Barnovänligare Umeå under 2014-året – gör om – för ”barnhuvudstad” 2015.

Idag 12/6 har jag ett debattinlägg i VK om barns villkor i Umeå, se nedan och

http://www.vk.se/1469185/ett-barnovanligare-umea-under-kulturhuvudstadsaret

Ett barnovänligare Umeå under kulturhuvudstadsåret

DEBATTARTIKLAR Ett utslag av den barnovänliga politiken i Umeå är att barnkonventionen inte tillämpas, förslag går inte på remiss till ”barnpolitiker” i för- och grundskolenämnden eller fritidsnämnden, inga utredningar görs som allmänhet och föräldrar får yttra sig om – och medierna uppmärksammar sällan barnförsämringarna.
Det skriver Urban Bengtson.

2014-politiker rapporterade nyligen om lyckat kulturhuvudstadsår ekonomiskt och ökade Umeåbesök. För vuxna i så fall – då fjolåret kan stå barn dyrt framöver med fler olycksrisker av barnovänligare beslut som syns i bildkollaget här intill.

Ett sådant är badhussatsningen i stan i 2014-ansökans ”Badpalats med centrumskapande nya mötesplatser.” Där har även tidigare Umeå C, centrumorganisationen (numera ingående i VisitUmeå AB) ett ”barnansvar” då man ville få in folk till stan för handelns skull.

Figuren uppe till vänster visar i kommunillustration inlagda krockrisker. Dessa ”krockar” gäller dagligt besökande av Nannabad med barn/ungdomar som mest utsatta. Och än outrett, ej analyserat och inte bedömt av kommunen!

Så barnperspektivet glömdes bort och framgår av fritidsnämndens provisoriska SM-lösning då 50-metersbassängens publikutrymmen i Nannabad underkänts. Man ville ha TV-tält på före detta Vasaskolans tomt tvärs över P-huset Nannas in- och utfart med dess faror för unga.

Texten uppe till höger är Umeå kommuns annons om fritidshemsplats på deltid två timmar per dag för äldresyskon till föräldralediga med nytt barn. Det som inte sägs är att heltidsplats tas bort utan stöd i skollagen och deltiden har full avgift. Olagligt? Notera att de två timmarna inkluderar lunchen, vilken för skolbarnen är fri. Med tid till och från luras eleverna på en timme som är obligatorisk och de har rätt till enligt lag.

Här kan Umeå lära av föräldraledigavänliga Stockholm: 30 timmar per vecka för dagissyskon och full tid för fritidssyskon. Umeå kan med full valfrihet bli bättre än huvudstaden.

Kartan nere till vänster visar i översta rutan Vasaplanombyggnad med mittrefuger som ger fler riskmoment vid passager över Skolgatan – mot nuvarande avstigning åt trottoaren. Skolklassbesök till stan med 20-30 elever blir då farligare än i dag.

Rutan längst ner visar hållplats för skolbadelever 250 meter bort till Nannabad, korsande Kungsgatan, nära bussar på V:a Kyrkogatan och över buss-Skolgatan. Det ger vida mer olycksrisker jämfört vid Umeå simhall med 40 meter till entré och helt trafiksäkert. Också här outrett före bygglov och byggstart och inte bedömt av varken för- och grundskoleförvaltningen eller fritidsdito.

Mittenbilden nere med kaj och vatten är enklast att inse barnfarlighetena för, särskilt små barn och simokunniga. Nytt bibliotek med angelägen satsning på barnaktiviteter i Vävenhuset ger även vistelse utomhus. Men utan räcken vid kajkanten och på vissa ställen rakt ner i Umeälven kan många dra sig för besök med barn hit.

Inslag i Västerbottens-TV tidigare i vår med orolig förälder som påtalat behov av hinder avvisades av en kommuntjänsteman. Kommunpolitikerna har dock möjlighet att inse barnovänligheten då undertecknads medborgarförslag om samma säkerhetsbehov än inte har behandlats.

Illustrationen nere till höger är hämtad från Umeå Badhus AB:s hemsida och handlar här om hur bad/skyltfönster mot Skolgatan, enligt Kulturnämnden, ska visa konstverk inne i bassängrummet vilket medför att även människor kan betittas. Ja, man vill att synandet ska ske även från andra sidan gatan och från bussar!

Detta känns störande och blir för vissa kulturer stötande. Risken för fotograferande av konstverket och därmed av folk inne i bassängrummet blir påtaglig, för barn rent otillständigt – inte minst för de med skyddade identiteter. Hur tänkte kulturnämnden här? Tänkte man ens?

En sjätte ”bild” av verkligheten om alla dessa barnovänligheter är att Barnkonventionen inte tillämpas, förslag går inte på remiss till ”barnpolitiker” i för- och grundskolenämnden eller fritidsnämnden, inga utredningar görs som allmänhet och föräldrar får yttra sig om och medierna uppmärksammar sällan barnförsämringarna.

Således inte bara barnovänligare politik i Umeå utan också medialt. Och detta under det europeiska kulturhuvudstadsåret 2014. Men nu är det över och med dessa fem övertydliga bilder hur illa barn planeras och beslutas för, kan det bara bli bättre från 2015.

Som att närningliv och vuxenaktiviteter tar över Nannabyggnaden (ett jätterelax?) plus bostäder ovanpå och för pengarna bygga för bad och simsporter i barntryggt idrottsläge. Och säkerhet för barn fås vid Väven och älven. Samt att föräldrar får välja dagis- och fritidstider. Då blir Umeå barnvänligast i landet, kan bli Sveriges ”barnhuvudstad” och locka familjer hit.

Urban Bengtson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.