Paradis i Umeå! Idrott och turism på Nydala att utveckla för näring/politik.

I dagens VK på Debatt har jag inlägg om att utveckla Nydala till Idrotts- och turistparadis där bilderna här är för näringsaktörer, partier och politik att inspireras av.

Överst fr v Nydala simstadion med simtävlingar från förr och fullsatt på bryggorna, Nydala på 2000-talet med Umelagun och sjön samt First Camps förslag 2006 med 50:a flexibel för 25:a och vågbad. Nederst fr v uppblåsbara vattenrutschbanor, First Camps idé från 2006 om äventyrsbad med skidtunnelvision och min simkanalinnovation med strömmande vatten.

Nanna Nydala paradis 2

Gör Nydala till turistparadis

Publicerad igår kl 22.18 

DEBATTARTIKLAR (2015-07-24) En satsning på Nydala – efter drygt 80 år – kan ge bad och simning ett nytt lyft och locka folk. Det skriver Urban Bengtson som menar att Umeå har akterseglats av Arvidsjaur, Sollefteå och Sundsvall som alla har utebassänger på 50 meter.

Kommuner behöver mer turism sägs ofta i politik och näringsliv. Där kan bad/simning locka extra, särskilt sommartid. Så var det på 1930-talet när Umeå fick ett ”bad- och simparadis” i Nydala med en 50-metersbassäng utomhus i Taflesjön (hette så då) efter förslag från nybildade (1927) Umeå SS.

Så här skriver jag i min bok ”Umeås bad historia och framtidens simning” (november 2011): ”Stadens styrande män och kvinnor lyssnade på Simsällskapet, beviljade medel och en simanläggning, kallad Nydala simstadion, om 50 meter och fem banor blev till 1933, inklusive tre- och fem-meters hopptorn, allt inramat av träbryggor.”

Denna simstadion gav USS ett uppsving och klubben var under lång tid bäst i Norrland, gav många barn och ungdomar simkunnighet samt gjorde Nydala till ett lockande utflyktsmål för Umeåbor och allt fler turister. Anläggningen höll ända in på 1970-talet och ute-DM arrangerades (har själv tävlat där) tills Vännäsbadets tempererade bassäng kom 1967.

Tre decennier senare fick Nydala ett lyft genom Umelagun, tempererat ute-äventyrsbad med en 25:a om sex banor. Här missade Umeå ”simtåget” genom att inte bli bättre än Vännäs, bygga en 50:a och göra den SM-godkänd.

Kommunen har också akterseglats i norra Norrland av Arvidsjaur, Sollefteå och Sundsvall med ute-50:or.

Efter ytterligare tio år försökte näringsaktörer inspirera Umeås styrande då camping-ägaren på Nydala, First Camp AB, i juni 2006 ordnade öppet hus om utveckling av området med bland annat ett äventyrsbad och 50:a inomhus intill ”lagunen”. Utöver alla vattenaktiviteter visade man också på en vision med en skidtunnel som passerade genom äventyrsdelen.

Trots nöjda politiker vid presentationen hände inget utan som bekant placerade kommunen en bad- och simanläggning på kvarteret Nanna mitt i trafiktrånga centrum, utan utemiljö, noll parkering för husvagnar och inga utvecklingsmöjligheter – tvärtemot turistattraktivt för bad.

Dessutom missade Umeå tåget för en SM-vecka på sommaren på grund av otillräcklig publikkapacitet i Nanna-50:an och har inte nödvändigt uteområde för klubbarna.

Också detta turistnegativt.

Men en satsning igen – efter drygt 80 år – på Nydala, kan ge bad och simning nytt lyft och locka folk. Den ideala lösningen är då attraktion året om med inne- och utebad som med natursjön (även vintertid), bollplaner, löpomgivning, skidspår, med mera sport och vid camping blir i Sverigetopp. Än mer då detta ryms inom det Umeå kommun kallar ”femkilometersstaden” (från centrum).

Översiktsplan finns för detaljplanerande och i bildcollaget här intill är uppslag, några nämnda i inlägget och en del nya. Förhoppningsvis intressant för politik och näringsliv som ser att Umeå och Västerbotten vinner mer på att kombinera sport och turism på Nydala (bra exempel är fotbollsfestivalerna).

Förutom First Camp finns i Umeå ”idrottsentreprenörer” som Jonas Olsson, Balticgruppen (Change the game för unga), Rajja Thorén, Thoréngruppen (skola och idrott) och Hilding Holmqvist (sagt sig ångra att han inte satsat på Nydala) som kan intresseras.

Eller blir det kvinnliga företagare på hemmaplan som ser barn och familjer som värdefulla för att göra Nydala till ett idrotts- och turistparadis i Umeå? Och, framför allt, finns det politiker och partier som vill det? Kanske inspirerade av bilderna här?

Dubbel turistvinst med bad, motion och hälsa blir om Nannabygget i centrum omgörs till spa-relax-rehab-gym-hälsocentral plus annat för vuxna och för privata aktörer att också ”köpa” som för Nydalaparadiset.

Urban Bengtson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.