Simkanaler evolutionerar simmandet för nöje, lärande, träning och tävling! Vill Umeå Mer och bli först i Sverige?

För 10 år sedan deltog jag i innovationstävlingen Venture Cup vid Uminova Innovation (deltävling i en riksdito) med tre uppfinningar. En var att mha strömmande vatten lära sig simma lättare och snabbare. Den vann inget pris då, det behövdes praktik för att visa fördelar och lönsamhet och inga inomhus-simkanaler fanns för att testa ”simmovationen”.

Nu kan simidéerna praktiseras om Sundsvall SS under byggande av ny simhall (25×25:a) vid utomhus-50:an använder Himlabadets cirkelströmkanal (70-75 m) för siminlärning (nederst t h). Mina egna tester där av att simma fjärilsim medströms visar att det går lättare och ett barnbarns uttryck: ”Jag behöver inte simma” vid prövning säger sammalunda.

Slutsatser av dessa erfarenheter är att simkanaler med strömmande vatten evolutionerar simmandet för lärande och träning (motströms blir styrkesim), är roligt och blir ett nöje. Det kan också ge nya sorts simtävlingar, t o m ”simtoughest” med hinder i och simma mot strömmen. Se här illustrationer och bilder på simkanaler. Förklaringar därunder.

Nanna simkanaler 10 b

Vill Umeå Mer kan ovan 10 olika simkanaler, förslag och verklighet, ge inspiration för ett förverkligande först i Sverige, som en simarena. I nedersta raden är Himlabadet t h, i mitten simkanal i Köpenhamn och t v från Finland. Mittenraden har utomhus strömmande vatten i fr v Wet´n Wild och Aquatica i Orlando i Florida, USA samt semesterort i Turkiet.

Översta raden har fyra varianter jag låtit rita fram, fr v 250 m ”runt” en 50:a och tre olika 125 m långa, längst t h flexibel för 25 och 50-m-banor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.