Utveckla Umeå som idrottsstad. Bygg 50:a i SM-läge och bevara grusplanen vid SM-skidstadion på Gammlia!

GAMMLIAVALLEN/EXEL ARENA…..”SM”-GRUSPLANEN….UMEÅ SIMHALL (riv den inte!)Nanna Gammlia I-centrum

Umeå en framgångsrik idrottsstad!

Av , 20 april 2015 kl 09:59,  Bli först att kommentera   

http://blogg.vk.se/agren/2015/04/20/umea-en-framgangsrik-idrottsstad/

Igår hade  Anders Ågren, M-kommunalråd i Umeå kommun, en blogg om Umeå som framgångsrik idrottsstad. Det är bara att hålla med om. Men framtiden är oroande med missade SM-veckor, sommar som vinter och jag skickade nedan kommentar (nu införd) om.

50:an i Nannabadbygget har inte getts förutsättningar pubklimässigt för långbane-SM och behövlig utemiljö. Och detta varnade jag för i min simbok nov. 2011 (se blogg igår och härunder). SM på skidor stoppas om grusplanen vid skidstadion på Gammlia bebyggs med bostäder och jag uppmärksammade i blogg för drygt ett år sedan.

Vill Anders Ågren, m fl idrottsintresserade politiker i Umeå, utveckla Umeå som idrottsstad måste 50:a byggas i ”SM-läge” och grusplanen bevaras för skid-SM, vallaby, skidtest, P, mm. För i idrottsframgångar gäller ju att ingenting är omöjligt (ofta från Gunde Svan), som också lyser över just Gammlia Idrottscentrum, se nedan.

Nanna Ingenting omöjligt

Min kommentar till Ågrens blogg med budskapet där det inte är omöjligt att ändra för 50:a.

Visst, Umeå är en framgångsrik idrottstad, men en dålig kommun i att ge förutsättningar för kommande SM-veckor. SM-vecka sommar fick nej pga för mindre än halva publikkraven (Svenska simförbundets) för Nanna-50:an och trots vetskap om otillräcklighet ända sedan beslutet 2007. Ingen utemiljö hindrar också 50:a-SM då sådan behövs och kommer, förhoppningsvis, som krav framdeles.

Ingen utemiljö för vallaby och testområden för ett skid-SM riskerar också stoppa en ny SM-vecka vinter ifall Umeå kommun genomför bostadsplanerna på grusplanen på Gammlia Idrottscentrum.

Så medan idrottskklubbar visar fram framgångsrika idrottare och lag samt Idrottshögskolan leder idrotten framåt samt nästa är SportRegion Västerbotten går igång med idrottsentreprenörskap, bromsar Umeå kommuns felplacering av ej fullgod 50-m-arenaanläggning både SM-vecka sommar och vinter.

Detta är mycket illavarslande för framtiden och sportsatsningar i Umeå och Västerbotten. SM-arrangemang och även på internationell nivå inspirerar och lockar idrottare och ledare, men utan dessa möjligheter nu blir kommunen Umeå bromskloss för idrottsutveckling och andra städer/kommuner går om och förbi.

Så flytta ut 50:an till idrottsläge och bygg så att publik och utemiljö klaras och därmed SM. Gör om Nannabygget till annat (finns säkert näringsaktörer som har idéer, kanske bostäder och påbyggda sådana).

Rädda grusplanen och låt Umeå simhall leva för nytt ändamål (kanske gym och passande för idrotterna där). Då blir också Umeå kommun framgångsrik, igen (var så när Umeå simhall byggdes och främsta 25:a-anläggningen i Sverige 1970 med mängder av SM därefter), för idrottssatsningar.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.