”Lex Tyra” ger alla dagis/fritids-barn rätt till plats och tid om Umeås politik lyssnar på de som vet bäst, barnen!

Folkbladets och VK:s reportage om sjuåriga Tyra Dohis brev till makthavarna i Umeå, kan ge makten till barnen/föräldrarna som gör Umeå till Sveriges dagis- och fritidsvänligaste kommun. Så här stod det i ingressen på vk.se.

Ledsen över ”dum regel”

UMEÅ Tyra Dohi, 7 år, är väldigt ledsen över att hennes kompis inte får gå på fritids. Hon bestämde sig för att skriva ett brev ”till dom som bestämmer.

Min kommentar var följande:

Lex Tyra kan bli verklighet och först i Umeå.  Den skolparagraf kommunen har som skäl för att ta av platsen, ger det motsatta, rätt att ha kvar platsen. Se här lydelsen:

5 § En elev i någon av de skolformer som anges i 3 § ska erbjudas utbildning i fritidshemmet i den omfattning som behövs med hänsyn till föräldrarnas förvärvsarbete eller studier eller om eleven har ett eget behov på grund av familjens situation i övrigt.

Alla barn ska ha rätt till friitdsplats om föräldrarna anser det, särskilt som fritids nu är så ihop med skolan. Det är bara att ange sitt barns egna behov och sin familjs situation som föräldrarna är suveräna att avgöra.
Uppvakta utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) eller alliansoppositionen om att valfrihet är att också välja sina barns tider på dagis/fritids när det är frivilligt och oavsett familjesituation. (Och rätt att välja kortare tid eller sluta.)

Heja Tyra, du kan bana väg för den rätt till plats och tid i barnomsorgen som fanns förr, och skapa en ”Lex Tyra” för alla barn i Sverige! Och Umeå blir först.

Det bör nämnas att för fyra år sedan sa För- och grundskolenämndens ordf. Margareta Rönngren (S) att hon skulle följa S-ledaren Mona Sahlins löfte om 30 tim/veckan för alla förskolebarn vid föräldraledighet och syskon, om S vann regeringsmakten. Så blev det inte 2010. Nu har S statministerposten i Stefan Löfven. Om han läser denna blogg (någon kan väl vidarebefordra den), kan han ta steget fullt ut och se till att nya regeringen inför Lex Tyra både på dagis och fritids.

Eller kan M Rönngren som kommunalråd hinna före och visa vägen i Umeå till full valfrihet här och för barnfamiljerna i Sverige? Som förskollärare (liksom jag) vet hon värdet av förskola och som skolpolitiker av fritidshem.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.