Simkanal gav OS-guld och kan ge sport- och turistattraktion för Umeå!

I SVT:s Stopptid de luxe om knappa marginaler visades OS-guldmedaljörens Gunnar Larsson seger på 400 m medley med två tusendels sekund, 2/1000. I reportaget tränade Malmösimmaren olika simsätt i en strömkanal à la simränna, nere t v bröstsim.

Nanna Phelps 5

40 år senare visar världens meste OS-vinnare Michael Phelps, USA träning i liknande motströmskanal, se reklam här. Som också passar för vattenlöpning (se ovan) och kan ge idrottsframgångar genom tuff motströmsspringande. Många idrottsstjärnor har tackat springsim för framgångsrika comebacker efter skadeperioder, t ex  orienterings-världsmästaren Annichen Kringstad i lasarettets rehabbassäng i Umeå.

Nanna simkanal UB Finland

Den simkanal med strömmande vatten jag visat på (ovan t v) ger förutom motström också medström, 120 m ”runt” (50 + 50 + 2×10), som blir den stora lockelsen för allmänhetens motionssimmande + bättre simlärande och tillsammans med lekbad, ungdoms- och elitträning ger en allroundanläggning för alla åldrar samt även andra sporter.

Här kan Umeå få en kombinerad idrotts- och turistattraktion, unik i Sverige (finns i en i Finland, ovan, och i Danmark) om politik och idrotter samverkar. Kanske i en hotellsatsning så kan näringsliv vara med och finansiera (och äga?), ett Sport- och Simhotell, idealiskt för Campus med närhet till E4:an, Botniabanan och flyget.

PS Genom bra gehör och nya kontakter på ”hög” simnivå i samband med sim-SM vid SM-veckan i Sundsvall, får en Umeåsatsning här en PR i Sverige värd mycket.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.