Badförbud eller SimmaITiden i Umeå

Idag på VK-debatt och på http://www.vk.se/1593390/badhuset-begransningarforbud-fel-vag visar jag på begränsningar och förbud i pågående badbygge på kv Nanna i Umeå och hur öppenhet och tillåtande är bättre, passande i en ”simmagalleria”. Nedan t v syns begränsningarna utanför med traifk  och byggnader samt instängdhet i utformning och t h öppen planlösning med överblick och utveckling med placering i fritidsmiljö.

Nanna badförbud simmagalleria b

Badhuset: Begränsningar/förbud fel väg

DEBATTARTIKLAR (2015-12-14) Det i pågående badbygget på Nannakvarteret mitt i Umeås centrum fortskrider – men det krävs omtänkande. Nu väntar sluten utformning, krånglig logistik, instängdhet och sämre överblick – som i sig minskar säkerheten och påverkar arbetsmiljön negativt. Vid andra badhus/badprojekt i landet tänker man tvärtom. Det skriver Urban Bengtson.

Umeås badhusbygge på kvarteret Nanna mitt i city fortskrider men olösta frågor syns alltmer ”över ytan” – som enligt Folkbladet (3/12) rör ekonomin och fördyringar, äventyrsbadet och storleken, skolbadbussar eller inte och var, trafikrisker, SM-tävlingar och insynen utifrån på gator och trottoarer.

Det sistnämnda, insynen via stora fönster och konstverk inne i 50-metersbassängrummet ger nya frågetecken med skärmförbudet (mobiler-läsplattor) och undvikande av fotograferande.

Hur hindra fotande då man är på allmän mark och uppmuntras av kulturnämnden att bese konsten genom fönstren? Gardiner för och i praktiken ett mörklagt Nannabad?

På andra håll tänker man tvärtom. Gustavsviksbadet i Örebro, ett av Sveriges största, ser problem med skärmförbud (enligt TT-artikel) om personal då måste kolla besökare i stället för att bevaka säkerheten. Man menar också att det blir svårt att efterleva ett förbud när det är så accepterat med just skärmar.

Ekonomin enligt Folkbladetreportaget gäller både vad kostnaden blir för skattebetalarna och för besöken. 100 – 140 kr per gång har nämnts av badhusansvariga.

I praktiken än dyrare med annat nytaget förbud, en tidsgräns på 90 minuter och därefter en tilläggskostnad. Även här finns det andra villkor i Sverige. Paradiset i Övik säger på sin hemsida: ”Hos oss badar du utan tidskrav, njut av ett bad i en varm och naturlik miljö utan stress”.

Är Umeå en välkomnande stad – det har VK tagit upp för debatt nyligen. Inte känns nyss beskrivna ”badförbud” och begränsningar som direkt välkomnande. Bättre vore att verka för det amerikanska uttrycket ”easy in och easy out” och se badhus/simhallar som simarenor med mötesplatser för alla.

Där finns utrymmen för enskilt IT-användande och tillsammans med andra, även inne i bassängrummen. Där finns inte heller tidsbegränsningar i förväg och när omklädningsmöjligheterna är slut får man helt enkelt komma dit en annan gång. Vederhäftig information ges via sociala medier.

Detta kan kallas för ett ”Simma ITiden”-koncept och motiverar fler att betala och byta om även om man inte tänkt vara i vattnet. Sammantaget ger det fler bad- och simgäster, både enskilt och i grupp. Mer kunder kan vara livsavgörande genom fler ögon och öron för att tidigt meddela eller rycka in när olyckan är framme i bassängerna.

Hur omsätts en sådan easy-in-easy-out i serviceanda till en simarena? Jo, den behöver lätt tillgänglighet samt överskådlighet, det sistnämnda viktigt för trygghet, säkerhet och arbetsmiljö. I vad vi kan kalla en ”simmagalleria”.

Här finns 50:a och små multibassänger, även simkanal med strömmande vatten för siminlärning, motionssim, träning och tävling samt rehab, vattenlöpning, leksim i flyttyg med mera – som attraherar just för vattenströmmandet. Det blir nära avstånd, öppenhet och enkelt att nå fram.

Tvärtom är det i pågående badbygget på Nannakvarteret mitt i Umeås centrum, mer sluten utformning, krånglig logistik med äventyrsbadet mitt emellan småbassänger och 50:an samt vattenrutscharna ute i ett hörn av byggnaden. Det ger mer instängdhet och sämre överblick som minskar säkerheten och påverkar arbetsmiljön negativt.

Instängt är det även utanför med trafik, gator och byggnader, också det motsatt hur badhus/simhallar läggs i dag. Här missas utveckling med utbyggnad jämfört med placering av en ”simmagalleria” i fritidsmiljö som kan byggas ut med upplevelsebadinnehåll.

Extra vinster i denna öppna planlösning är att simkanalen kan övertäckas och en vägg mot utemiljön är öppningsbar. Detta möjliggör tillfälliga läktare så att SM på långbana (50 meter) klaras och SM-veckan kan godkännas (det Umeå fick nej till nyligen). Och gör Umeå välkomnande för 40-50 andra sporter, med SM här.

Urban Bengtson

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.