Mest ändringar i Umeås centrum genom åren. Så vad kan då Nannabygget bli, krönikör Karlsson?

Benny Karlsson, kul och intressant krönikör i VK/på vk.se och Bil&Bostad började sin vk-text i lördags  31/10 med:

” I onsdags, när jag som vanligt gick min runda på stan för att leta nyheter till krönikan, så var det egentligen ingenting nytt som hade hänt.”

Och då handlar det om sedan en vecka tillbaka. Men om BK gör en större runda i centrumfyrkanten och tänker decennier tillbaka så har mycket hänt i östra delen, mellan Vasagaten och Östra Kyrkogatan, det mesta har förändrats och omgjorts.

Nanna flygbild 4

Med en ”promenad” i flygbilden” t v och kartbilden t h så är Stadskyrkan densamma (viss utbyggnad). Men Scharinska Villan blev kårhus (och kanske blir annat framöver), Moritzka gården flyttades och blev Bostadenkontor. Vänortsparken hade isbana förr och stora gungor för barn (minns det väl från 1950-talet). Mimerskolan, 100 år som skola, läroverk (gått där i realskola) och grundskola, omgörs nu till hotell med restaurang.

Från norr syns Norrlandsoperan + krog i f d brandstationen, Guitars med museum, också med krog var Vasaskolan förr och dessförinnan Centralskolan (har haft slöjd där i 3:an och 4:an). Intill där var Gamla folkskolan som jag gått i, sedan musikskola och nu bl a med Lärarförbundet.

På kvarteret Nanna fanns skolmatsalen Gjallarhornet och grusplan för parkering, tidigare idrottsplan när skolor var igång. Nu uppförs där ett badbygge i ett cityläge få efterfrågat, men politiken beslutat. Trafikfaror och miljörisker samt oredovisad (för dyr?) driftskostnad gör att en framtid är osäker.

Så om historien upprepas blir det även här förändringar och om krönikören Karlsson utvidgar sitt centrumrevir vore intressant att få veta vad bad-bygget-huset då kan bli. Gärna ihop med gamla gymnastikenhuset som än inte bestämts utveckling av.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.