya anläggningar som för Nolia och IKSU. Ger flytt av 50:an?

Umeås Moderatutspel i idrott, samnyttande vid nya anläggningar som för Nolia och IKSU. Ger flytt av 50:an?

Under punkten information vid senaste sammanträde 29/4 i Fritidsnämnden om uppdragsplan 2015-2018 finns en protokollsanteckningar från vice ordföranden Lennart Johansson (M) ang. en ny fotbollshall.

Protokollsanteckning
Fotbollshall är en viktig investering framförallt för att ge möjlighet för en positiv utveckling av flick- och pojkfotbollen i Umeå. Jag anser att i framtiden bör man analysera möjligheter till samnyttjande av olika idrotter vid investeringar.

Tänk, detta självklara när Noliahallarna byggdes och påbyggts med nya sporter liksom IKSU Sportcenter med samma inriktning, så har de två stora idrotterna för väldigt unga, simning och gymnastik fått kämpa själv för sina nya hallar och utan politiskt intresse för samnyttjande med andra sporter.

Sent ska syndaren vakna, heter det, och ”synd” är hur en ny simhall med 50:a behandlats av politiken i Umeå. Likaså för ett Gymnastikens Hus som i flera år senarelagts. Vad värre är, när simsporten fick 50:an godkänd av alla politiska partier inför valet 2006 och Nolia var det alternativ man tydligt förordade i Badutredningen med stöd av flesta partierna liksom allmänheten i undersökningar,

då plötsligt beslöt umepolitiken (utom Miljöpartiet och Rättvisepartiet/Arbetarpartiet) att kasta allt över ända, inte samordna med annan idrottsanläggning och inte följa simningens önskemål, UTAN lägga simsporterna med kommers och nöjen SAMT på en plats inte ens något parti förordat, kv Nanna, mitt i trafikfarligt centrum!

Huruvida M:s Lennart Johansson fått en eftertankens kranka blekhet och M som parti i Umeå inser detta misslyckande med 50:a-placeringen och inga synergiefffekter med andra sporter, återstår att se. Rimligt är att LJ:s mening om analys för samnyttjande även gäller framtiden för befintliga anläggningar oavsett ålder och investeringar i renoveringar och pågående då den ekonomi som är viktigast att se över är driften, liksom attraktionen.

Nanna SM-vecka S-svall

Påbörjade Nannabad med 50:a för simningen och djupbassäng för hopp och undervattensrugby har nyinvesteringar och ej färdigt med driften varför M:s protokollsanteckning bör få prioritet omgående. T ex analysera hur Fritidsnämnden i fjol jämförde fel med Himlabadet i Sundsvall och Umeå Fritid enl. Centerpartiets gruppledare Mattias Larsson i år använder samma siffror. Felet syns på Himlabadets hemsida om besök 2012 och 2013 med även utebasssänger och solytor för turism.

Konkret kan därmed fjolårets beräkning om driftskostnader på 30-35 mkr/år i Nannabad utan utebad höja Nannabaddriften till 35-40 mkr, närmare dubbelt mot när Lerstenen AB togs av Nannabad (då 22 mkr/år). Eller t o m än högre då äventyrsdelen är minskad med över 300 kvm från dåvarande 1 250 kvm (-25 %) och mindre attraktion.

Nanna simgympa hus 2

Så nu blir det spännande att se om Moderaterna i Umeå kommun gör protokollsanteckningen om analys av samnyttjande av sportanläggningar till en valfråga. Många hoppas nog på det, både av idrottsskäl och ekonomidito.

Ett valtips är kombination av simhall med gympahall och nya simidén simkanal, som ger plats för flexibla läktare så SM-50:a-kraven klaras för publik och Umeå kan godkännas för SM-vecka sommar. Ovan är förslag på campus och ”SM-nära” friidrott och andra SM-sporter på IKSU och kring Nydala och Gammlia.

Ett annat valtips är att umepolitiken analyserar samnyttjan av äventyrsbad och kommers och i cityläge mot simbassänger med behov av idrottsläge och utemiljö. Ekonomiskt osmart är nuvarande Nannabad-sim-kombination mitt i centrum då nu SM-vecka sommar med tillväxtchanser raseras med ej SM-godkänd 50:a och ingen utemiljö.

 

4 kommentarer

  1. Mattias Larsson

    Hej Urban, ser att du citerar mej fel här ovan. Jag har pratat med S Hildingsson och frågat om vilka man siffror man använder i jämförelsen och han hävdar att de siffror Umeå Fritid använder är de som är korrekta avseende Himlabadet.
    Det finns ingen kommunal instans som skall överpröva och granska nämndernas ingående underlag, det är fritidsnämnden själva som tar fram de underlag man anser sig behöva.

    Mattias L

    • Urban Bengtson (inläggsförfattare)

      Det är jag som påstår att Fritidsnämnden i Umeå kommun i fjol använde fel siffror då man översätter Sundsvalls Himlabadets 400 000 besök/år 2012 som om Nannabad har lika förutsättningar. Så är inte fallet och särskilt för att i Sundsvall finns utebassänger som ingår i statistiken och drar upp siffrorna genom sommarbesök och turism. Himlabadets dubbla äventyrsbad mot Nannabad ger också mer besök. Jag citerar att du meddelat mig att Umeå Fritid använder samma siffror i år, inget annat.

      Intressant nu är att du menar att ingen kommunal instans överprövar nämndernas underlag. Självklart ska ”regeringen” i en kommun, Kommunstyrelsen, kunna granska underlaget i en nämnd liksom att Kommunfullmäktige, enskilda ledamöter och partier genom enkla frågor, interpellationer och motioner, ska kunna undersöka om ett besöksunderlag är korrekt gjort. Som medborgare ”överprövar” jag genom debatt och jag tycker ni politiker bör ta till er detta och begära ut Umeå Fritids underlag, resenomang och analys av de siffror ett Nannabad nu ”bygger” driftskostnaderna på.

      Badbolagets styrelse där du sitter måste väl vara intresserad av så korrekta siffror som möjligt, driftsekonomin är ju viktig, klaras inte den som tänkt finns anledning till omprövning om dålig bad-ekonomi ska ”blöda” i kommunen flera decennier framåt. M-utspelet om samnyttjande är därför det mest intressanta på länge i umepolitiken för idrottsanläggningar, därför min blogg om detta och hopp om valfråga nu.

  2. Mattias Larsson

    Återigen det ligger ju i Fritidsnämndens intresse att ha korrekta underlag, och den bästa kompetensen när det handlar om bad finns där.

    För badbolgagets vidkommande så är besökssiffran rätt så ointressant, bolagets kostnader påverkas inte i någon nämnvärd omfattning av fritidsnämndens besökssiffror.

    • Urban Bengtson (inläggsförfattare)

      Så länge inte ni politiker öppet redovisar Fritidsnämndens/Umeå Fritids underlag utan man får leta reda på själv så får inte allmänheten veta och bedöma Fritidsnämndens kompetens. I december 2012 ville FN inte ens analysera Nannabadinnehållet och utformning utan godkände på samma möte som information gavs. Och nu ser vi t ex att 50:a-SM inte klaras som var utlovat i badsprospektet 2008.

      Märkligt att ägaren och förvaltaren, det kommunala badbolaget, har sådant ointresse för hur bygget blir nyttjat. Men viktig information då det förklarar badbolagets ointresse för att göra tillgängligheten attraktiv och säker och trygg. Kanske Umeå Fritid som ska driva blir förvånad och simsporterna som ska hyra likaså samt att allmänheten blir rädd för än dyrare driftskostnader då.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.