Umeås Oseriösa simtävling ”Umeälven Open Water” med anonym arrangör, reclaimtheriver.se, och ”svinn” på 10% i form av drunkning, hjärtstillestånd & allmänt försvinnande. 2014-jippo eller..? Nu rensad hemsida för ”tävlingen” efter bloggen idag. Och nu inställd tävling. UPPDATERING 15:10

Umeås Oseriösa simtävling ”Umeälven Open Water” med anonym arrangör, reclaimtheriver.se, och ”svinn” på 10% i form av drunkning, hjärtstillestånd & allmänt försvinnande. 2014-jippo eller..? Nu rensad hemsida för ”tävlingen” efter bloggen idag. Och nu inställd tävling.

UPPDATERING 15:10

http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=109

Umeå

Kritiserad simtävling ställs in

För få anmälningar, skriver arrangören.

Lördagens planerade simtävling i Umeälven, kallad Reclaim the river – Umeälven open water, vars marknadsföring har väckt en del reaktioner idag – har ställts in.

Det betyder att det finns ansvariga bakom detta ”jipposim”-arrangemang, så bäst vore om dessa nu träder fram och förklarar sig. Förklara också varför sponsorer står med på hemsidan då de tackat nej enligt Radio Västerbotten. Se och hör på http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=109&artikel=5920503

Ordna gärna ”Open Water”-simning, men gör det seriöst och efter regler som gäller för detta. Avstyr detta nu och kom igen nästa sommar. Ner till Strömpilen är bra sträcka, liknande från centrum och dit fanns i början på förra seklet, 1900-talet och med 1000-tals åskådare.

På lördag 26 juli annonseras på hemsidan www.reclaimtheriver.se om något som ska se ut som en simtävling i Umeälven mellan centrum och Strömpilen. Men inte när på lördagen och inget om vilka som är arrangörerna! Ingen kontaktperson heller syns. En sökning på nätet om vem/vilka som står bakom hemsidan ger följande:

Innehavare (kontakt-ID)lku4850-1496634
Se kontaktinformation

DVS mitt i Umeå och i Umeälven ska en anonym arrangör handha en tävling i en strömmande älv utan vetskap för deltagarna vilka man har att göra med. Om inte media tidigare informerat om detta eller granskat vad detta är, så kan det vara anledning nu och snarast få fram information. Öppen-vatten-tävlingar är inget att leka med eller skämta om, som kanske följande är tänkt som:

Vi räknar med ett ”svinn” på 10% i form av drunkning, hjärtstillestånd & allmänt försvinnande
Vi på RTR avsäger oss allt ansvar.

2. Jag önskar att jag lyssnade på simläraren då det begav sig

Fokus är flyttat till solidaritet till medsimmare & att
du som deltar förhoppningsvis ska ta dig till ditt mål

Vanliga frågor & svar

Erik
Tja! jag är inte så tränad men kan simma några längder bröstsim kan jag vara med?

Svar: Självklart Erik, det är upp till var & en hur långt & snabbt du vill ta dig, ta på dig en flytväst & blir det för jobbigt så simma in till strandkanten & du kan känna dig stolt över att du deltog.

TRÄD FRAM ANSVARIGA OCH GE BESKED VILKA NI ÄR SOM ARRANGERAR!

ÄR UMEÅ KOMMUN INBLANDAT SÅ SÄG VAR OCH HUR?!

ÄR DETTA ETT 2014-JIPPO OCH SKATTEPENGAR SOM FINANSIERAR?

Reclaim The River Umeälven 26 Juli 2014 Umeå Open WaterSträckan är provsimmad med start nedanför Designhögskolan & målgång vid KolbäcksbronOrdnade priser som får den fattige att le & den rike att rodnaKontaktade förebildernas förebild Heidi ”Armbryterskan från Ensamheten” för prisutdelning. Hon gillade iden dessvärre var hon upptagen detta datum. Prisutdelare är i dagsläget ett wildcard.Alla simsätt är tillåtna & flytväst är tillåtet i alla klasser
Med eller utan dräkt
Med eller utan simglasögon
Badmössa på i färg eller vitt!
Badkläder på!Simfenor, motordrivet samt annan fartökande utrustning är inte tillåtet.Bedömning görs på plats av RTR.Icke simkunnig, simkunnig alla är välkomna att delta!Vi räknar med ett ”svinn” på 10% i form av drunkning, hjärtstillestånd & allmänt försvinnande
Vi på RTR avsäger oss allt ansvar.SträckorEn kortare sträcka på 1km samt en längre sträcka på 2,6km Simning sker medströms.Anmälningsavgift 300krAnmälan till mailadressen skriven lodrät till vänster. Du kommer att få ett mail med instruktioner för betalning. Ange kontaktuppgifter till dig & närmast anhörig. Nödvändig information om tider & sträckor skickas till dig via mail.Priser lottas ut oberoende av prestationPassar du in på någon av följande så är du välkommen!1. Jag flyter med strömmen & hoppas medhavd flytväst bär mig2. Jag önskar att jag lyssnade på simläraren då det begav sig3. Jag önskar att jag gjort något annat med mitt liv4. Jag önskar att jag vågat prova nya saker5. Jag känner lugnet & tar det i min egen takt6. Nu är det dags att ta fram fisken i mig7. Nu är det dags att veva med armarna8. Nu jävlar blir det simma avI detta event är det inte fokus på tidtagning.Fokus är flyttat till solidaritet till medsimmare & att
du som deltar förhoppningsvis ska ta dig till ditt mål

