Barnbäst i valfrihet? Dagens utb.min Fridolin-MP eller förra Björklund-FP?

I blogg den 2 mars skrev jag om valfrihet i tider på dagis och fritids m a a att Umeå kommun (och de flesta andra i Sverige, dock ej Stockholm), tar bort/begränsar tiden på fritidshem för äldresyskon till nytt barn i familjen och sammalunda i förskolan. Bloggen var en uppmaning till nuvarande utbildningsminister Gustav Fridolin, Miljöpartiet, att ordna så att valfrihet ges för föräldrar att bestämma vistelsetid och oavsett familjesituation.

Nu har bloggen skickats i ett e-brev till utbildningsministern. Och även till föregående, Folkpartiets Jan Björklund, i hopp att han tar tag i denna rättvisefråga (som han inte gjorde under sin regeringstid). Därför rubriken nu på bloggen här, ”Vem blir barnbäst i valfrihet?”

Nedan är brevet båda skickats till. Vore värdefullt om media från Umeå följer detta. Mitt mål är att Umeå ska bli barnbäst här.

Valfrihet i tider på dagis/fritids i blogg 2/3 -15
 
Hej!
 
Önskar att denna blogg når utbildningsministern, 
 
 
Jag har varit, och är verksam, i och för barnomsorg i Sverige sedan drygt 40 år tillbaka. Aldrig förr har kommuner hade så olika villkor för tider i förskolan och på fritidshemmen när barn/elever har arbetslösa och/eller föräldralediga föräldrar. Stockholm är enda ljuspunkten
 
Mitt budskap är att en gång för alla slå fast alla barns/elevers lika rätt till den vistelsetid föräldrarna önskar och vill ha, och det oavsett familjesituaion. 
 
Att vara med en bebis hemma ska räknas som ett ”arbete” (det betalas ju för) och därmed berättiga till val av heltid för äldresyskon på dagis/fritids.
 
Nedan är rubriken på min blogg till Gustav Fridolin och på länken ovan hela innehållet. 
 
”Gustav Fridolin! Ge barn/elever lika rätt till tider och föräldrar valfrihet! Stoppa kommuners syskon-trixande!”
 
PS 
Detta skickas också till förra utb.min. Jan Björklund, FP, så att det uppstår en ”tävlan” om vem som ser likavärde/valfrihet här först. Eller, ännu hellre, tillsammans över blockgränsen ser till att skriva in denna valfrihet i skollagen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.