Rädda Umeås unika simhall från rivning! Utveckla nytt – för simning eller annat! Något för Sv. Simförb.?

Rivnings-raserandet i Umeå gäller inte bara traditionsrikt lasarett utan även unik simhallsbyggnad, Umeå simhall, 1970. Den var då Sveriges modernaste med europastil i utseende och innehåll (vatten i golvnivå och inga fasta läktare). Och still going strong idag.

1988 lanserade Umeå Simsällskap genom framlidna länsarkitekten Åke Lundberg (pappa till USS:s främsta damsimmare ”Nilla” Lundberg) en 50:a tillbyggnad med en stil som tog igen den välvda Sporthallen i andra ändan av Gammlia Idrottscentrum. Se illustration t v och se t h nuvarande ”ljusiga” simhall som umepolitiker vill riva för att bygga bostäder.

Nanna USS50a simhall

OCH se härunder bildcollage från tävlingen Umestänket i helgen, anrik och populär tävling från 1970-talet, med den öppna och flexibla och alltid trevliga och uppskattade interiören. Det vore en skam arkitektektoniskt och idrottsligt att rivningsrasera detta. Med många SM här kanske också något för Svenska Simförbundet att uppmärksamma?

Bästa vore att ansöka om att huset blir byggnadsminne och behålls. För simning, renovering och nybyggnad. Eller för annat när mer ekonomisk, bättre och trafiksäkrare simhall skapas efter att dagens Nannabad stoppats, sålts till näringsaktörer och blivit något attraherande för vuxna (inte riskera barns/ungdomars väl och ve i växande trafikomgivning).

Nanna Umeå simhall inne

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.