Du simmar på egen risk, med egen kraft & egen vilja!

Det är dags att utmana krafterna i Umeås hjärta, älven

Vid Startdagen RTR

Om RTR anser att inte tillräcklig säkerhet uppnåtts längs sträckan kommer ingen start att genomföras. Vid detta fall betalas anmälningsavgiften tillbaka till anmälda simmare

RTR har rätten att innan start neka en simmare att deltaga om simmaren är påverkad av någon substans, otryggt allmäntillstånd eller visar tecken på ett påbörjat sjukdomstillstånd. Vid detta fall betalas anmälningsavgiften tillbaka till anmäld simmare

Vid Startdagen Simmare

Om simmaren inte känner sig trygg innan start så har simmaren rätt att avbryta & få anmälningsavgiften tillbaka

Simmare

För att delta som simmare bör du ha en god erfarenhet av simmning. Respekt samt förståelse för starka strömmar & kalla vatten. Simmar du med våtdräkt så ger det bättre flytkraft dessvärre ökad risk för ”Sipe”.

Funktionär

Vill du vara funktionär så maila mailadressen skriven lodrät uppe till vänster

Vanliga frågor & svar

Ingbritt
Hej RTR! Jag är orolig men intresserad av att delta i eventet men tänker så mycket på min rädsla för
öppet vatten.

Svar: Tänk inte så mycket Ingbritt 😉 Visst finns det risker med simning i öppet vatten & ännu mer risker när det är strömmande vatten. Fundera i lugn & ro & känn efter om det här är utmaningen för dig.

Erik
Tja! jag är inte så tränad men kan simma några längder bröstsim kan jag vara med?

Svar: Självklart Erik, det är upp till var & en hur långt & snabbt du vill ta dig, ta på dig en flytväst & blir det för jobbigt så simma in till strandkanten & du kan känna dig stolt över att du deltog.

 

 

 

 

Copyright © reclaimtheriver.se 2014

2 kommentarer

 1. Anke

  Synd att du verkar inte förstå humor… Hade du läst hela sidan hade du ju hittad texter som visar på att organisatorerna verkar hade tagit säkerheten på allvar (inställd om inte säkerhet går att garantera, simmare som verkar påverkad få inte delta)..
  Även jag som inte har svenska som modersmal förstod ju att delen du klagar på var skriven med mer än bara en glimt i ögat – så från någon med bättre förståelse för språket hade jag förväntad mig att den kan läsa hela texten och förstå den….

  Jag har varit med på liknande event i Tyskland: en massa folk som driver nerströms i Rhen (ser bilder här http://www.ksta.de/koeln,15187530,12087572.html) – vilken är ju faktiskt en väl trafikerat vattenväg med mycket starkare ström och inte ”en lugn norrländs älv utan trafik” (i Umeälven kan jag simma utan fenor motströms i delen vart ”tävlingen” skulle ske, i Rhen har man även med fenor ingen chans att bara håller sig på samma ställe) – och där fanns liknande säkerhetsåtgärder som jag hörde om (båtar och räddningssimmare på plats).

  Synd att ett sånt roligt evenemang ställdes in…

  • Urban Bengtson (inläggsförfattare)

   För mig och mim omgivning, också erfaren av simning, var det för många ”skämt” som kom ovanpå varandra och med sista en, troligen, påhittad fråga om en som bara kan bröstsim. Sedan visade medier att det mest erfarna i Umeå på älvsimtävlingar blivit informerad för bara några dagar sedan. En annan sak, ej i medierna, var att alla tävlande skulle samlas på Strömpilen och sedan i samlad tropp promenera 2,6 km för att starta. Umeälvsimmet har samling vid mål och buss tar de tävlande till startplatsen. Så detta försök till arrangemang av en seriös Open Water-tävling föll inte på ev. skämt utan på mycket som var ogenomtänkt. Och värst där var att ingen ansvarig syntes i information med namn eller organisation, det som är ett måste enligt min mening. Inte minst för att det handlar om en simtävling i öppet vatten, här Umeälven.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.