UMEÅ Idrott&Turism: SportSimHotell + Motionsstaden + Drop-in-rehab + SM-veckan + Event + Innovationer + Uppfinnings-pris på Idrottsgalan.

Dags för omgörning av badbygget från tidigare bloggar gäller både i form och innehåll i anläggning samt med bättre läge för bad/simning än trafikosäkert och dyrt i centrum. Detta nya i centrum kan näringsliv få bjuda på så medel fås för bad- och simsäkert samt utvecklar Umeå idrottsligt, detta sista med idéer, attraktioner och verksamheter, här i form av…

Nanna sporthotell Holmsund

Idrott&Turism som får något unikt i Sverige om Akademiska Hus och IKSU:s hotellplaner (ovan t v) ger SportSimHotell  och simkanal med strömmande vatten + SM-OK 50:a. För badandet är First Camp på Nydala en aktör för äventyrsbad med kupoltak över Umelagun eller egen badidé. Alternativt utbyggd Holmsund Aquarena, t h (bra för Vasaturism).

Nanna 5 lägen

Umeå ”motionsstaden” är idrottsområdena (Nolla, I 20, Haga/Gammlia, Campus/IKSU och Nydala) + gym/spa som samverkar för tränande + skadeförebyggande information/stöd med drop-in-rehab. Där fås råd att pröva. Behövs mer ges hjälp till frisk- och sjukvård.

Elitsatsningar gynnas av sporthotell i Umeå och idrottsmedicinbesök av världsstjärnor finns redan. Motionssatsningar lockar också idrottsturism (se uppsats om hälso- och idrottsturism http://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:589896/FULLTEXT01.pdf vid Linnéuniversitetet, Växjö) och än mer vid event/tävlings-arrangemang.

SM-veckan sommar är då ett MÅSTE i denna växande turism om Umeå ska vara bland de främsta i landet och behöver då en sim-50:a i friluftsläge som SM-godkänns. Se nedan från Sundsvalls 2015 med rullskidor (Charlotte Kalla mot seger). Än intressantare blir Umeå med innovationer i sportsammanhang (SM-veckan är en sådan) och nytänkande allmänt.

Nanna innovation SM-vecka b

Sverigenytt är skidor året-runt i skidhall i Göteborg (nere t v). Ny skidtunnelidé (+ äventyrsbad) 2006 från First Camp på Nydala (nere t h). Innovationer i mittenraden, t v simkanalidéer och t h Balticgruppens evenemangsarena för ishockey, mm + bad/simning.

I mitten min idrottsuppfinning 2012 om järnmedalj till fjärdeplatsen och idé för ny prispall här. Med världskända Designhögskolan i Umeå fås fler prispallvarianter med tillverkning i länet, t ex i Skellefteå som gör sportredskap på export.

Med politik- och närings-beslut i år om ovan idrotts&turism-satsningar, passar det att länet får idrottstema på Västerbottensveckorna på Grand Hotel i Stockholm nästa år, 2017 och ikväll första Idrottsgalan i Umeå till nästa år instiftar ett idrotts-innovations-pris.

Uppdatering 12/2: Travet och Umåker ska också finnas med för Idrott&Turism, fick påminnelse av travkompis från förr, se kommentar.

2 kommentarer

    • Urban Bengtson (inläggsförfattare)

      T som Trav och Umåker. Visst travet (flitig besökare under barn- och ungdomsår) är också sport och lockar folk, och turister som åker miltals för travtävlingar. Lägger till det. Tack!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.