Umeå först: ”Strömsim” i simkanal? Tidig med simlek-72 och babysim-82. Kan ge forskning om siminlärning.

Umeå kan bli först i Sverige (kanske världen) med min ”simmovation”, simuppfinning, att lära sig simma mha strömmande vatten i en simkanal om det stora intresset med 40 facebookrekommendationer på förra bloggen (10/2) om Umeå och idrottsturism, också gäller i umepoltiken, näringsliv och hos simaktörer här. Simhistorien i Umeå ger stöd, ty…

Nanna facebookrek

när Umeå simhall på Haga/Gammlia kom december 1970 fanns en grund undervisnings-bassäng där vattnet kunde vara 30 grader, lanserades 1972 Plask och Lek, ”leksim”, i landet (bl a av simledarlegendaren och journalisten, framlidna, Birger Buhre, Malmö). Vi var då några simledare i Umeå Simsällskap som startade Lek och Plask, först i Västerbotten.

Då gjorde vi strömmande vatten genom att sätta fart på vattnet tillsammans med barnen (nere t v) som hade roligt med att flyta med och känna sig simkunniga en längre stund än i stilla vatten. Idag 44 år senare gör herrsimmargänget Tumlarne samma i IKSU:s lilla bassäng Bottenviken, plus att man vänder sig och kämpar motströms (nere t h).

Nanan sätta fart

10 år senare var det babysim. Våren 1982 besökte jag Sveriges pionjär här Knut Rosén, 92 år idag, och fick inspiration att tillsammans med andra simaktiva föräldrar bilda föreningen Umeå Familjesim med babysim i bassäng på Kolbäckens habilitering och först i Norrland.

Nästa stora bad- och simutveckling i Sverige var äventyrsbaden som kom i slutet på 1980-taler efter inspiration från utlandet, precis som för simlek och babysim. Där finns mindre simkanaler. Vattenparker utomhus har större kanaler som jag provat med barn i 10-årsåldern, i USA, Wet´n Wild i Orlando, Florida, 200 m, och slog rekord på den sträckan.

I Sundsvalls Himlabadets 70 m cirkelrunda simkanal har jag sett barnbarns glädje av att åka med strömmen och känna sig simkunniga, vilket bekräftar hypotesen att medströms underlättar siminlärning. Har själv provat olika simsätt som ”flyter” bättre, se t h.

Nanna Himlab UB

Så efter leksimmande, babysimmande och äventyrbadkanaler, dags för ”strömsimmande” inomhus för simskolor, simkurser, simträning.., som jag berättat om i flera tidigare bloggar och utvecklat närmare i min bok Umeås Bad Historia och Framtidens Simning, nov 2011. För att visa på nöjet och få insikt att vattenströmmen hjälper barn i simningens konster, hittade jag denna film på Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=m0gJDShHzsQ

Umeå tidig med simlekskolor och samma med bebisars simvana, bör borga för intresse för en simkanal utformad för siminlärning. Och att bli först i Sverige här liksom med att lära ut denna simundervisningsform och forska, passande för Idrottshögskolan vid Umeå universitet. Då idealiskt och optimalt att bygga sådan på campus vid IKSU Sportcenter. (Även Nydala passar med uteidrotter och simning i sjön samt med utvecklat Umelagun.)

200 M SIMKANAL-BANA UTOMHUS       ILLUSTRATION AV SIMKANALBYGGE (Idé- UB)

Nanna simkanal ex

STRÖMSIM I JÄTTEBADKAR            SIMKANAL MED PLATS FÖR GÅBANA OCH JOGG

Så om kommun, näringsliv och simorganisationer av olika slag liksom Idrottshögskolan hänger på kan detta göra Umeå först i världen (sökning på nätet med stream och learning ger inga träffar). Också medier blir ”världsunika” om reportage görs här. Blir Umeås först?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.