Umeå, inte Malmö, bäst om simkanal blir av före simränna i simarena där. För Umeås Bästa… inte det sämsta!

Gårdagens blogg visade hur en 50-m-bassäng i Malmö kan klara SM-krav som Umeås Nannabad inte klarar. Ur Sydsvenskans, ttp://www.sydsvenskan.se/malmo/simhallsjatte-klubbades/ står om en simränna,

Dessutom rymmer förslaget en så kallad simränna, som idag saknas i landet. Simrännan kan liknas vid ett löpband med tester för elitlöpare. Denna tros kunna locka till sig både nationella och internationella elitsimmare, föreningar och förbund.

Men en sådan är mest för eliten och 5-10 m lång varför en simkanal med strömmande vatten om drygt 50 eller 100 m ger även motionssimmare bättre simträning liksom den passar för simundervisning som blir lättare och kan vara nöje med flyttyg i strömmen + möjlighet att ta i extra i motströms. Lägg därtill så mycket  effektivare vattenlöpning och fler ryms genom att man springsimmar efter varandra likt i skidspår så är succén given.

Nanna simkanal verklighet

Faktiskt, simma som i en simkanal är just det görs i alla bassänger, se här ovan från IKSU:s simhall med ”så här simmar du” och med pilar som blir ”simkanalen”. T h är min utvecklade variant, flexibel för banor, 25-50-m med isättbara väggar. Det ger möjlighet till innovation i simtävlingar, simsprint med heat och till final, där målgång sker med ett chip i badmössan och man går inte i kaklet som i traditionella bassänger.

Nere t v är simkanalen i en simarena med 50:a, hopp- och undervisningsbassänger allt överblickbart för säkerhet och närhet. Nere t h en simkanalmodell i verkligheten, i Peurunka badbhotell i Finland, mellan Vasa och finsk-ryska gränsen.

Med placering i idrottsläge, bäst på campus vid IKSU Sportcenter och ombyggnad av badbygget till annat bättre för centrum, fås medel att klara sådan investering och blir ”lönande” i drift jämfört Nannabad redan från första simtaget. Men det behövs storsinthet av en ny politik i Umeå kommun med vilja att ge Umeås Bästa… inte det sämsta!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.