Dilemma för badbygge – namn ej beslutat i fritidsnämnden som inte granskat och bedömt ritningarna eller redovisat driftskostnader i budget.

Fritidsnämnden i Umeå kommun har inte vid något ordinarie möte under 2014 beslutat om ett namn för Nannabadbygget. Enda protokollet som kan ha med namnfråga att göra är nedan från 29 april. Där informerar fritidschefen om träff med reklambyrå angående ”en varumärkesplattsform”. Så ”Navet” som i media presenterats som namn finns inte egentligen om namngivning ska beslutas politiskt.

Umeå kommun Sammanträdesprotokoll Fritidsnämnden 2014-04-29

§ 33 Information/rapporter, Stefan Hildingsson informerar om arbetet nya badet dels med övertagande av personal och verksamhet från Medley samt från träff med Plakat AB för utformande av en varumärkesplattform.

Nanna 9 Norrv Badb. Simhusjpg - version 2

Lika obeslutat är politiskt granskning av ritningarna till badbygget på kv Nanna, av Fritidsnämnden. Den 18/12 2012 fick nämndspolitikerna den officiella informationen av arkitektbyrå och badbolaget (redovisat offentligt en månad tidigare). Vid sittande möte lades till en punkt om beslut av ritningarna. Så skedde och informationen=beslutet lades till handlingarna.

Och då badbolagsstyrelsen inte heller redovisat någon granskning med synpunkter så kan inga ansvariga politiker svara på varför den större delan av äventyrsbadet (ej vattenrutschkanerummet) inte har något direkt nödutgång, inte göra bedömning av överblick med långa korridorer och äventyrsdelen som genomgångsrum samt ej värdera attraktionskraften därmed. Än svårare blir detta då varken Badbolaget eller Umeå Fritid studerat trafikriskerna för barns/ungdomar färdvägar till och från.

Dessutom tänkte man att Svenska simförbundet skulle undanta Umeå från kraven på publikplatser för 50:a-SM och kunna få SM-veckan sommar, vilket också tyder på att ritningsgranskning inte gjordes (då hade man insett SM-omöjligheten och kunnat få en ändring för Umeås chans till SM-veckan).

Enda rimliga, och vettige, är att Umeå kommun som seriös idrottsanläggningsskapare nu tar timeout i byggandet och gör de annars så självklara studierna av utformning och innehåll i ett Nannabad samt synar trafikvillkoren. 

Men frågan är om det finns något politiskt parti som initierar till detta. Eller om den nya Fritidsnämndens styrelse vill få klarhet. Eller en badbolagsstyrelse där två nya  kommunalråd sitter, Hans Lindberg (S), tillika kommunstyrelsens ordförande och Margareta Rönngren (S).

Eller om M:s gruppledare Anders Ågren, nu inte längre i badbolaget, ser sitt ansvar som initiativtagare med motion 2004 om ny simhall på Nolia eller renovering av Umeå simhall och inser hur snett och illa bad- och simplaneringen gått, och blir först att dra i nödbromsen för ett badbygge i ovisshet genom obeslut.

Särskilt som det inte finns redovisat driftskostnader i någon budget trots att dessa siffror var de viktigaste när de privata aktörerna 2009 bjöd på en bad- och simanläggning. Då ska samma krav gälla ett badbolag som äger och en fritidsnämnd som ansvarar för driften.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.