Sista medborgarförslaget = 1:a till slussen för medborgarsynpunkter i fråga om Vasaplanförslag går på remiss till allmänheten.

Idag, 22/12, ska Kommunfullmäktige i Umeå besluta om avskaffandet av medborgarförslagen som infördes 2009 efter en motion av Anders Ågren, M. Igår 21/12 skickade jag in det, kanske, då sista medborgarförslaget:

Att förslag till omgörning av Vasaplan för busstrafik går ut på remiss till allmänheten, organisationer, företag, m fl som är berörda av kollektivtrafiken i Umeå kommun.

Kvittens inskickat formulär Sparad den:2014-12-21 20:50

Om det kommer att behandlas återstår att se, ett KF-beslut kanske vinner laga kraft efter några veckor och registrerat idag så ska det väl gå. Men det kvittar då detta förslag går att anpassa för Medborgarslussen om den ersätter Medborgarförslagen. Dvs göra om förslaget till en fråga, här ”Tänker ni låta Vasaplans omkörning gå ut på remiss till allmänheten? ” Eller synpunkt/uppmaning. som ”Låt Vasaplans omkörning gå ut på remiss till allmänheten!” Då kan det bli 1:a ”förslaget” till till Nya medborgarslussen.

Orsak till stopp för medborgarförslag enl. majoriteten i Kommunstyrelsen är att beräkningar visar att det är för kostsamt för kommunen och i stället kan Medborgarslussen användas. Men några siffror i dokument på kostnaden har inte visats (och finns kanske inte?) och ”slussförslag” är olikt medborgardito, se längre ner från kommunens hemsida.

MEN OM MEDBORGARE I UMEÅ KOMMUN OMVANDLAR SINA FÖRSLAG TILL  SYNPUNKTER/FRÅGOR, KOMMER DET ATT BLI BILLIGARE DÅ?

SNABBARE SKA DET BLI, SVAR INOM 10 ARBETSDAGAR. MEDBORGARFÖRSLAGEN TAR MÅNADER/ÅR. SÅ KANSKE VINNER DEMOKRATIN. MEN ÄN DYRARE?

Du kan lämna två olika typer av förslag

Som medborgare kan du lämna två olika typer av förslag till Umeå kommun:
  • Vanliga förslag, klagomål och synpunkter som lämnas till och besvaras av tjänsteman i respektive verksamhet via Medborgarslussen.
  • Medborgarförslag som lämnas till och besvaras av politikerna i kommunfullmäktige eller i annan nämnd. Information om vem som får lämna medborgarförslag, hur du gör och hur förslaget behandlas hittar du nedan. Läs mer om hur du lämnar medborgarförslag
  • Ett medborgarförslag är medborgarens motsvarighet till politikernas motioner.

Medborgarslussen är din kanal till kommunen. Din fråga eller synpunkt förmedlas via medborgarslussen direkt till den verksamhet som bäst svarar på frågan eller tar emot synpunkterna. På så sätt behöver du inte veta vem du ska kontakta.

Gå till Medborgarslussen

Dina synpunkter och frågor är viktiga för att förbättra kommunens information och service. Inkomna synpunkter och frågor registreras, sorteras och skickas elektroniskt till den verksamhet som du har valt som mottagare. En ansvarig person granskar och besvarar frågor och/eller kommenterar synpunkter på det sätt som du väljer, via mejl, telefon eller brev. Du ska få svar på din fråga inom tio arbetsdagar.

Kommunen kan från antalet inkomna ärenden och olika områden se vad medborgare har mest frågor om eller synpunkter på och utifrån det förbättre servicen.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.