Falsk, cynisk och olaglig Umeå-kommunannons om ”fritidstider”. Dags att förstatliga fritidshemsvillkor? G Fridolin och J Björklund, enas här!

Umeå kommuns annons i dagens, 18/4, VK och Folkbladet om ”Fritidshemsplats på deltid” är falsk, olaglig och cynisk.

Fritids 10 tim olagl 3

Falskt är att man erbjuder plats för äldresyskon på deltid när familjen fått nytt barn samtidigt som det ju handlar om att äldresyskonet tas av sin heltidsplats, för att därefter ”erbjuda” 2 tim/dag.

Olagligt är att familjen betalar för heltidsavgift, men får bara 2 tim/dag (10 tim/vecka), dvs heltid kan vara c:a 30 tim/vecka (övrig tid är i förskoleklass eller skola) och där är avgiften densamma. Men beslut om denna heltidsavgift för en bråkdel av heltid är inte antagit i Kommunfullmäktige som beslutar om avgifter.

Cyniskt (och egentligt olagligt) är att i dessa 2 tim/dag räknas ”inklusive lunch”. Men för skolbarn är skolan obligatorisk och där ingår gratis lunch och därmed den tiden. Räkna på en timme, till ”matan”, väntande, ätande och tillbaka så blir det uppåt en timme. Således det är EN timme per dag som Umeå kommun ”erbjuder”.

Sedan kan man fråga sig om det är en ”ledighet” som det handlar om i begreppet ”föräldralediga”. För ledig är  knappast den förälder som är hemma med en bebis. Det kan vara mer än ett heltidsjobb, barn är olika som bekant, inte minst den första tiden i sovande, ätande, matande, skrikande, lekande, mm.

Detta jobb betalas via en föräldraförsäkring och bör därmed vara grundande för plats där föräldrarna väljer tider utan kommunförmynderi och falsk marknadsföring om 2 tim/vecka som är 1 timme i praktiken.

Kanske dags att skolan förstatligas i villkor om plats, regler och avgifter på fritidshemmen. Vad säger du, utbildningsminister Gustav Fridolin (MP), du är ju själv förälder? Och förra utb.min. Jan Björklund (FP)? Dags att enas här och agera!

Fritids 10 tim olagligt 2

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.