Kajen barnfarligt vid Väven (som trafiken vid Nannabad) – staket/hinder behövs vid älven för barnvänligt centrum, se medborgarförslag.

Hur blir Umeås centrum mer barnvänligt? 

UMEÅ Hur ska Umeås centrum bli mer barnvänligt, och hur kan gamla K4-stallarna användas? De frågorna ska diskuteras i slutet av maj. Organisationen Union of the Balitc Cities, UBC, som träffas i Umeå 26-29 maj.

Då träffas arkitekter, samhällsplanerare och jämställdhetsansvariga och ska ta fram förslag på hur Umeås centrum kan bli mer vänligt för barn och mer jämställt, och hur K4-stallarna och den tidigare godsbangården kan utvecklas till en modern stadsmiljö med blandade inslag.

(Ovan och nedan är utdrag från vk.se 24/5 i år)

Nanna barnvänligt

– I ett grupparbete ska vi testa ett verktyg för stadsplanering, som bland annat innefattar en barnkonsekvensanalys, säger Umeå kommuns planeringschef Isabella Forsgren i pressmeddelandet.

SÅDAN KONSEKVENSANALYS FÖR BARN BEHÖVS FÖR RISKER VID UMEÄLVEN INTILL KULTURVÄVEN DÄR INGET HINDRAR FRÅN ATT FALLA I OCH DÅLIGT ATT TA SIG UPP. DÄRFÖR MEDBORGARFÖRSLAG den 5/12 MED HOPP OM JA I KOMMUN-FULLMÄKTIGE MÅNDAG 22/12 SÅ ATT KAJEN BLIr BÅDE BARNVÄNLIG OCH BARNSÄKER.

Medborgarförslag om att sätta staket och göra hinder efter Umeälven vid Kulturväven och nya parken där för de risker särskilt barn utsätts nu för och som förväntas dit, utomhus, i biblioteket och till annat med innehåll/aktiviteter som lockar barn, familjer, dagisgrupper och skolklasser.

Nanna Väven kaj 2Tidigare stadsbibliotek vid Vasaplan hade risker för barn till/från i bussar över Skolgatan med livlig trafik. Det var ändå korta gångvägar (jämfört badbygge på kv Nanna med upp till 300 m) och inte så barnintressant utanför att stanna till vid eller tas sig ut i från biblioteket då.

Nya stadsbiblioteket på kajen har däremot attraherande utemiljö med stora ytor och en vattenyta à la mindre pool som gör det roligt och spännande att vara utomhus och lockar barn/ungdomar till rörelse, springlekar, med bollar, etc som får dom att hamna nära kajkanten.

Strömmande vatten, kallt, ibland isflak och nu inga hjälpmedel att ta sig upp förvärrar olyckssituationen till det allra värsta. Detta måste givetvis förhindras så långt som möjligt, och det å det snaraste där tillfälliga hinder till att börja med behövs.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.